Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tertiplenen Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, 1200’ü aşkın kültür-sanat ve spor adamı ile yüzlerce vatandaşın katıldığı törenle Keles-Kocayayla’da başladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bursa Valiliği, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etno Spor Konfederasyonu, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin katkılarıyla hazırlanan 4. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, renkli görüntülerle başladı. Vatandaşların büyük ilgisini çeken programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Osman Mesten ve Ahmet Kılıç, Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Türk dünyası ile farklı şehirlerden yüzlerce vatandaş katıldı.
Başkan Aktaş’tan ‘ok’ denemesi
Orhan Gazi’nin Nilüfer Hatun’la evlendiği, Murad-ı Hüdavendigar’ın savaşa hazırlandığı alanda yapılan etkinlikte ilk olarak protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, beraberindekilerle birlikte El Sanatları Çarşısı’nı gezerek, Oba Alanı’na gitti. Başkan Aktaş’ı, Oba Alanı’na gelişinde Kırgızistan Anneler Grubu üyeleri mini bir konser ile karşıladı. Kırgız annelerin burada defilesini de izleyen Başkan Aktaş, daha sonra çadırları ziyaret etti. Çadır ziyaretlerinin ardından Han Çadırı’nda öğle yemeğine katılan Başkan Aktaş, Ok Meydanı’nda okçuların, açık alanda da jokeylerin gösterilerini seyrederek, katılımcılara başarılar diledi. Yağlı güreşlerin yanı sıra mehter konserinin de verildiği etkinlikte Başkan Aktaş, okçuluk standında deneme ok atışları da yaptı.
“Türk devlet geleneğinin vârisiyiz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, açılış konuşmasında, Metehan’dan gelen Türk devlet geleneğinin vârisleri olduklarını söyledi. 1400 yıllık İslâm medeniyeti geçmişine sahip çıkarak bin yıldır bu topraklarda istiklâl ve istikbâl mücadelesi verdiklerini kaydeden Başkan Aktaş, “1071’de Anadolu’yu fethederek bu toprakları bizlere ebedî yurt yapan Sultan Alparslan başta olmak üzere Selçuklu ve Osmanlı’yı anmadan, anlamadan geleceğe yürüyemeyiz. Onların hayatlarını ortaya koyarak verdikleri mücadeleler sayesinde 4 kıtaya kol kanat gerdik” dedi. Konuşmasında tüm şehitleri rahmetle, gazileri ise hayırla yad eden Başkan Aktaş, “Hiçbir zaman nereden geldiğimizi ve neden geldiğimizi, neyin mücadelesini verdiğimizi unutmadık, unutmayacağız. Bugün Anadolu’da, Kafkasya’da, Sibirya’da, Orta Doğu’da, İran’da, Balkanlar’da ve Çin’de milyonlarca kardeşimiz var. Farklı gibi görünse de bizler aynı dili konuşan insanlarız. Hamurumuz aynı coğrafyada yoğruldu. İlimizi, tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi gittiğimiz her yere taşıyıp, dünyanın ortak değerleri arasına kattık. Bir yandan geçmişimizle uygarlığa katkıda bulunurken, diğer yandan bizi biz yapan değerler etrafında buluşmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Ata sporları hayat bulacak
Bu sayede varlık güçlenmesi yaşadıklarını, cesaret, onur, gurur, şeref, misafirperverlik, dürüstlük ve merhamet gibi değerleri diri tuttuklarını söyleyen Başkan Aktaş, “Atalarımızdan miras kalan geleneksel sporlarımız, sadece bir spor dalı olmaktan öte içinde bir kültürü barındırır. Kırgız’ı, Özbek’i, Türkmen’i, Moğol’u, Afgan’ı, Kazak’ı ve Tatar’ı Kocayayla’da bir araya getiren de bu kültürün yaşatılma gayretidir. 5 bin yıldır barışta ve savaşta uygulanan ecdat yadigârı ata sporlarımız, diğer kültürel faaliyetler ile birlikte burada hayat bulacak. 4. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği ile dayanışmayı, kaynaşmayı, birlik ve beraberliğimizi, Türk dünyasının dostluk ve kardeşliğini bir kez daha güçlendireceğiz. Selam olsun aynı dili konuşanlara, selam olsun aynı hamurla yoğrulanlara” şeklinde konuştu.