TRT Ankara Radyosu keman virtüözü Karacabeyli usta sanatçı Şenol Dinleyen, yaşamını yitirdi. 15 Ağustos 1961 yılında Ankara’da dünyaya gelmesine karşın yaşamının en güzel anlarını Karacabey’de geçiren usta sanatçı, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek, 16 Eylül 2023 tarihinde tedavi gördüğü Bursa Şehir Hastanesi’nde hayata veda etti. Şenol Dinleyen evli iki çocuk babasıydı. Oğlu TRT Ankara Radyosu Viyolensel ve Çello Sanatçısı Ahmet Dinleyen, kızı ev hanımı Meryem Dinleyen’dir.
Ayrıca müzisyen bir aileden gelen Şenol Dinleyen’ın babası keman sanatçısı Merhum Halil Dinleyen, ağabeyleri TRT Ankara Radyosu keman sanatçısı Mehmet Dinleyen, Ankara Devlet Korosu Ud Sanatçısı Neşet Dinleyen ve Ankara Devlet Korosu kanun sanatçısı Ahmet Dinleyen’dir.
İlk müzik eğitimlerini henüz okuma yazma öğrenmeden çocuk yaşlarında ailesinden alan Şenol Dinleyen, ilk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ortaokul eğitiminden sonra elinde kemanı ile çalışma hayatına atıldı. İlk önce küçük restoranlarda keman çalmaya başladı. Bir süre sonra yeteneği farkedilen genç kemancı, aile gazinolarının saz heyetlerinde ve solist arkasında keman çaldı. Efendi, hoşgörülü ve mütevazi kişiliği yeteneği ile birleşince dönemin büyük solistlerinin tercih ettiği müzisyenler arasında ismi zikredilmeye başlandı. İsmail Akdeniz, İsmail Oytun, Yüksel Kip, Ziya Taşkent gibi çok kıymetli hocalardan eğitim aldı. Ve bir gün kendini Bülent Ersoy’un maestrosu olarak buluverdi. Bu görevden sonra artık tüm sanat camiasında tanınan bir Şenol Dinleyen vardı. TRT Ankara Radyosu’nun sınavlarını kazandığı 1979 yılına kadar birçok ünlü isme maestroluk yaptı. 1981 yılında TRT Ankara Radyosu’nun kadrolu asil sanatçısı oldu.
Askerlik görevini 1982 yılında Ankara’da Armoni Mızıka Komutanlığı’nda tamamlayan Şenol Dinleyen, Genel Kurmay Başkanlığı emri ile “Lokomotif Saz Mı Caz Mı” isimli orkestrayı vatani görevini yapan arkadaşlarıyla kurarak komutanlara ve Mehmetçiğe konserler verdi. Askerliğini tamamladıktan sonra tekrar TRT kurumuna döndü. 1993 yılında 1. Maestro ve 1995 yılında Koro Şefi unvanlarını aldı. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’ndan Fahri Profesörlük unvanı kendisine verildi.
TRT’de açılan birçok sınavda komisyonda yer alan Dinleyen, jüri üyeliği yaptı ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Bu öğrencilerinin büyük bir kısmı devlet konservatuarlarında Şenol Dinleyen’in taksimleri ile yetişen insanlardı. Günümüzde hala devlet konservatuarları ve üniversitelerde Şenol Dinleyen’in keman taksimleri ile eğitim verilmektedir.
Şenol Dinleyen, çeşitli ünlü solistlerle birçok yurtdışı konserlerine de katıldı. Bunlardan en uzunu ise Amerika’daki solo konserleridir. Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziği’nin ünlü solistlerinin, Neşet Ertaş da dahil olmak üzere birçok sanatçının yüzlerce albümünün arenjesini ve yönetmenliğini üstlendi.
