AHMET AYGÜN ATA
Bildiğiniz üzere Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni hasadın sürdüğü yerler var. Buğday, arpa, yulaf hasat sürüyor. Başlıktaki rakam tam da bu süreçte devreye sokuluyor.
TMO, ne yaptı? Yem fiyatlarını düşürmek için Yem Sanayicileri’ne düşük ücretle buğday, arpa, darı verecek. Gerekirse dış alımda yapacak. Yem sanayi tarafından doğal olarak TMO’nun elindeki arpa, buğday, yulaf, darı ne varsa alınacak. Bir tür stokçuluğa göz yumulacak. Oyun sürecek. Fiyatlar yükseldi denilerek en az yarı yarıya farkla dış alım yapılacak. Türk Çiftçisinden düşük fiyat ile alınan ürünler yabancı çiftçiye gelince misliyle bedelle alınacak. Buna da Türkiye Cumhuriyeti’nin tarımını yönetiyoruz diyecekler!
Gelelim 395’e. Nedir 395?
30 Haziran 2021 itibariyle; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 395 bin ton kırmızı ekmeklik buğday ithalatı için ihale açtı. Açılan ithalat ihalesi tarihi olarak 30 Haziran 2021 verildi. İhale edilecek ürünün teslim tarihi ise, 19 Temmuz – 21 Ağustos 2021 olarak belirlendi. 320 bin ton arpa ithalatı için de ihale yapılacak.
Hasat sürüyor. Kuraklık nedeniyle ürün kaybı var. Diyeceksiniz ki, kuraklık var, ürün kaybı var. Ekim alanlarını kim azalttı? Türk çiftçisini kendisini batıran ürünleri ektirmeye kim zorladı?
Haziran ayının 30’unda açılacak ihale sonucunda Derince, İskenderun, Mersin, İzmir, Bandırma, Tekirdağ liman teslimi 50’şer bin ton buğday; Trabzon liman teslimi 20 bin ton, Sakarya/Karasu liman teslimi 25 bin ton ekmeklik buğday alınacak. Fiyat belirsiz! İhaleler son 20 yılda adrese teslim yapılmaya başlandı. Adrese teslim ihalelere başka firmaların girmesi ‘fıtrat açısından’ olanak dışı!
Yapılan dış alımların fiyatları düşürmediği herkes tarafından biliniyor. Örneğin; Şubat/Mart döneminde Türkiye Cumhuriyeti çiftçisinden 1.650 TL ile 1.850 TL ton fiyatlı alınan buğday, 3.350 TL ile 3.450 TL bedelle alındığında yeni yaşadık. Üstelik döviz ile! Ne ucuzladı? Düşen fiyat gördünüz mü? Yem fiyatları otomatik zam gördü. Süt üreticisi yitirirken, Yem Sanayisi’nin bir şey yitirdiğini duydunuz, gördünüz mü? Şimdi yem fiyatları düşsün diye TMO yem sanayine düşük ürün verecek. Yem fiyatları bırakın düşmeyi kaç gün sabit durur, sizce?
Fıtrat, hamdolsun, sözde Yerli ve Millilikle ne Tarım yönetilebilir, ne Eğitim, ne Sağlık, ne Dış İşleri, ne İçişleri…
Gereksindiğimiz kan ATATÜRK’ÜMÜZÜN Karma, Üretim temelli, yüzde 34 gerçek büyüme temelli Devletçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ilkelerindedir.