Mustafa Arı
Satırlarıma bir kıssadan hisse ile başlamak istiyorum.
Öğretmen çocuklarına, “Okuyun, öğretmen olun, cennette buluşuruz” demiş.
Çocukları okumuşlar öğretmen olmuşlar. Öldükten sonra cennette babalarını bulamamışlar. Bir de Cehenneme bakalım demişler. Cehennemde babalarını görünce; “Baba sen bize okuyun öğretmen olun dedin, cennette buluşuruz dedin ama niye cehennemdesin?”
Babasının cevabı ise, “Ben idarecilik yaptım” demiş.
Herkes idareci, yönetici olamaz. İdareci olmak için evvela dürüst olunmalıdır. Yönetici ve idareci çalıştırdığı elemanları gerektiği gibi yönetebilmelidir, pasif olmamalıdır. Yeniliklere uyabilmeli, önemli işler yapabilmelidir. Şahsi problemlerini işlerinin dışında tutabilmelidir.
En önemlisi insanları sevebilmeli ve ayrım yapmamalıdır. Personelde yaşanan problemleri çözebilmelidir. İkna kabiliyeti olmalıdır. Kızmamalı ve gücenmemelidir. Daima hoşgörülü olmalıdır. Merhametli olmalı, affetmesini bilmelidir.
Herkese iyi davranmalıdır. Sabırlı ve soğukkanlı olmalıdır. Kendisini üstün görmemeli, alçak gönüllü olmalıdır. Bir şeyi vaat etmişse yerine getirmelidir. Verdiği işin neticesini alabilmelidir. Çalıştırdığı elemanlara hüsnü zan ile bakabilmelidir, kalplerini kırmamalıdır.
Bakınız herkes yönetici, idareci olamaz. Çünkü her şeyin temelinde din vardır. Dinin iki kuralı Kur’an ve Sünnet’tir. Bir idareci Kur’an ve sünneti iyi bilip ona göre hareket etmelidir. Bir iş yaparken ehline sormalı.
Kur’an’da; “Yapacağın işi önce meşveret et” buyrulur. (Ali İmran suresi 159)
Danışan pişman olmaz. İnsanı pişman eden kendi görüşünde ısrardır. İstişare ederse işin en güzelini yapmış olur. Peygamberimiz, “Kendi düşüncenize göre hareket etmeyin” buyurmuştur.
İşi ehline sormalı, personelden iyi iş yapanı takdir edip mükafatlandırmalıdır. Çalışan elemanlara karşı tarafsız olmalıdır. Yönetici ve idarecide daha birçok özellikler vardır. Söylediğim bu özelliklere sahip olan idareciler daima başarılı olur. Son olarak şunları hatırlatmak isterim.
Herkese eşit mesafede durmak adalettir. Makamları geçici olarak görmek emanettir. Emanete layık olanlara vermek ehliyettir. Ortak akıl ile yönetmek meşverettir. Kamu yönetimini gözetmek maslahattır. Çünkü bunlar Kur’an’da yönetim ilkeleridir. Rabbim yöneticilere bu ilkelere uymayı nasip etsin.