SİBEL ÖZSOYSOP OK – PROFESYONEL KOÇ/ YATIRIM UZMANI
Geçen hafta sizlerle para ile ilgili olumsuz bilinçaltı kodlamalarımızı paylaşmıştım. Bu hafta da ‘düşük bütçe ile enflasyona karşı uzun vadede nasıl kazançlı duruma geliriz?’ meselesini ele alacağız. Parayı kazanmak mı yoksa parayı korumak mı?
Öncelikle yazacaklarımda adı geçen yatırım stilleri tamamen bilgi paylaşımı amaçlıdır, hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir. Size 1 TL’nizi bile biriktirme şansınızın olabileceğini anlatmak için bu yatırım enstrümanlarını inceliyoruz.
Para kazanmak ile parayı korumak ayrı anlamları taşır. Eğer paranızı emtia grubu dediğimiz altın, gümüş ve bunlara bağlı fonlarda biriktiriyorsanız, enflasyon karşısında kendinizi korursunuz ancak para kazanmazsınız. Sadece alım gücünüzü sabitlersiniz. Eğer kendi ülke paramız da dahil olmak üzere herhangi bir ülke parasına yatırım yapıyorsanız bu da enflasyon karşısında erime yaratır. Çünkü ülkeler para bastıkça enflasyon oluşur. Enflasyon da sizin aynı miktarda para ile daha az alım gücünüzün olmasıdır.
Para kazanmak için ise; bu yazıda ilk adımı kabul etmemiz gerekir.
Devran ne olursa olsun önemli olan her gün düzenli ve kararlı bir şekilde para biriktirmeye başlamanızdır. Ama nasıl?
Kumbaranıza her gün 1 TL atmak bir birikim değildir. Sabah gelen ilk zamla yarın o 1 TL size aynı ekmeği aldırmayacaktır. Biz bu düzeni değiştiremeyeceğimize göre, düzenin içinde kazanma yollarını bulmalıyız.
Ama bankadaki 1 TL’niz ile her gün düzenli olarak altın, gümüş, emtia grubu olan fonlardan almak enflasyona karşı koruyucu nitelikte bir birikimdir. Finansal koçluk yaptığım danışanlarımla ilk adım olarak genellikle bankalarda açılan yatırım fonu hesaplarıyla birikime başlıyoruz. Evet şimdi sizlerden bir ricam var. Bu yazının sonunda bir liste yapmanızı öneririm. Bir hafta boyunca gereksiz nerelere para harcadınız. Lütfen bir adet çay bile olsa yazınız.
Eminim haftanın sonunda dev bir listeniz olacak. Sonra o listeden kesinlikle vazgeçebilirim dediğiniz kaç kalem var bulun ve bu rakamı toplayın. Belki kimimiz için bu 10 TL’dir. Belki 100 TL, belki 1.000 TL… Ama herkesin alım gücüne göre bir gereksiz harcama vazgeçişi vardır. Bunu tespit ettikten sonra diyelim bu en azı olsun 10 TL olsun. İşte o 10 TL sizin ilk birikiminiz için mayadır. Maya da küçücük bir parça ama kocaman bir fırında yüzlerce ekmek yapıyor unutmayın!
Dilerseniz bir bankada yatırım fonu hesabı açın. Yatırım fonları alım-satım sırasında aynı fiyattan satıldığı için sizi ‘al-sat’ zararına uğratmaz. Niteliklerine göre genelde 1 ile 4 iş günü içinde kullanacağınız ana hesabınıza bozdurarak geçirebilirsiniz. Teşvik amaçlı bazı yatırım fonlarından vergi alınmaz. Bu çok önemli bir detaydır. Çünkü birçok yatırım aracında vergi öderiz. Takasbank’ta saklanır. Hem de tamamı. Yani banka sadece size satmak için aracıdır. Bu da çok önemli bir detaydır. Düşme eğilimi gösterebilir ama burada fon adetleriniz aynı olduğundan çıkınca da aynı değerde paranız yükselir. Altından düşünün; bugün aldığım altın yarın düşse de gramı aynıdır. Gramı eksilmez. Mantık budur.
Peki bu 1 TL ile yatırım fonunu nasıl alacağım! Maya başladı. Her gün 1 TL düzenli gümüş, altın gibi fonlarda fon alıyorum. 1 TL bugün 0.15 (1 gramın 6 da biri kadar) gram gümüştür. Eğer bu parayı her gün 7 TL gibi bir rakama çekebiliyorsanız, her gün 1 gram gümüş alırsınız. Ayın sonunda fon hesabınızda 25-30 gram gümüşünüz birikir. (Bu tamamen bugünkü fiyatlarla hesaplanmıştır. Gümüş arttığında gram miktarınız azalır. Düştüğünde ise yapabiliyorsanız daha fazla alın ki gram miktarınızı arttırın.)
Aynı mantık altın fonları için de geçerlidir.! Gram altın her ay alamam diyen danışanlarım var. Ama her gün 1 TL’lik altın karşılığı yatırım fonu alabilirsiniz.
Yatırım fonlarının yüzlerce çeşidi vardır. Hisse senetleri, emtia, petrol, yabancı ülkelerin yatırım araçları, teknoloji, sağlık hisseleri vs. Ben burada halk diliyle en kolay anlaşılan ve en basit yöntemle 1 TL’yi bile değerlendirebileceğiniz düzenli birikim mantığını aktarıyorum.
Bakıyorum herkesin elinde telefon. Güzel demek ki kullanabiliyoruz. Hemen hemen her telefonda bir bankanın uygulaması var. O da güzel! Demek ki cep bankacılığını öğrendik. Herkesin evinde yalandan bir bozukluk kumbarası var. Ha o da güzel! Günlük bir işe yaramayan atıl para var demek. E işte tamam bu maya tutar. Şimdi her gün düzenli birikime geçmenin tam sırası. Paranızı her gün düzenli az az biriktirin. Sizi zorlamasın. Gözünüze çarpmasın. İnanın bu farkındalığınızı arttıracak. Öncelikle ilk hafta yapacağınız gereksiz harcama listesinde ne kadar fazla paranızı çar çur ettiğinizle yüzleşeceksiniz. Sonra bu parayı disiplinli bir şekilde her gün 1 TL bile olsa biriktirerek fon adetlerinizin arttığını görerek kendinizi güvende hissedeceksiniz. Belli bir miktara ulaştığında bu fonları bozup fiziki altın ve gümüş alabilirsiniz. Burada amaç mayayı oluşturmak.
Bunun en basit yolunu 1 TL ile bile yola çıkabilmenin kolaylığını aktarıyorum. Ki eminim kim bilir nerelere ne paraları harcıyoruz. Farkında olun! 1 TL’nizi bile not edin, kayıt altına alıp kendinize sorun: “Harcamam mı lazım biriktirmem mi?”
Bol birikimli mayası kabaran, taşan günler dilerim.
Tekrar notu: Aktarılanlar yatırım tavsiyesi değildir. En küçük para birimini günlük bir kazanca yönlendirebilmek için gösterilmiş örnek yatırım araçlarıdır. Amaç; “1 TL’den ne olacak ki?” demeden 1 TL’den bile birikim yaratabileceğini fark ettirmektir. Birkaç hafta sonra mayalar birikti ekmek ne zaman yapacağız…!