Ayçiçeği başta olmak üzere mısır, şekerpancarı, biber, karpuz, yonca gibi birçok üründe yoğun zarar yapabilen Çayır Tırtılı’nın Bursa genelindeki yoğunluğunu tespit etmek ve üreticileri bilgilendirmek amacıyla İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ekipleri arazi kontrollerini aralıksız sürdürüyor.
Yapılan kontrollerde Karacabey’in yanı sıra Mudanya ve Yenişehir ilçelerindeki bazı bölgelerde ayçiçeğinde çayır tırtılı yoğunluğunun mücadele eşiğine geldiği tespit edilirken, bu bölgelerdeki üreticilerin ilaçlama yapmaları tavsiye edildi. Zararlının yabancı otların fazla olduğu arazilerde ve yonca tarlaları yakınındaki arazilerde daha yoğun olduğu gözlendi. Riskli tüm alanlardaki kontrollerin ve bilgilendirme çalışmalarının ekiplerce aralıksız devam ettirildiği bildirildi.
Konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Gereksiz ilaçlama yapılması arı ve yararlı böcek popülasyonunu yok edeceği gibi zararlıya karşı tekrar ilaçlama yapma zorunluluğunu ortaya çıkarabilecektir. Geç kalınmış ilaçlama ise zararlının daha yoğun zarar yapmasına neden olup, mücadele etkinliğini düşürecektir. Mücadele ile ilgili detaylı teknik bilgi İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüklerimiz ve teknik ekiplerimize başvurularak alınabilecektir.
Bu nedenle ayçiçeği başta olmak üzere birçok üründe zarar yapabilen çayır tırtılının oluşturacağı zararın önüne geçebilmek ve zamanında mücadele yapabilmek amacıyla üreticilerimizin arazilerini sık sık kontrol etmeleri, 1 metrekare alanda 20’den fazla zararlı olması durumunda zaman geçirmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir. İlaçlamalar yer aletleri veya insansız hava araçları (Drone) kullanılarak yapılabilecektir.
Ayçiçeğinin çiçeklenme döneminde olması ve yoğun arı faaliyeti bulunması nedeniyle ilaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin mutlaka arıların faal olmadığı akşam saatlerinde ilaç atmaları önemlidir.” denildi.
İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ayrıca, söz konusu zararlıya karşı kullanılacak en etkili ilacın ise Deltamethrin olduğunu ve 10 litre suya 25 ml kullanması gerektiğini bildirdi.