Saadet Partisi Karacabey İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Sait Ünlü, gündeme ilişkin yaptığı basın açıklamasında önemli değerlendirmelerde bulundu. Bu şartlar devam ettiği sürece ekonomi ve tarımsal faaliyetlerin sekteye uğrayacağına dikkat çeken Ünlü, “Yönetim, tarımsal üretimin devamını sağlayacak tüm tedbirleri acilen almalı ve insanımızın gıda ihtiyacını karşılayan marketlerdeki rafların ve pazarlardaki tezgâhların boşalmamasına dikkat etmelidir. Unutulmamalıdır ki, ekilmeyen boş bırakılan tarlalar, boş raflardan çok daha korkutucu, çok daha tehlikelidir. Tarlalar doluysa raflar nihai olarak yeniden dolacaktır.” dedi.
Sait Ünlü, koronavirüse karşı alınacak ekonomik önlemleri anlattı. “İnsanlık küresel anlamda hayati önem taşıyan bir kriz sürecinden geçiyor” diyen Ünlü, “Sağlık merkezli görünen, fakat muhtemel sonuçları itibarıyla dünyanın ekonomik, sosyal, siyasal yapısını ve düzenini sarsacak, mevcut paradigmaları yerle bir edecek bir kriz sürecidir bu.” değerlendirmesinde bulundu.
Kriz sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Ünlü, iktidarın aldığı tedbirlere ek olarak ekonomik ve özellikle tarımsal faaliyetlere ilişkin Saadet Partisi’nin tavsiyelerini açıkladı. Bu şartlar devam ettiği sürece ekonomi ve tarımsal faaliyetlerin sekteye uğrayacağını kaydeden Sait Ünlü, “Yönetim, tarımsal üretimin devamını sağlayacak tüm tedbirleri acilen almalı ve insanımızın gıda ihtiyacını karşılayan marketlerdeki rafların ve pazarlardaki tezgâhların boşalmamasına dikkat etmelidir. Böyle kriz dönemlerinde ilk ve öncelikli olarak gıda üretimi, tedarik ve tüketim zincirinin etkili, verimli ve güvenilir biçimde kurulmasına ve işlemesine yönelik tedbirlerin alınmasına önem verilmelidir.” dedi.
Tarımsal üretimin devam etmesinin hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Saadet Partisi İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Sait Ünlü, çiftçinin kredi borçlarının gerektiğinde dondurulması ve ihtiyacı olan her çiftçiye faizsiz kredi desteğinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Çiftçilere topraklarını ekmesi için tohum, yakıt, gübre ve ilaç desteğinin yüzde 0 faizli olarak yapılmasının sağlanması gerektiğine vurgu yapan Ünlü, “Böylece son zamanlarda toplam arazilerin yüzde 10’unu aşan ekilmeyen arazilerin ekiminin ve zirai üretimin teşvik edilmesi sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, ekilmeyen boş bırakılan tarlalar, boş raflardan çok daha korkutucu, çok daha tehlikelidir. Tarlalar doluysa raflar nihai olarak yeniden dolacaktır. Tarımda ‘Planlı Üretim’e geçiş sağlanmalı, hangi ürün en verimli şekilde nerede ve nasıl yetiştirilir tespit edilerek, ticari faaliyetlerle vatandaşlara etkin bir şekilde nasıl sunulacağına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.” ifadesini kullandı.
Milli gelirden çiftçiye ayrılması gereken 45 milyar TL’yi bulan payın ivedilikle aktarılması gerektiğini belirten Ünlü, “Bu 45 milyar TL’nin amacına uygun etkili ve verimli kullanımı da kontrol edilmelidir. Günümüzde köylerimizde toprağı işleyecek genç nüfus kalmamış gibidir. Topraklar orta yaşın üzerindeki çiftçiler tarafından işlenmektedir. Hatta önemli bir kısmı 65 yaş ve üstündedir. Bu nedenle 65 yaş ve üzeri de dahil olmak üzere, sokağa çıkma yasağı, tüm çiftçi vatandaşlarımız için (tarım alanında) uygulanmamalıdır” dedi.