Karacabey Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. Toplantıya, Belediye’nin 1 yıllık icraatlarının oylamaya sunulduğu ‘Faaliyet Raporu’ damga vurdu. Belediye yönetimini eleştiri yağmuruna tutan İYİ Parti Meclis Üyesi Gizem Arda, önlerine ‘kopyala-yapıştır’ bir rapor geldiğini belirterek, verilen sözlerin yerine getirilmediğini savundu. Arda’nın düşüncelerine katılmadığını vurgulayan Belediye Başkanı Ali Özkan ise, hizmet noktasında her geçen yıl vites yükselttiklerini ve Karacabey’in ‘yükseliş’ döneminde olduğunu ileri sürdü.
Ali Özkan başkanlığında Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’nde yapılan meclis toplantısında, mazereti sebebiyle katılamayan İYİ Parti Meclis Üyesi Bala Songül Kuvan dışındaki tüm meclis üyeleri hazır bulundu.
Gündem dışı gelenlerle birlikte toplamda 16 maddenin karara bağlandığı Belediye Meclis Oturumu’na, Belediye’nin 1 yıllık icraatlarının oylamaya sunulduğu ‘Faaliyet Raporu’ damga vurdu. Özellikle İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Gizem Arda’nın eleştirilerinin ön plana çıktığı toplantının genel olarak ‘sakin’ ve ‘tartışmasız’ geçtiği gözlendi.
Faaliyet Raporu ile ilgili görüşmelerin başlamasıyla birlikte Belediye Başkanı Ali Özkan yerini Meclis 1. Başkan Vekili Faruk Türe’ye devretti.
“Önümüzde ‘kopyala-yapıştır’ bir rapor var”
Karacabey Belediyesi’nin meclise sunduğu 2020 yılı faaliyet raporunun 2019 yılının aynısı olduğunu öne süren İYİ Parti Meclis Üyesi Gizem Arda, şu ifadelere yer verdi: “Elimizde bulunan faaliyet raporunu kısıtlı bir süre içerisinde değerlendirme imkanı bulabildik ve bazı olumsuz durumlarla karşılaştık. Alanım olan yapım inşaat işleri ile ilgili bazı sorularım olacak. Öncelikle Atatürk Kültür Parkı’ndan başlamak istiyorum, 2020 yılı faaliyet raporunda 2019 yılının kopyala-yapıştır halini görmekteyiz. Seçimlerden önce temeli atılan bu yapı neden bekletilmektedir, ne zaman yapılacaktır? Seçim zamanı sadece gövde gösterisi için mi o temel atıldı? Biz raporlarda kopyala-yapıştır değil, Kültür Merkezi’nin bir an önce bitirilmesini talep ediyoruz. Saadet Mahallesi’nde başlanan Gençlik Merkezi’nin akıbetinin Kültür Merkezi gibi olmamasını dilerken, bu güzel yatırım için teşekkür ediyoruz.
Ayrıca, yüzme havuzunun üzerinin kapatılmasına neden başlanmadığını merak ediyor, mevcut yapının daha fazla zarar görmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Sayın Başkan, faaliyet raporları yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı gösteren belgelerdir. Yeni Mahalle’ye Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile yapılacak olan Düğün Salonu projelerinden bahsediyordunuz, hatta ihale aşamasına geldiğini, 2019 faaliyet raporunda görüyoruz. İmar planında Düğün Salonu olarak görünen ve projeleri olan taşınmazda şimdi Anaokulundan bahsediyorsunuz. Bu bir tezatlık değil midir?
Öğretmenler Parkı Spor Tesisleri, park olarak sizin başlatmadığınız bir proje olsa da bitirilmesi ve hizmete açılması gereken büyük ölçekte bir yatırımdır. Yapım aşamasının devam ettiğini gördüğümüz bölgede, 2019’da ihale hazırlıkları yapılan Kır Düğün Salonu, 2020’deki faaliyet raporunda neden yer almamaktadır? Aynı projede İller Bankası’nın Belediyemize hibe olarak tahsis edeceği 2 milyon TL’lik ihale hazırlıklarının durumu nedir? Park içerisindeki yollar, kafe ve göl etrafındaki ahşap seyir terasları çürümeye terk edilmiş durumdadır.