2003 yılında geç kalan bir teşhisle şeker hastası olduğunu öğrendi ve bu hastalıkla mücadeleye başlayarak hayatını sürdürdü. Karacabey kütüğüne kayıtlı olan Şenol Dinleyen, çocukluğundan beri dünya evine girdikten sonra da kendisi gibi Karacabeyli olan eşi Şennur Dinleyen ile hemen hemen her ay 1-2 günlüğüne de olsa Karacabey’e gelerek babasının doğduğu, çocukluğunda mutlu anılar kazandığı, bağını hiç koparmadığı memleketine gelerek ziyaretlerde bulundu.
Sanat hayatı boyunca Zeki Müren, Safiye Ayla, Hamiyet Yüceses, Emel Sayın, Gönül Yazar, Samime Sanay, Bülent Ersoy, Müzeyyen Şen Sancakoğlu, Mustafa Sağyaşar, Mustafa Keser, Ahmet Özhan, Müzeyyen Senar, Neşe Karaböcek, Abdullah Yüce, Sibel Can, Zekai Tunca gibi Türk müziğinin dev isimleri ile çalıştı.
Bu arada torunlarına ilk müzik derslerini de bizzat kendisi verdi. Oğlu TRT Ankara Radyosu viyolensel ve çello sanatçısı Ahmet Dinleyen’den olan torunu Şenol Dinleyen, Ankara Güzel Sanatlar Lisesi Viyolensel öğrencisidir ve aynı zamanda babası ve dedesi gibi TRT Ankara Radyosu sözleşmeli viyolensel sanatçısıdır. Kızı Meryem Dinleyen’den olan torunu Hüseyin Turna ise, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı keman öğrencisidir, aynı zamanda Azerbaycan’da yapılan Liseler Arası Müzik Yarışması’nda ülkemizi temsil ederek keman dalında birinci olmuştur.
Yoğun, hararetli, yorucu ve başarılarla dolu aktif çalışma hayatını yavaşlatma düşüncesiyle 2018 yılında TRT Ankara Radyosu’ndan emekliye ayrılan Dinleyen, biraz sıla özlemi, biraz şeker hastalığı sebebiyle yüklendiği yılların yorgunluğunu atmak için memleketi Karacabey’de inzivaya çekildi. Başarılarla dolu hayatını oğlu ve torunları örnek alarak izinden gittiler. Fakat bu arada daha önce çalıştığı, hatırlarını kıramadığı büyük solistlerden gelen teklifleri kabul ederek konserlerine katıldı. Bursa Musiki Cemiyeti’nde ve Çınarcık Halk Eğitimi Merkezi’nde müzik derslerine katıldı.
Son dönemde ise eski dostları Karacabey Musiki Derneği Başkanı Güray Kırlı ve çocukluk arkadaşı Karacabey Musiki Derneği Başkan Yardımcısı Cengiz Kaçmaz ile bir araya gelerek memleketi Karacabey’de müziğin gelişmesi adına bilgisini, yeteneğini, emeğini, müzik disiplinini ve emekli olduğu TRT Kurumu’nun kültürünü ortaya koyarken, Karacabey Musiki Derneği’nde rol model oldu. 2022 yılında Karacabey Musiki Derneği üyelerinden oluşan koro eşliğinde 14 Eylül Kurtuluş Konseri ve 29 Ekim Cumhuriyet Konseri’nin maestroluğunu yaparak Karacabeyli müzikseverlere mükemmel anlar yaşattı.
23 Temmuz 2023 tarihinde rahatsızlığı artan usta sanatçımız Şenol Dinleyen, Bursa Şehir Hastanesine kaldırıldı ve 16 Eylül 2023 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Vefatı büyük üzüntüyle karşılanan Şenol Dinleyen, 17 Eylül’de ikindi sonrası Saadet Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından sevenlerinin gözyaşları arasında Karacabey 1 Nolu Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. Şenol Dinleyen’i bu son yolculuğunda çeşitli il ve ilçelerden gelen müzik camiasının isimleri ve Karacabeyli hemşehrileri yalnız bırakmadı.