Karacabey Belediyesi Meclisi’nin 4 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen Eylül ayı Olağan Toplantısı’na, Özel Kalem Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Meclis onayına sunulan 2020-2024 Stratejik Plan damga vurdu. İYİ Parti ve CHP Belediye Meclis üyelerinin ret oylarına rağmen, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin ‘evet’ oylarıyla ‘oy çokluğuyla’ kabul edilen ve tartışmalara sebep olan Stratejik Plan’a Demokrat Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ali Köfteci’nin ‘çekimser oy’ kullandığı gözlenirken, DP’nin diğer Meclis Üyesi Celal Tosun’un ise ‘evet’ oyu kullandığı kaydedildi.
Gündeme geçilmeden önce İYİ Partili Meclis Üyeleri Gizem Arda ve Bala Songül Kuvan, önerileri üzerine başlatılan “Sağlıklı Yaşam Bilincini Halkımıza Aşılamak” konulu projeye Belediye Başkanı Ali Özkan’ın verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Gündemin 4. maddesi olan Stratejik Plan’ın onaylanması maddesine gelindiğinde, İYİ Parti adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Mimar Gizem Arda, Karacabey’de Ömer Matlı Kapalı Pazaryeri, Sırabademler Mahallesi 84 Sokak’ta kurulan Köylü Pazarı ve Hilmi Büyükşekerci Sokak’taki Cumartesi Pazarı ile ilgili temizlik programlanması hakkında vatandaşlardan gelen tepkiler doğrultusunda düzenlemenin ve denetlemenin daha kontrollü olması gerektiğini ifade etti. Arda, bunun yanı sıra Muhittin Tüydeş İş Merkezi’nde halkın sıklıkla kullandığı bir düğün salonu (Özcanlar Düğün Salonu) bulunduğunu, maalesef oradaki hijyen koşullarının da durumunun kötü olduğunu ifade ederek, bunun çözümü için belediyeden görevlendirme yapılmasını talep etti.
2020-2024 yılları arasında uygulanmak için hazırlanan Stratejik Plan’da Karacabey’in güçlü yönlerinden bahsedilirken, “Jeopolitik konum başlığı geçmektedir, fakat bu konumu ne kadar değerlendirebiliyoruz?” diye soran Gizem Arda, otoyolun çıkış noktasında gelen–geçen yolcuların bu noktayı sadece transit geçiş olarak kullandığını, Karacabey’e herhangi bir katkısı olmadığını düşündüklerini dile getirdi. Gizem Arda, bu noktada Karacabey’e hizmet edecek bir duraklama ve bir cazibe merkezi oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Karacabey’in 23 yıldır şehir efsanesi haline gelen, “İlçemize fakülte gelecek” konusunu da gündeme taşıyan Gizem Arda, ilçede yer alan Karacabey Meslek Yüksekokulu’nun son 3 dönemdeki öğrenci sayısında düşme olduğunu, bununla birlikte halkın ve esnafın da ilçeye fakülte gelmesine olan inançlarının kalmadığı yönünde izlenimlerinin doğduğunu belirtti. 2020-2024 yılları arasında Karacabey’e yapılabilecek en büyük hizmetin Veterinerlik, Gıda ve Ziraat Fakülteleri’nin gelmesi yönünde düşünceleri olduğuna dikkat çeken Gizem Arda, aynı zamanda Sağlık Meslek Lisesi ve Kız Meslek Liseleri’nin devamı olan Ebelik, Hemşirelik ve Çocuk Gelişimi gibi bölümlerin de Karacabey’e kazandırılması gerektiğini söyledi. Uludağ Üniversitesi’nin bölünmeye gideceğinin Bursa gündeminde yer aldığını ifade eden Arda, kurulacak fakültenin Karacabey sınırları içerisinde olması adına Belediye’nin atacağı her adımda yanında ve destekçisi olacaklarını, Meclis’in de bu konuda duyarlı davranacağı inancında olduğunu sözlerine ekledi.
“Stratejik Plan hazırlanırken kimlerden görüş alınmış?”
Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi ise, Stratejik Plan içinde Karacabey’e değer katan bir çok sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiden bahsedildiği, bunların Stratejik Plan hazırlanırken görüşlerine başvurulduğunun yazılı olduğu ancak böyle bir görüş alışverişine şahit olmadıklarını söyledi. Tanrıverdi, Belediye Başkanı’nın lafa geldiğinde istişare kavramını ağzından düşürmediğini, ancak uygulamada istişareyi görmediklerini vurguladı. Kent Konseyi’nin en son 3 yıl önce yine bu Belediye Meclis salonunda genel kurulunun yapıldığını, kendisinin de bu genel kurula katıldığını söyleyen Murat Tanrıverdi, Stratejik Plan’ın güçlü yönlerinde Kent Konseyi’nin çalışmalarından bahsedildiği halde, bu konseyi hiçbir yerde görmediğini belirtti.
Karacabey Belediyesi’nin 2018 yılı bütçesi gelirlerinin 93,5 milyon lira, giderlerinin 101 milyon lira olduğunu ve bu bütçenin 2018 yılında 7,5 milyon lira açık verdiğini ifade eden Tanrıverdi, Stratejik Plan içinde dengeli bir mali yapıdan bahsedildiği ancak yılda % 8 civarında açık veren bir bütçenin nereye kadar sürdürülebilir olduğunu sorguladı. Tanrıverdi, 2022 ve 2023 yıllarında Pazaryeri için düşünülen 40 milyon liralık inşaat yatırımının nereden karşılanacağını merak ettiklerini söyledi.
Sözlerine bir örnek vererek devam eden Murat Tanrıverdi, “1989 yılında İstanbul’da üniversiteye başladım ve ilk dikkatimi çeken şey geri dönüştürülebilir cam şişe atıklarının ayrı konteynerlerde toplanması oldu. 30 yıl önce İstanbul’da yerel belediyelerin yapmış olduğu bu çalışma Karacabey’de hala uygulanmıyor. Bunu üzülerek gözlemliyorum. Çöp aslında toplama maliyetinden daha değerli hale getirilebilir. Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde adımlar atacağını umut ediyorum.” diye konuştu.
Yapılan iyi şeylerde ve olumlu adımlarda Karacabey Belediyesi’nin yanında olduklarına dikkat çeken CHP Meclis Üyesi Tanrıverdi, Stratejik Plan hazırlanırken kendilerini katmayan Karacabey Belediyesi’nden bundan sonraki uygulamalarında hiç olmazsa hazırlattıkları projeleri önceden Belediye Meclis Üyeleri’ne sunumunun yapılıp görüşlerinin alınarak uygulamaya geçirilmesi tavsiyesinde bulunarak sözlerine son verdi. Daha sonra oylamasına geçilen Stratejik Plan’a İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partili üyeler ret oyu vererek tepkilerini ve eleştirilerini ortaya koydu.
Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nun İYİ Partili Meclis Üyeleri Gizem Arda ve Bala Songül Kuvan’ın verdikleri “Kadın Şiddetine Karşı Alınabilecek Önlemler” konulu yazılı önergeleri gündemin 7. Maddesi’ne alınarak toplantıya son verildi.