Esra Tunç – (Özel Özkocaman Kampüsü)
Başarısızlık korkusu, bir şeyi yapmak için yeterince istek duymanıza rağmen başarısız olma kaygısı nedeniyle harekete geçmekten kendini alıkoyma durumu olarak açıklanabilir.
Başarısızlık korkusunun pek çok sebebi olabilir. Yaşadığınız travmalar, hatalar ve tabiki bireysel-sosyal sebepler. Sebep ne olursa olsun siz kararlı olup planlı hareket eder gereksiz seslere kulaklarınızı tıkarsanız yenebilirsiniz.
Akademik başarısızlığın temelinde de farklı nedenler vardır. Bunlar bireysel, ailevi ve eğitimden kaynaklanan nedenlerdir.
Bireysel nedenler; bilişsel, fiziksel ve duygusal açıdan yetersizlik, kaygının düşük ya da yüksek olması, Ailevi nedenler gerçekçi olmayan beklentiler, anne-babanın olumsuz model olması, Eğitimden kaynaklı nedenler, eğitim hayatının niteliksiz geçmesi, eksiklerin farkında olmama gibi durumlardır.
Peki korkunuzun asıl sebebi nedir? Korku karşısında nasıl davranmalıyız?
– Öncelikle neden korkuyorsanız bulun ve yüzleşin. Sebep hata yapmak mı, hedeflerinize ulaşamamak mı, başkalarının ne diyeceği mi? Cesur olun, sebebini bulun ve duygularınızı kabullenin. O duygunuzun üzerine gidin. Kendinizi hırpalamak, korkularınızı hırpalamak mı yoksa o korkuyu kabullenerek kökten halletmek mi? Kabullenince çözüm bulup yola devam etmek daha kolay olacaktır.
– Hatalarınızı kabul edin ve yüzleşin. Hatalarınızla barışın ve hatalarınızdan dersler çıkarın. Bir daha aynı hatayı yapmazsanız başarmak için karşınıza çıkan engelleri kaldırmış olursunuz. Hatalar tecrübedir unutmayın.
– Pozitif olmaya ve motivasyonunuzu yüksek tutmaya çalışın. Duyguların da frekansı vardır. Siz ne kadar pozitif duygularla çalışırsanız enerjiniz ve motivasyonunuz o derece yüksek olur. Pozitif duygular pozitif duyguları çeker. Aslında çalışma konusunda ne kadar istekli olursanız o kadar başarılı ve mutlu olursunuz.
– Mükemmel olmanın sonu yok. Her başarının en iyisi hep var. Önceliklerinizi, gerekliliklerinizi ve acillerinizi belirledikten sonra harekete geçmelisiniz. Başlayınca eksikleri tamamlar, problemleri çözer, iyileştirmeleri yaparsınız. Hatalar, başarısızlıklar bir sonraki hamlenizin doğru olmasına yardımcı olur. Her başarı başarısızlıktan geçer.
– Mutlaka B planınız olsun. Başarısız olma durumuna karşı planlarınız hazır olsun. Planlarınız hazır olursa kaygınız azalır, kendinizi daha güvende hisseder, korkularınızdan arınırsınız.
– Kendinizi kimse ile kıyaslamayın. Herkes birbirinden çok farklı özelliklere sahiptir. Bu yüzden kimsenin başarısını kendinize hedef almayın. Kendi başarı hikayenizi kendiniz oluşturun.
– Başarısızlığa üzülmek yerine ders çıkarıp bir sonraki adımı daha verimli atmak gerekir. Sonuca odaklanmak, yüksek motivasyonu korumak, kendine inanmak ve tabiki gücünün farkında olmak gerekir.
– Gücünüzü fark edin, cesur olun ve harekete geçin. Bütün hayallerimiz gerçek olabilir, eğer onları ikna edecek cesaretiniz varsa.