Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın’ın katılımı ile açıldı. BUÜ 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı; Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, protokol temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile başladı. Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, aynı zamanda yeni dönemin ilk dersini de verdi.
Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde devam etti. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘Üniversite nedir? Niçin gidilir? Buralarda eğitim görmenin amacı nedir?’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Üniversite eğitiminin birinci amacının bir alanda uzmanlaşmadan önce, varlığa ve bireye ilişkin bir sorgulamanın ortaya koyulması olduğuna işaret eden Doç. Dr. İbrahim Kalın; “Daha işin başında tefekkür üzerine düşünmemiz gerektiği kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Üniversite eğitiminin birinci amacı aslında düşünmeyi öğrenmektir. Farklı disiplinlerde, farklı alanlarda uzmanlaşmadan önce yaptığımız eğitimin manası üzerine fikir yürütmeyi öğrenmektir. Alanlarımız ne olursa olsun, bu faaliyetlerin özünde bir kendini bilme ve bilmek yoluyla kendini bulma çabası vardır. Bunun için de bizim ilim tasarrufumuzu doğru bir çerçeveye oturmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Üniversitelerin büyük soruların sorulduğu ilim ve fikir mekânları olduğunun altını çizen İbrahim Kalın; “İyi nedir, doğru nedir, güzel nedir, özgürlük mümkün müdür? Neden yokluk yok da varlık var, hayatın anlamı nedir? gibi büyük soruları sorup üzerine kafa yoracağımız mekanlardır. Sahip olduğumuz idrak enstrümanlarıyla varlığı ve kendimizi anlamaya çalışmanın, o yolculuğa çıkmanın mekânları üniversitelerdir. Büyük soruları sormak çağımızda çok kolay değil. Yaşadığımız bu post modern ve anti realist çağda tefekkür ya göz ardı edilmekte ya küçümsenmekte ya da ikinci üçüncü konular olarak kalmaktadır. Bugün Türkçe’de düşünmek diye ifade ettiğimiz eyleme karşılık gelen çok sayıda kelimemiz var. Çok zengin bir kelime hazinemiz var. Bugün Türkçe’de yaşadığımız fakirleşme, kuraklaşma, kelimeleri şu gerekçe ya da bu gerekçeden dolayı unutmanın veya göz ardı etme alışkanlığının bizim düşünce dünyamız üzerinde de çok olumsuz bir etki yaptığını akılda tutmamız gerekiyor. Türkçe’de düşünmek kelimesi, üzerine düşünmeye değer kelimelerden birisidir.” dedi.
Konuşmasında öğrencilere ve akademisyenlere seslenen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın; “Üniversitede okuyan öğrenciler olarak ve bu öğrencileri eğiten hocalar olarak, ilmin taliplisi kişiler olarak hepimizin bu meseleyi sürekli aklımızda tutmamız gerekiyor. İnterdisipliner bir bakış anlayışı ile hangi alanda eğitim görürseniz görün kendinizi çok boyutlu geliştirmeye gayret edin. Neden sorusunu hayatımızın her alanında, her daim sormak zorundayız. Aslında çağımızın dünya vatandaşı olarak tabir edilen insanların da bu eğitimleri alması gerekiyor. Bunu bir zorunluluk olarak görmeyin, tam tersine sizi çıktığınız yolda destekleyecek bir yol arkadaşı olarak görmenizde fayda var.” şeklinde konuştu.
Programın açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, 76 bin öğrencisi ile Türkiye’nin en kalabalık öğrencisine sahip üniversitelerinden biri olduklarını aktardı. 7 bin 170 misafir öğrenci sayısı bakımından da Türkiye’nin ilk 5 üniversitesi arasında yer aldıkları belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, gelecek yıl en fazla misafir öğrenciye sahip olan üniversitelerin başında geleceklerini söyledi. Konuşmasında öğrenci dostu bir üniversite olma hedefi ile yola çıktıklarının altını çizen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, kente hizmet eden ve üniversite-sanayi işbirliği kavramını ön plana çıkaran bir üniversite oluşturmak amacıyla çalışmalarını yürüteceklerinin altını çizdi. 2020 yılını üniversitenin rehabilitasyon ve restorasyon yılı olarak belirlediklerini vurgulayan Kılavuz, açılış dersi davetine icabet etmelerinden dolayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Rektör Kılavuz, programın sonunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın’a özel yapım bir tablo hediye etti. Etkinlikte BUÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Varlı ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zinnur Kanık tarafından bağlama ve neyden oluşan kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.