Sayın Başkan biraz da Karacabey’in incisinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle 2019 faaliyet raporunda yer alan Malkara Seyir Tepesi çalışması tamamlanmış mıdır, merak ediyoruz? Bayramdere Mahallesi 3 pafta 1484 nolu taşınmazda gerekli plan değişikliğinin 2019 yılında yapıldığını faaliyet raporundan anlamaktayız. Basında da yer alan tahliye işlemi tamamlanmış mıdır? Butik otel yapmak için tahliye edilen yerin ihalesini ne zaman yapmayı planlamaktasınız? Yine Bayramdere’deki Yeniköy A Tipi Mesire alanı ile ilgili bir gelişme yok mudur? 2019 ve 2020 faaliyet raporlarında değişiklik ve ilerleme göremiyoruz. Tahsisi tamamlanmış bu proje ve butik otel ile ilgili bilgi talep ediyoruz.
Aşevi ve Misafirhane ilçemize kazandırılmış sosyal projelerden kendi adıma söylemek gerekirse en değerlisidir. Ancak sormak istediğim; ‘Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla’ derken ne kadar bir katkısı bulunmaktadır. Tamamı Büyükşehir tarafından yapıldıysa faaliyet raporunda olması ne kadar doğrudur? Bu konuda bizi aydınlatırsanız çok memnun olacağız.
Bu konular faaliyet raporlarında yer alan konulardı. Bir de seçim öncesi vaatlerinizden hatta 2015’ten beri ara ara gündeme gelen Tarım AVM Projesi ne zaman gerçekleşecek? Bu konuda çalışmalar var mıdır? 2020 faaliyet raporunda yer almadığı için merak ettik. İlave olarak, bir ihale yöntemi olan doğrudan temin ile mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri olmak üzere 7 milyon 169 bin 644,91 TL mal alımı, 3 milyon 926 bin 033,45 TL hizmet alımı, 2 milyon 499 bin 218,91 TL yapım işi olarak toplamda 13 milyon 594 bin 897,27 TL bir doğrudan temin ile alım yapılmış.
“Doğrudan temini neye göre yapmaktasınız?”
Kamu İhale Kanunun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde 21/f ve 22/d maddelerinde yapılacak harcamaların toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerinin % 10’unu Kamu İhale Kurulu’nun uygun görüşü olmadıkça aşamaz denilmektedir. Denetim Komisyon Raporu’nda Mal ve Hizmet Alım giderleri 47 milyon 288 bin 354,02 TL olarak görünmektedir. % 10 baremi 4.7 milyona denk gelirken, 13.5 milyonluk alım neredeyse 3 katıdır. Faaliyet raporunda Kamu İhale Kurulu’nun uygun görüşü yer almamaktadır. Siz bu doğrudan temini neye göre yapmaktasınız? Bu konu ile ilgili harcama kalemlerinin dökümünü paylaşmanızı istiyoruz.
2020 yılı 2019’a göre zorlu ve sonu nereye varacağı belli olmayan bir dönemdi. Bu bağlamda Belediye olarak yatırımlarınızı azalttığınızı görüyoruz. Özel kalem bütçesinde tasarrufa gittiğinizi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde etkinlikler yapılmadığı için harcama kaleminin düştüğünü görüyoruz, bunun yanında canla başla çalıştıklarına şahit olduğumuz Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün harcamalarının yükselmesi, halk sağlığı açısından çalışmaların arttığını göstermektedir. Ayrıca buradan tüm Temizlik İşleri Personeli ve vefa destek ekibine teşekkürlerimizi iletmek isterim.
