Yüksel Baysal – www.enbursa.com
Yanlış anlaşılmasın, biz Bursa’da kurulu bulunan iki üniversitenin de çok başarılı olmasını isteriz; Bursaspor’un başarısını canı gönülden istediğimiz gibi…
Ancak ne Uludağ Üniversitesi istenilen düzeyde ne de Bursa Teknik Üniversitesi (Bursaspor da)… 17 fakülte, bir o kadar meslek yüksekokulu ile devasa boyuta ulaşan, bir anlamda hantallaşan Uludağ Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz döneminde huzura kavuştu; bilimsel teknolojik ilerleme konusunda çok yol kat etmese de…
Onun için de ‘Devrim’ niteliğinde kararlara ihtiyaç var.
Ne bugünkü YÖK yapısı ne de rektörleri atayan AK Partili Cumhurbaşkanı böylesine bir bilimsel devrime izin verir!
Onlar bilimsel araştırma yerine elde edilmiş bilgiyi, akıl yerine imanı öncelerler…
Boğaziçi’ne tahammül edemeyenlerle, ODTÜ’yü sıradan üniversite haline getirmeye çalışanlardan ne beklenir ki?
****
Öncelikle Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum… Onca zamandır eleştirel yazılar yazıyorum, kamu adına denetim görevimi yapmaya çalışıyorum; üniversite nihayet ses verdi.
O ses beni tatmin etmese de…
“FETÖ’cüler intikam almaya çalışıyor, yok birilerinin dolduruşlarına geliyorlar” gibi yanlış savunmalar yerine Bursa Teknik Üniversitesi’nin ne durumda olduğunu kamuoyu önünde anlatmaya çalıştılar.
****
Kuşkusuz önemli işlere de imza atmışlar.
Kendi anlatımlarıyla üstünlüklerini şöyle sıralıyorlar.
1-“Türkiye’de Ar-Ge’ye yüzde 18.43 ile en çok bütçe ayıran ikinci üniversite BTÜ” diyorlar.
2- Rektör Karademir’in bir başka söylemi şuydu: “Burası anahtar teslimi bir üniversite değil. İnşaat yapıyoruz, akademisyen alıyoruz.”
Söylediği doğru, Recep Altepe döneminde Merinos’ta tahsis edilen bir ofisle işe başlandı. Ancak BTÜ’nün Orhangazi Üniversitesi’ni teslim aldığını unutmayalım. Orada eğitimsel-bilimsel olmasa da bina olarak alt yapı vardı.
3- BTÜ Rektörü Prof. Dr. Karademir, önümüzdeki süreçte Denizcilik ve İletişim fakültelerinin açılacağını söyledi. “120 kilometrelik sahili olan Bursa’da Denizcilik Fakültesi olmalı” dedi. Şimdilik ana yerleşkede başlayacak olan eğitim sonraki süreçte Mudanya veya Gemlik’te ‘Bir yer bulunarak’ devam edecek. Güzel bir adım…
Ayrıca İletişim Fakültesi’nin kurulması da Bursa basını açsından çok önemli…
AS TV’nin sunucularından Sevda Kurul önemli bir öneri getirdi; iletişim fakültelerinin kullandığı alet-ekipman üretim sürecinin de Teknik Üniversite için düşünülmesi gerektiğini söyledi.
4- Rektör Karademir, BTÜ’nün bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi ile Teknopark kurulumu bulunan en genç üniversite olduğunu söyledi.
5- Biz de gezdik, dışardan ithal edilmiş de olsa, (Keşke biz üretsek) son sistem cihazlarla donatılmış Bursa sanayisinin bir kısım test ve analiz ihtiyaçlarına yanıt verebilecek MERLAB’ı (Merkezi Araştırma Laboratuvarı) yaşama geçirdiklerini söyledi Rektör Karademir…
6- Prof. Dr. Karademir, TEKNOFEST’e özel bir bölüm ayırdı. Yarışmalar, ödüllerden söz etti. 06-18 Eylül tarihleri arasında Bursa Yunuseli Havaalanı’nda İHA yarışları olacağını söyledi. Öğrenciler bahçede bir drone gösterisi yaptı ama bizim İhlas Haber Ajansı Bursa Bölge’de çeşitli işlevler gören 15 farklı İHA drone olduğunu belirteyim.
7- Pandeminin ilk döneminde ‘Bez maske’ üretmiş BTÜ…
8- Mezunların yüzde 70’inin iş bulduğunu öne sürüyor Rektör Hoca; oran doğruysa bu konuda bir başarı yakalanmış gibi görünüyor. Mezun sayısı şimdilik çok az, mezun olan lisans öğrenci sayısı sadece 816… Sayı çoğalınca da bakalım aynı başarı yakalanabilecek mi?
****
CAN YAKAN SORULAR!
Bir de benim sorularım oldu.
1- BTÜ bugüne dek ne kadar patent aldı?
Şu ana kadar 5 adet… Rektör Hoca, Türkiye’de 5 bin, Almanya’da yıllık 50 bin patent başvurusu yapıldığını söyledi.
2- Neden kritik yöneticilerin tümü Orman Fakültesi kökenli?
Rektör Hoca, “BTÜ’de 35 yetkili imzacı makam var, 5 tanesi Orman Fakültesi kökenli” dedi.
3- BTÜ’nün Orman Fakültesi var, yangın konusunda ne düşünüyorsunuz? Hangi ağaçlar dikilmeli? Yangın çıkış nedenlerini azaltmak mümkün mü? Yangını söndürmek için uçak mı, helikopter mi daha etkilidir?
Bütün bu sorularıma karşı Rektör Karademir, “Orman Fakültesi bir açıklama yaptı” demekle yetindi.
4- Neden lojmanınız Özlüce’de? Yıldırım’da oturacak yerler var. Üstelik o trafikte gidip geliyorsunuz, Bursa trafiğinin durumu da malum…
Rektör Karademir, “Bizim lojmanımız yok. Kira yardımı alıyorum ama yarısını kendim ödüyorum. Çocuklarımın okulu orda, güvenlik nedeniyle orada oturuyorum” diye yanıtladı sorumu…
5- Genel Sekreter Sami İmamoğlu’nun oğlu Furkan İmamoğlu 55 puanla araştırma görevlisi olarak alındı. Aynı puanla başka alınan var mı?
Arif Karademir, “Kadro almak çok zor. Furkan İmamoğlu okulunda başarılı olmuş bir kardeşimiz. 55 puanla giren başkaları da var” dedi.
6-Sizin üniversitede başka akrabanız var mı?
Bacanağı Murat Ertaş, Kahramanmaraş’tan Bursa’ya birlikte gelmişler… Rektör Karademir: “Benim burada başka tanıdığım arkadaşım yok, eşim üniversitede değil!”
7- AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’ın eniştesi BTÜ’ye alındı mı?
Evet, alınmış… Ancak Ahmet Kılıç’ın kız kardeşiyle ilgili bir durum yokmuş…
****
Bu yazının dipnotu: Çok uzun bir basın bilgilendirme toplantısı oldu. Sorularımın önemli bir kısmını sorabildim. Yanıtları kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Umarım bundan sonra BTÜ yöneticileriyle daha sık iletişim içinde oluruz da geri kalan sorularımızı da sorma olanağı buluruz.