Karacabey Belediyesi’nin 23 Eylül 2022 tarihinde kamuoyuna duyurduğu, “Mülkiyeti Belediye’ye ait tarlaların kira bedelleri” ilçe çiftçisini şok etti. 47 kırsal mahallede kiraya verilecek olan tarlaların, geçen yıla oranla yüzde yüz artış gösterdiği gözlendi. Konu hakkında dikkat çeken bir açıklama yapan Demokrasi ve Atılım Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, dönümü 3 ile 5 bin arası muammen bedel belirlenerek açık arttırma usulü ile yapılacak ihalelerin derhal geri çekilmesini ve bu bedellerin tekrar revize edilmesini talep etti.
Başkan Önen, “Bu fiyatları kimler hangi kıstasları dikkate alarak belirledi? Şaşkınlık içerisindeyiz. Belediye bu fiyatlarla tarım arazilerini kiraya verirse, özel şahısların talep edeceği fiyatları kimse duymak dahi istemez. Karacabeyli çiftçiler adeta isyanda! İlçede tarla kira bedellerinde denge unsuru olması gereken Belediye’nin bu denli fiyatlarla ihaleye çıkması kabul edilemez.” diye konuştu.
Çiftçilerin bu yöndeki haklı isyanlarını dile getiren Önen, “Bu yıl özellikle domates konusunda bölge çiftçimizin biraz para kazandığını söyleyebiliriz. Ancak mazot, gübre ve diğer tarım girdileri de gün be gün artarak devam ediyor. Çiftçiler gelecek sezon için tam bu girdi maliyetleriyle planlamalar yaparken, bu kez belediyenin dudak uçuklatan tarla icar fiyatları ile karşı karşıya kaldı. Belediye bu fiyatları gözden geçirmez ve revize etmezse maalesef özel mülkiyet sahipleri de belediye fiyatlarını örnek göstererek bu yıl en az 6 ile 8 binden başlayan icar bedelleri talep edebilir. Peki bu durum karşısında çiftçilerin bu sezon para kazandığını söylemek mümkün olur mu?” dedi.
TİGEM Genel Müdürlüğü’nü hangi amaçla ziyaret ettiniz?
DEVA Partisi İlçe Başkanı Şaban Önen, geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Ali Özkan önderliğinde AK Parti İlçe Başkanı Ertem İşcan ve Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem’in Ankara çıkarmasına dikkat çekerek, “Heyetin bu ziyaretten olumlu gelişmelerle döndüklerini gazete beyanlarından okuduk. Peki bu görüşmede ne yaşanmıştı? Edindiğimiz bilgilere göre ilk olarak TİGEM’in kiraya verilecek arazilerinin 8 binden 17 bin dönüme çıkarılması, ikinci olarak ihale günlerinin olabildiğince geçe bırakılması ve böylelikle icar fiyatlarının makul seviyede tutulması, son olarak da mümkünse ihaleye büyük şirketlerin dahil olmaması ve ilçe çiftçisinin katılımının sağlanması için yaklaşımda bulunulması. Açıkçası bu iyi niyet göstergelerini olumlu ve yerinde buluyoruz. Ancak bu konuda ilçemiz adına Ankara’da ricada bulunan Özkan ve İşcan’ın aynı uygulamayı niye Belediye icar fiyatlarında göstermediklerine anlam veremiyoruz! Bu ne perhizdir? Eğer belediye bu fiyatlarla ihaleye çıkarsa, TİGEM arazileri korkarız ki en az 8-10 bin liradan başlayan fiyatlarla kiraya verilir. Bu artışlardan dolayı da bu fiyatlarla çiftçimiz asla ve asla para kazanamaz. Belediye derhal başta kırsal mahalle muhtarları olmak üzere ilçemizdeki çiftçi kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek icar fiyatlarını belirleyip, yeniden ihaleye çıkmalıdır.” ifadelerine yer verdi.