Fakat Fen İşleri Müdürlüğü’nün 2020’de 2019 yılına göre yatırımları azalttığını görmekteyiz. Belediye’nin aynası olan bu birimde uygulamalar hangi koşulda olursa olsun artarak devam etmelidir.
“18 milyon TL nereye gitti?”
Net Bütçe ödeneği 42 milyon 814 bin 848,85 TL iken, yani “ben 2020’de yaklaşık 43 milyonluk iş yapmayı hedefliyorum” derken, gerçekleşen Bütçe ödeneği 30 milyon 144 bin 443,45 TL, yani “30 milyonluk iş yapabildim” diyor. Fakat Denetim Komisyon Raporu’nda bütçe gideri 11 milyon 720 bin 737,89 TL olarak görünmektedir. Aradaki 18 milyon 423 bin 705,56 TL paranın nereye aktarıldığı, hangi hizmetlerde kullanıldığı, ya da bu paranın ne olduğunu bilmek istiyoruz.
Tüm açıklamalarımızın neticesi olarak 2020 Faaliyet Raporu’na İYİ Parti grubu adına ‘Ret’ verdiğimizi de bildirmek istiyorum.”
Tanrıverdi ‘ret’, Ünlü ve Avinç ‘evet’ dedi
Geçen yılın aksine bu yıl sessiz bir eleştiri getirmeyi tercih eden CHP Belediye Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi, söz konusu faaliyet raporunun 2019-2024 Stratejik Plan ile alakası olmadığını, 5 yıllık programda detayların bulunmadığını belirterek, faaliyet raporuna ‘ret’ oyu vereceklerini söyledi.
MHP Grubu adına söz alan Nadir Ünlü ile AK Parti Sözcüsü Murat Avinç ise, Belediye’nin meclise sunduğu faaliyet raporunun icraatlarla örtüştüğünü ve Belediye’nin çalışmalarından memnun olduklarını vurgulayarak ‘evet’ oyu vereceklerini bildirdi.
Ardından yapılan oylama neticesinde İYİ Parti, CHP ve DP’li meclis üyeleri ‘ret’ verirken, AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ desteğiyle Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Oylama sonrası yeniden meclise başkanlık eden Ali Özkan, özellikle İYİ Parti Meclis Üyesi Gizem Arda’nın eleştirilerine yanıt verdi. “Muhalefet muhalefetliğini yapacak” diyen Başkan Özkan, tüm düşüncelere saygı duyduğunu ancak katılmadığını vurguladı.
“Sosyal belediyecilikte destan yazıyoruz”
Başkan Özkan, şöyle devam etti: “Atatürk Kültür Parkı’na yapılacak Gençlik Merkezi’nde bazı aksaklıklar oldu ancak yakın zamanda inşaatı tamamlanarak hizmete açılacak. Gençlik Merkezi’nde herhangi bir problem yok. 1 yıl içinde bitirilecek. Yüzme Havuzu ihalesi henüz yapılmadı. Ancak havuzun üzeri kapatılacak. Gençlik Spor Bakanlığı’mızdan gelecek hibe ile en kısa sürede projeyi bitireceğiz. Öğretmenler Parkı büyük ve maliyetli bir proje. Adım adım yapıyoruz. Çalışmalar bizden önce başlamış ancak su ve elektrik hatları düzenlenmemiş, altyapısı yapılmamıştı. 230 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Ancak çalışmalarımız sürüyor. Öğretmenler Parkı’nı güzelleştireceğiz. Spor alanları yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca o bölgede peyzaj çalışmaları da sürecek. Butik Otel’i yapacağız. Orman Kampı’ndan da çalışmalara start verdik. Günü birliklerin tamiratına başlanıldı. Aşevi gibi birçok hizmeti Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapıyoruz. Burada kimin yaptığı değil, Karacabey’e ne yapıldığı önemlidir. İster hükümetimiz, ister Büyükşehir kanalıyla olsun; ilçemize yapılan her hizmette Karacabey Belediyesi de vardır. Aşevi bizim için de çok önemli bir hizmetti. Belediyemiz özellikle sosyal belediyecilikte destan yazıyor. Aşevi’ne katkı sunan Karacabey halkıma da teşekkür ediyorum. Yalnız bu konuda muhtarlarımızı daha fazla duyarlı olmaya davet ediyorum. Çünkü mahallelerinde aç insan varsa ve bize haber vermiyorlarsa bundan onlar sorumludur. Onlar haber verdiği halde vatandaşı biz aç bırakırsak, sorumlusu biziz.
