Ziraat Odası Başkanı Erdem: “Geçen yıl mazot 18 TL iken şimdi 40 lira! Gübre 400 TL iken şimdi 750 lira! İcar fiyatları dönüme 3.000 TL iken şimdilerde 7.000 lira! 100 liralık bir ilaç şimdi 400 TL oldu. İşçilik 150 TL iken şimdi 450 lira. Hal böyleyken gelecek yıllarımıza nasıl bir umutla bakabiliriz?”
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, başta mısır ve pancar olmak üzere buğday, arpa ve ayçiçeğinde açıklanan fiyatların beklentilerin altında kaldığını ve çiftçileri tatmin etmediğini belirterek, “Bu beş önemli üründe açıklanan fiyatlar çiftçilerimizi mağdur etti. Bu şekilde ve bu şartlarda önümüzdeki sezon üretimden nasıl bahsedebiliriz? Yoksa çiftçinin üretmesini istemeyenler mi var?” diyerek tepki gösterdi.
Çiftçinin üretim maliyetlerinin son 1 yılda olağanüstü artış gösterdiğine dikkat çeken Başkan Erdem, tüm bu girdiler net bir şekilde ortadayken mısır, pancar, buğday, arpa ve ayçiçeği fiyatlarının neye göre belirlendiğini sorguladı. Erdem, “Geçen yıla oranla üretimdeki maliyetlerimiz (icar, gübre, mazot, işçilik, nakliye) 2 kat ve üzeri artarken, ürünlerimizdeki açıklanan bu fiyatlar çok dipte kaldı. Her zaman söylediğim gibi Karacabey çiftçisi devletine, milletine üretim ve hizmet noktasında üst düzey çalışarak faydalı oluyor. Çiftçilerimiz, üretimleriyle bilimsel ve teknolojiye uygun olarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor ancak bunun karşılığında açıklanan fiyatlarla para kazanamıyor.” ifadesini kullandı.
Çiftçinin maliyet hesabını da gözler önüne seren Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, şunları kaydetti: “Mısır ürününe ton başına 6.000 TL fiyat açıklanmasına rağmen, rutubetten kesilen paradan dolayı çiftçinin cebine 5.000 TL civarı para girdi. Aynı ölçülerde pancar ton başına 1.855 TL açıklamasına rağmen, polardan dolayı bölge çiftçimizin eline geçen para 1.350 TL civarında oldu. Allah aşkına soruyorum; hangi matematikle biz bu işin içinden çıkacağız? Bu fiyatlar açıklanırken (mısır, arpa, buğday, ayçiçeği ve pancar) çiftçinin maliyetleri neden göz önüne alınmıyor? Yoksa çiftçinin üretmesini istemeyenler mi var?
Örneğin mazot 18 TL iken şimdi 40 lira! Gübre 400 TL iken şimdi 750 lira! İcar fiyatları dönüme 3.000 TL iken şimdilerde 7.000 lira! 100 liralık bir ilaç şimdi 400 TL oldu. İşçilik 150 TL iken şimdi 450 lira. Hal böyleyken gelecek yıllarımıza nasıl bir umutla bakabiliriz? Önümüzdeki yıl için bu şartlarda üretimden nasıl bahsedebiliriz? Ne ekeceğiz bilmiyoruz, bu fiyatlar sebebiyle karar veremiyoruz. Eğer bir fiyat açıklanacaksa çiftçi giderleri göz önüne alınarak, tüm maliyetler değerlendirilmelidir. Amortisman giderleri bile buna dahil edilerek dikkate alınmalıdır ve çiftçiler mağdur olmamalıdır.”
Bu fiyatları belirleyenlere seslenen Başkan Erdem, “Unutulmamalıdır ki mısır, arpa, buğday, ayçiçeği ve pancar üretiminin artması, üreticinin elde ettiği gelire bağlıdır. Bilindiği üzere bu üretim sezonunda girdi fiyatlarının artmasıyla üretim maliyetleri de oldukça yükseldi. İşte bu maliyetler dikkate alınarak, üreticinin gelirini koruyacak şekilde fiyatlar açıklanmalıdır. Çünkü bu yapılanlar çiftçiye reva değildir. Çiftçiye neyin bedeli ödetilmeye çalışıyor? Bu fiyatları kim, neye göre belirliyor? Girdi maliyetleri ortada… Her şeye olağanüstü zamlar gelirken, bu beş üründe açıklanan fiyatlar kabul edilemez. Bu fiyatlar çiftçinin beklentileri ölçüsüne getirilmezse, bir yandan üreticilerimizin yaşam koşulları ağırlaşacak, diğer taraftan da sektörün içine artarak sürüklenen kriz tüm vatandaşlarımızı derinden etkilemeye devam edecektir.” şeklinde sözlerini noktaladı.