ŞABAN ÖNEN’İN KALEMİNDEN
Personelinin maaşlarını bile bu günlerde vermekte zorlandığı iddia edilen Karacabey Belediyesi’nin, buna çare olarak köylere ait arazileri tepkilere rağmen satışa çıkarması eleştiri konusu olmuştu. Daha önce ‘turizm’ adı altında ‘tatilcilerin ve doğaseverlerin talebi’ bahanesiyle kırsal mahallelerdeki arazileri satacağını duyuran Belediye’nin bu yaklaşımı beklentileri karşılamadı. Başta kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar olmak üzere, muhalefet partilerinin tepkilerine ve uyarılarına rağmen köy arazilerini satmak isteyen Karacabey Belediyesi’nin, bu satışlardan umduğunu bulamadığı öğrenildi.
Başta Fevzipaşa Mahallesi’nde olmak üzere Karakoca, Taşlık, Ovahamidiye ve Akhisar’da toplamda 250 parça araziyi ihale usulü satışa çıkartan Karacabey Belediyesi’nin, yaklaşık 70 parça araziyi satabildiği belirtildi. Satışların bu kadar az olmasının köylerdeki vatandaşların tepkilerinden kaynaklandığı ileri sürüldü. Özellikle 141 parça ile en çok arazisi satışa çıkartılan Fevzipaşa’da, yalnızca 15’e yakın arazinin satıldığı öne sürüldü. Ardından 81 parça ile ihaleye çıkan Karakoca’daki arazilerden yaklaşık 50’sinin satıldığı bilgisine ulaşıldı. Bunların dışında Taşlık, Ovahamidiye ve Aksihar’da ise yalnızca birkaç arazinin alıcı bulduğu iddia edildi. Darboğazda olduğu ve personelinin maaşlarını dahi ödemekte güçlük çektiği öğrenilen Belediye’nin bu satışlardan 9,5-10 milyon TL gelir ettiği kaydedildi. Belediye’nin bu gelirle ‘şimdilik’ rahat bir nefes aldığı konuşuluyor.
Fevzipaşalılar hak davasında!
İhale sürecinin başlamasıyla birlikte köylerindeki arazilerinin satılmasını istemeyen ve bu konuda Karacabey Belediyesi önünde eylem yapan Fevzipaşalılar’ın bu tepkisinin, satışları büyük oranda engellediği vurgulandı. Hak arayışını sürdüren Fevzipaşalılar’ın ayrıca, Karacabey Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda 141 adet taşınmazın satışıyla alakalı dava açtıkları belirtildi. Bursa 4. İdare Mahkemesi’nde görüleceği öğrenilen davada söz konusu ihalenin iptali ve ihaleye konu taşınmazların mera vasfında olduğunun tespitinin yapılması talep edildi. Diğer yandan mağdur olduğunu iddia eden köy halkı da imza kampanyası başlatarak, toplanan imzaları başta Bursa Valiliği olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ilettikleri ifade edildi.
“Karakoca’daki arazileri şirketler aldı” iddiası!
Karakoca Mahallesi’nde ise ilginç bir bilgiye ulaşıldı. Karakoca’da satılan yaklaşık 50 arazinin çoğunun şirketlere satıldığı öğrenildi. Köy yerlerinin parsel parsel satılarak şirketlere verilmesini sorgulayan vatandaşlar, “Hani belediye bu arazileri tatilcilere ve doğaseverlere satacaktı? Şirketler de nereden çıktı? Bu arazileri alan şirketler acaba o bölgeye ne yapacaklar, açıkçası merak ediyoruz.” dedi.
İYİ Parti: “Belediye suç işliyor”
Öte yandan İYİ Parti Karacabey ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Adnan Akın, köy arazilerinin satışlarına onay verenlerin yasa gereği ‘suç işledikleri’ni ileri sürdü. Akın, “442 Sayılı Köy Kanunu’nun ek 7. maddesine göre 3367 sayılı yasa ile oluşturulan Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetme-liği’ndeki 9, 10, 11 ve 12. maddelerine bakıldığında konu açık ve nettir. Arsaların satış bedeli vali yardımcısının başkanlığında; milli emlâk müdürlüğü, bayındırlık ve iskân müdürlüğü, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı il müdürlüğü, köy hizmetleri il müdürlüğü ve ilgili kadastro müdürlüğünden birer teknik eleman ile köy temsilcisinden oluşan komisyon tarafından tespit edilir. Bunun için arazinin, halihazır emsal alım satım değerleri, mevkii, inşaat teknikleri bakımından elverişlilik durumu, ulaşım ve benzeri hususlar dikkate alınarak, öncelikle (m2) birim fiyatı hesaplanır. Daha sonra muhdes yollar ile sosyal tesisler ve diğer amaçlar için ayrılan sahaların bedellerinden m2 ye düşen pay ilâve edilmek suretiyle, konut arsalarının bedelleri hesaplanır. Köy yerleşme alanı plânı ile arsaların satış bedellerini gösterir cetveller, köy hizmetleri il müdürlüğü tarafından 15 gün müddetle köyde görülebilecek bir yere astırılır ve durum mutad vasıtalarla en az üç defa köy halkına duyurulur. İlân süresi sonunda, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan, basılı formların doldurulması suretiyle yapılmış olan arsa satın alma istekleri, köy ihtiyar meclisi tarafından köy topluluğu huzurunda incelenir. İsteklilerin, ihtiyaç sahipliği şartlarına uygunlukları tespit ve tevsik olunur.
Arsa satın alabilmek için; a) İsteklinin reşit olması, b) Kendisine, eşine ve reşit olmayan çocuklarına ait evi veya arsası bulunmaması, var ise evinin harap, arsanın kullanışsız olması, c) İsteklinin ikamet etmekte olduğu köy nüfusuna kayıtlı olması ve o köyde asgari 5 yıl oturmuş olması şarttır. (Nüfus kaydı evvelce başka yerlerde olup, bu kanunun yürürlüğe girmesinden sonra bu köy nüfusuna aktarmış olanların, hak sahibi olabilmeleri için nüfus kaydı aktarma işlemi tarihinden itibaren 5 yıl süreyle fiilen o köyde ikamet etmiş olmaları şarttır.)
Yani özetle; Bu yasaya istinaden oluşan parsellerde 3367 sayılı yasaya göre görüş alınması ve satışı yapılması gerekir. Köyler mahalle oldu diye yasa değişmez. Amacı da değişmez.” ifadelerine yer verdi.