18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü Cumartesi günü tüm yurtta olduğu gibi Karacabey’de de coşkuyla kutlanacak. Karacabey Kaymakamlığı öncülüğünde saat 10.00’da Cumhuriyet Alanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayacak program, daha sonra saat 10.15’te Adnan Menderes Ortaokulu’nda düzenlenecek etkinlikle anlam kazanacak.
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yıldönümünün önemine dikkat çeken Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, “18 Mart Çanakkale Zaferi esas itibariyle İstiklalin öncüsü İstiklal Harbimizin de önsözüdür. Kurtuluşumuzun ilk adımları orada atılmıştır. 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle Çanakkale’de sonrasında İstiklal Harbi’nde vatan uğruna, vatanı koruma uğruna şehit olmuş bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir zafer. Aynı zamanda bugün Şehitleri Anma Günü’dür. Biz zaferin mutluluğunu, coşkusunu yaşarken, şehitlerimizin de gururunu yaşıyoruz. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin tarihi
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaştır. Osmanlı Devleti’nin, Çanakkale Savaşı’nda bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 1914 yılı 3 Kasım-1915 yılı 18 Mart tarihleri arasında deniz savaşları yapılmıştır. 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.
İtilaf devletleri Çanakkale Boğazı’nı ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’ne geçmesi ile Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başladı. 18 Mart 1915 tarihinde en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar olmuştur. Donanma için büyük öneme sahip olan Nusret Mayın Gemisi’nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda kalmışlardır.
25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir. Ancak Osmanlı ordusu ile birlikte Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyet yaşamışlardır. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı Aralık ayında Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmişlerdir.
Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı, Türk tarihinde destan olarak nitelendirilmektedir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile büyük bir zafer elde edilmiştir. Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.