Karacabey’de şu ana kadar yaklaşık 220 pozitif vaka görüldüğü ve koronavirüsten ölen herhangi bir kimsenin bulunmadığı belirtildi. Ayrıca, 220 pozitif vakaya bağlı olarak virüse yakalanan kişilerin temasta olduğu ancak testleri negatif çıkan toplamda 3 bin 500 kişinin de takibinin devam ettiği bilgisine ulaşıldı. Halen İlçe Devlet Hastanesi’nde virüs tedavisi görenlerin sayısının ise 4 olduğu öğrenildi.
Koronavirüsle mücadelede Karacabey’in Bursa genelindeki en başarılı ilçelerden biri olduğu iddia edildi. Bunun yanı sıra salgın tehlikesinin devam ettiği ve Karacabey’den şehir dışına gidecek olanların çok dikkatli olmaları ve tedbiri asla elden bırakmamaları istendi. Karacabey’e ve bilhassa tatil için Yeniköy’e gelecek olan misafirlere karşı da yetkililerin salgın riskine karşı titiz davranması gerektiği vurgulandı.
Filyasyon ekipleri 50 bin kişiye ulaştı
Karacabey dahil Bursa genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında oluşturulan filyasyon ekipleri, virüsü taşıyanların temas ettiği kişileri tespit etmek için 7 gün 24 saat sahada görev yapıyor. İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 522 sağlık çalışanından oluşan 261 filyasyon ekibi, il genelinde bugüne kadar 50 bin kişiyi taradı. Karacabey’de ise belirlenen 107 haneden 97’sine gidilerek test yapıldı. Bu testlerde pozitif vakaya rastlanılmadığı öğrenildi.
Türkiye’de ilk vakanın görülmesinden itibaren Sağlık Bakanlığı koordinesinde illerde Sağlık Müdürlüğü’nce oluşturulan filyasyon ekipleri, pandemiyle mücadeleye sahadaki özverili çalışmalarla büyük katkı sağlıyor. Koronavirüsle mücadelede pozitif çıkan vaka, pandemi hastanesine sevk edilirken, ikinci kritik aşama devreye giriyor. Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ne (HSYS) düşen bilgiler kapsamında vakanın; yakın çevresi, ailesi, iş arkadaşlarının da aralarında bulunduğu tüm temaslar en ince noktasına kadar taranıyor. Bu kapsamda, Bursa’da görev yapan 261 ekip, 17 ilçede 7 gün 24 saat esasıyla pozitif tanı konulan kişilerin temaslılarına ulaşarak, yeni tanı süreçlerini başlatıyor. Doktor, ebe ve hemşirelerin yer aldığı filyasyon ekibi, iki ayrı gruptan oluşuyor. Ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz, vakanın son 48 saat içindeki temaslılarını buluyor.
En ince ayrıntısına kadar takip ediliyor
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, bugüne kadar il genelinde 50 bin tarama yapıldığını ve filyasyon ekibinin hastalığın yayılmasını engellemede büyük rol oynadığına dikkat çekti. Filyasyon her ne kadar koronavirüs salgınıyla gündeme gelse de aslında her zaman var olan bir tabir olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Kaşıkcı, “Halk sağlığının temelinde filyasyon eğitimi var. Ekiplerimiz ilk kurguladığımızda, filyasyonda neler soracaklarına kadar iz sürme süreciyle ilgili her konuda eğitimleri vardı. Şu ana kadar yaklaşık 50 bin filyasyon yapıldı. Bu filyasyonlarda temaslıları, vakanın işyeri temasları, araçla seyahat edenlerin iki yan iki arka, iki ön koltuklarından tutunda her temaslıyı tek tek tespit etmeye çalıştık. Geldiğimiz noktadan çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.
Vakanın tespitinden sonraki 48 saatin önemine değinen Uzm.Dr. Kaşıkcı, “Halk Sağlığı Yönetim Merkezi’mize vakanın bilgileri düştüğünde, o günkü filyasyon ekibinin başındaki arkadaşımız, vakayı inceliyor ve filyasyon ekibine yönlendiriyor. Ekip, vaka ile iletişime geçiyor ve gerekli bilgi akışını sağlıyor. Vakanın kiminle yaşadığı, nerede çalıştığı, nasıl bir ortamda ikamet ettiğini sorgulanıyor. Ekip, gerekli hijyen koşullarını sağladıktan sonra sahaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.