Türkiye Jokey Kulübü’nün Karacabey’de apranti eğitim merkezi açacağı öğrenildi. Bu merkezin açılmasıyla birlikte TJK ve Hara civarında bulunan köylerdeki çocukların jokey ve at eğitimiyle ilgili alanları öğrenme ve meslek sahibi olmalarının yolu açılacak.
Karacabey’e Türkiye Jokey Kulübü’yle ilişkili bir okul açılıyor. TJK Başkanı Serdal Adalı, geçtiğimiz hafta TJK TV’de Karacabey’de çalışmaları biten okulun Eylül ayında apranti yetiştirmeye başlayacağını açıkladı.
Konuyla ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme alan EnBursa.com yazarlarından ve Bursa’nın tanınmış gazetecilerinden Yusuf Kayışoğlu, Karacabey sınırlarında hizmet veren TJK’nın bu alanda özellikle köylerdeki çocuklara büyük katkısı olabileceğini belirtti.
“Karacabey’de yeniden diriliyor!” başlıklı yazısıyla Karacabey’de açılacak apranti eğitim merkezi hakkında detaylı bilgiler veren Yusuf Kayışoğlu, şunları kaydetti:
“Sosyal Bilimler Lisesi gibi…
Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi gibi…
Hürriyet’te Ziraat Lisesi olarak bilinen Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi…
Şimdi bu okullara bir yenisi ekleniyor.
Milli Eğitim’le ilintisinden çok Türkiye Jokey Kulübü’yle ilişkili bir okul.
TJK Başkanı Serdal Adalı birkaç gün önce TJK TV’de Karacabey’de çalışmaları biten okulun eylül ayında apranti yetiştirmeye başlayacağını açıkladı.
Karacabey, Arap atı yetiştiriciliğinin de merkezi.
Türkiye hipodromlarında koşan birçok Arap atının yetiştiği yer.
Türkiye Tarım İşletmeleri Müdürlüğü’nün (TİGEM) yetiştirmesi taylar her yıl açık artırmayla satılarak ciddi gelirler elde ediliyor.
Geleceğin jokeylerinin burada yetişmesi belki de olması gerekendi.
Hipodromlara aşina olanlar İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda yer alan Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi’ni hatırlatacaktır.
1985’te Türk atçılığının jokey ihtiyacını karşılamak için kurulmuş.
Ancak…
Bu tarihten çok daha önce hem de Karacabey Harası’nın içinde Türkiye’nin ilk jokey yetiştirilen okulu 1927’de açılmış.
O dönem Hara çevresindeki köylerde yaşayan çocuklar bu okula alınmış ve jokey olarak yetiştirilmiş.
İçlerinden çıkan en ünlü jokey ise tarihte Horoz Ahmet olarak bilinen Ahmet Uslu oluyor.
Bu okuldaki çocuklar sadece at üzerine eğitimi verilmiyor, aynı zamanda ilköğretim eğitimi de veriliyor.
Yani, at ve jokeylik üzerine eğitim verilirken bir yandan da ilkokul eğitimleri devam ettiriliyor.
İlkokulda başlayan bir meslek lisesi niteliği taşıyor.
Türkiye Jokey Kulübü’nün Karacabey’de apranti eğitim merkezi açmasıyla birlikte 1927’de olduğu gibi TJK ve Hara civarında bulunan köylerdeki çocukların yeniden jokey ve at eğitimiyle ilgili diğer alanları öğrenme ve meslek sahibi olma yolu açılacak belki de…
Bursa için önemli bir gelişme.
Belki bir adım daha atılabilir.
Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer’in konkur atlarının yetiştirilmesi için Tarım Bakanlığı’yla görüşmeler yaptığına dair bilgiler var.
Yarış atları kadar değerli olan konkur atlarının yetiştirilmesine yönelik ilginin yeterince olmaması Türkiye’nin bu alandaki pastayı değerlendirememesine yol açıyor.
Konkur, yani engel atlama atları yetiştiren Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda gibi ülkeler aynı zamanda olimpik spor olan binicilikte söz sahibi olurken, yetiştirdikleri atların diğer ülkelere satışlarıyla da önemli karlar elde ediyorlar.
TBF Başkanı Tuncer’in Tarım Bakanlığı ile sürdürdüğü görüşmeler Arap atı yetiştiriciliği kadar destek bulabilirse eğer bu alanda hem sporcu hem de at konusunda Türkiye önemli mesafeler kat edebilir.
Konkur atlarının daha tayken gerçekleşen satışlarının bile 10 bin Euro’dan başladığını, atlama performansına göre 1 milyon Eurolara kadar çıktığını düşünürseniz, Türkiye’nin atçılıkla bu kadar haşır neşirken neleri kaçırdığını daha iyi anlaşılmış olunur.”