CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Karacabey Belediyesi’ne devredilen mera alanlarının Hürriyet’li köylülerin hakkı olduğunu ifade etti.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Karacabey’in kırsal Hürriyet Mahallesi’nde yer alan mera alanının parça parça olarak satılmasına tepki gösterdi. 1951 yılında Bulgaristan’dan göç ederek vatanlarına dönen vatandaşların Karacabey’in Taşpınar Köyü’ne bağlı Haydarağa isimli çiftçiliğin arazisini satın aldıklarını belirten Sarıbal, “Bursa, Türkiye’nin çok kimlikli ama en önemli kimliklerinden biri olan tarım kentidir. Karacabey’imiz de ovasıyla, toprağıyla, suyuyla gerçekten verimliliği çok yüksek çok değerli bir ilçemizdir. 1951 yılında Bulgaristan’dan gelen aileler burada Haydarağa çiftliğini satın alırlar. Bu aldıkları 12 bin dönüm arazinin bedellerini de Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapmışlar. Ellerinde belgeleri, dekontları var. 1951 yılında burayı aldıktan sonra 1955 yılında müracaat edip köy haline gelmişler. Hürriyet Köyü, 201 aile 12 bin dönüm arazinin % 50’si yani 6 bin dönümünü kendi aralarında 28,5 dekar olarak bölüşmüşler. Kalan 6 bin dekarlık alanın bir kısmında muhtarlık, kahve, cami, okul gibi yapılar yapmışlar. Mezarlık, misafirhane gibi yani bir köyde olması gereken ne varsa hepsini inşa etmişler.” dedi.
“Köylüler parasını ödediği araziyi kaybediyor”
Hürriyetlilerin parasını ödedikleri arazinin nasıl ellerinden çıktığını da açıklayan Sarıbal, “Yıl geliyor 1978’e ve kadastro çalışmaları yapılıyor. Kadastro çalışmalarında 6 bin dönüm yani köylünün kendisi için ayırdığı yer her aileye kadastro da aile mülkü olarak yazılıyor. Geri kalan kısım ise yani yaklaşık 6 bin 300 dönümlük bir alan Hazine’ye veriliyor. Ama orası otlak, kavaklık ve mera olarak kullanılıyor. Çiftçi de devlete güvendiği için kadastro da devletin bir kurumu olduğu için çok üzerine düşmeden bunu onaylıyor ve kabul ediyorlar. Artık köylünün parasıyla aldığı yer, yani Hürriyetlilerin kendi paralarıyla aldığı yer Hazine’ye kaydediliyor. Aradan yıllar geçiyor ve şunu söylüyorlar; hiçbir zaman devlet bize yanlış yapmaz. Aklımıza hiç gelmezdi diyorlar. AKP döneminde Büyükşehir Belediye Yasası’ndan sonra bu Hazine’ye kayıtlı olan yaklaşık 6 bin dönümlük arazi bu defa Büyükşehir’e geçiyor. Hazine üzerinden Büyükşehir’de bunu Karacabey Belediyesi’ne yönlendiriyor. Artık o halkın 100 yıla yakın süreçte kullanmış olduğu bu alan, mera, otlak artık Karacabey Belediyesi’nin oluyor.” ifadesini kullandı.
“Köylülerin arazileri parça parça satılıyor”
Karacabey Belediyesi’ne devri yapılan arazilerin zaman içinde parça parça satıldığını vurgulayan CHP’li Vekil Orhan Sarıbal, “Karacabey Belediyesi adeta maden bulurcasına burayı satmaya başlıyor. Yaklaşık bilinen bugüne kadar 800 dönüm arazinin satıldığıdır. Ancak 2 bin dönüm arazinin ne olduğu ise bilinmiyor. Yani satıldı mı satılmadı mı, belediyeden hiçbir açıklama yok. Geriye 2 bin 500 dönüm gibi mera olarak kullanılan bir alan kalıyor.” dedi.
“Köylüler haklarının teslim edilmesini istiyor”
Hürriyetlilerin hafta sonu Bursa’da eylem yaparak haklarını aradığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, “Köylüler geçtiğimiz günlerde köylerinde toplandılar. Ardından Vali’yle görüştüler, Belediye’yle görüştüler, kamu kurumlarının tümüyle görüştüler. Tarım Orman İl Müdürü’yle de görüştüler. Bütünüyle bu görüşmeler sonrası Valiliğin verdiği bilgiler doğrultusunda bir toplantı yaparak köylülerin bir araya gelip bu 2500 dönüm arazinin tekrar meraya dönüştürülmesi için ‘Olur’ verdiler. Şimdi Karacabey Belediyesi’nin de bu kararın aynısını alması gerekiyor. Yani belediyenin mülkü olarak görünen ama aslında Hürriyet halkına, Hürriyet üreticilerine, Hürriyet köylüsüne ait olan 12 bin dönüm arazinin daha sonra Büyükşehir Belediye Yasası’yla adeta gasp edilen bu alanın şu anda tekrar köylünün kullanımına açılması için mera olarak değerlendirilmesini istiyorlar. Durum bu kadar açık ve net. Yer halkın, belgeleri var, satın almışlar. Kadastro gelmiş devlet adına bunu Hazine’ye kaydetmiş. Ama yer çiftçinin parası ile ödenmiş. Ziraat Bankası’nda dekontları var. Şimdi diyoruz ki biz Karacabey Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, kanun yapıcılar yani biz siyasetçiler şu ana kadar satılmayan hatta satılmışta olabilir bunlar tekrar amacı dışına çıkarılmadıysa çiftçiye iade edilsin.” diye konuştu.