Cumhuriyet Halk partisi Karacabey İlçe Başkanı Süleyman Tuğ, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlarken, aynı güne denk gelen Lozan Antlaşması için “Türkiye’nin tapusu 96 yaşında” ifadesini kullandı.
CHP Karacabey İlçe Başkanı Süleyman Tuğ, Lozan Anlaşması’yla Türkiye’nin tapusu 96 yaşında ifadesini kullanırken, iktidarın gazetecilik yapanlara karşı sert tutumunun artarak devam ettiğine vurgu yaparak “Mahkum olan gazeteci sayısının arttığı bir ülkede 24 Temmuz ancak utanç bayramı olabilir.” Dedi.
Tuğ, her iki konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya tarafından imzalanan bu anlaşmayla yabancılara tanınmış olan bütün ayrıcalıklar (Kapitülasyon) kaldırılmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları (Misakı-Milli) itilaf güçleri tarafından da kabul edilmiştir.
Bu antlaşmayı küçümseyenler, güncellenmeli diyenler için ulu önder yıllar önce bakın ne demiş; “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Lozan zaferini Türk Milleti’ne, hem “tarih yaratıcısı” hem de “tarih yazıcısı” rolüyle, Lozan’daki zaferi gölgelemeye çalışanlara ve çalışacaklara ders niteliğinde, ilk ağızdan ve tüm detaylarıyla böyle anlatmıştı.
Oysa bugün limanlarımız yabancılara peşkeş çekilmiş, o günlerin zor şartlarında kurulan fabrikalarımız haraç mezat satılmış, askeri fabrikamız bile yabancıya satılmıştır. “Milletin efendisi köylüdür” anlayışından, “köylü milletin yüküdür anlayışına gelinmiş”, kendi kendine yeten ülke olmaktan çıkarak tarım ürünlerinin neredeyse tamamı ithal edilir olmuştur. 96 yıl önce kaldırılan kapitülasyonlar fiilen uygulanır hale gelmiştir.
“Savaş zorunlu değilse cinayettir” diyen Atatürk’ün yurtta barış, dünyada barış ilkesi terk edilerek komşularımızla savaşır duruma getirilen başarısız dış politikalar uygulanarak Lozan’la kazanılanlar tek tek kaybedilmeye başlanmıştır.”
Basın Bayramı değil, utanç bayramı
CHP Karacabey İlçe Başkanı Süleyman Tuğ, ilçede görev yapan basın mensuplarının da gününü kutlarken, bu günün Basın Bayramı değil utanç bayramı olduğunu vurguladı.
111 yıl önce basında sansürün kaldırıldığını ve bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlandığını anımsatan Tuğ, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı bir 24 Temmuz bayram olarak nasıl kutlanabilir?” dedi.
İktidarın gazetecilik yapanlara karşı sert tutumunun artarak devam ettiğini açıklayan Tuğ, “Mahkum olan gazeteci sayısının arttığı bir ülkede 24 Temmuz ancak utanç bayramı olabilir” yorumunda bulundu.
Tuğ, yaşanan baskı, sansür, işten çıkarma, kapatma, hapsetme zorluklarına karşı gazeteciliğin gün geçtikçe daha zor şartlar altında yapıldığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk bir yılında en az bin 732 gazetecinin işsiz kaldığı ortaya çıktı. Medya kuruluşlarının el değiştirerek iktidara yakın insanlara geçmesi, kapanmalara ve daralmalara neden olmakta, gazetecilik yaptıkları için “istenmeyen” ilan edilen kalemler işsiz bırakılmaktadır” dedi.
CHP İlçe Başkanı Tuğ, basın temsilcilerinin verilerini de açıklayarak, “134 gazeteci halen cezaevinde. Böyle bir 24 Temmuz bırakın basın bayramını, utanç bayramı olarak kutlanabilir ancak. Bu şartlar altında mesleğin onuruna sahip çıkarak, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkını savunan tüm basın emekçilerine selam olsun” diye konuştu.