“Buhar olan bir para yok, Belediyecilikte Türkiye’de 1 numarayız”
Tarım AVM ile ilgili Bakanlık’tan haber bekliyoruz. Bu konuda sıkıntı yok. Doğrudan Temin’lerle ilgili görüşlerinize katılmıyorum. Doğrudan Teminler yasal çerçevede sürüyor. Bahsettiğiniz gibi 18 milyon lira bir yere gitmedi, yani paranın buharlaşması söz konusu değil. Yalnız tahmini bütçe ile gerçek bütçeyi karıştırmayın. Bütçemiz doğrultusunda da Karacabey’e hizmet ediyoruz. Bu noktada yeni kaynaklar peşindeyiz. Örneğin taşkın alanları düzenleyerek icara verdik. Yeni eczaneler yaparak kiraya verdik. Kaynak adına TEKNOSAB’ı çok önemsiyoruz. TEKNOSAB yalnızca Karacabey’in değil, Türkiye’nin en büyük yatırımıdır. TEKNOSAB ile başka bir Karacabey doğacak. Bunun yanı sıra Karacabey yükseliş dönemindedir. İlçemiz modern şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. İçme suyu, kanalizasyon ve altyapı çalışmalarımız hız kazandı. Tohumculukta da Karacabey ‘merkez’ geline geldi. İlçemizin ihtiyaçları doğrultusunda otoparklar yapıyoruz, bununla ilgili arsalar alıyoruz. Yine Tarım Park hizmetimiz büyük ilgi gördü. Hastane arkasına ikinci Tarım Parkı yapacağız. Sizlerle her zaman istişare halinde olmak ve ortak noktada buluşmak istiyoruz. Karacabey adına güzel düşüncelerimiz var. Şunu iddia ediyorum ki Karacabey, dönem sonu itibariyle Türkiye’nin 1 numaralı belediyesidir. Çünkü her yıl vites yükselterek, ilçemiz için çalışıyoruz.”
Köy arazilerinin satışına muhalefetten ret!
Nisan ayı meclis oturumunun dikkat çeken bir diğer maddesi de, Hürriyet, Ovahamidiye ve Dağkadı Mahalleleri’ndeki bazı taşınmazların satışı ile ilgiliydi. Otlakiye, tarla ve bahçeli süthane olarak belirtilen bu yerlerin satışı konusunda yapılan oylama, oy çokluğuyla kabul edildi. Satışa İYİ Parti, CHP ve DP’li meclis üyeleri ret oyu verdi.
Özellikle Hürriyet Mahalle halkının 11 bin 800 dönüm alanı satın alarak bu köyü kurduklarını, 5 bin 800 dönüm alanı da otlakiye olarak köy yararına bıraktıklarını vurgulayan CHP Meclis Üyesi Murat Tanrıverdi, “2014’ten sonra bu yerler Belediye’ye geçti. Ancak Hürriyet’te oturan vatandaşlar arazi satışlarına karşı çıkıyor.” dedi.
İYİ Partili Adnan Akın, bu yerlerle ilgili planlama yapılmadan satılmasının doğru olmayacağını belirterek, “Hürriyet Mahallesi TEKNOSAB’la birlikte yeni bir köy olacak. Yani Hürriyet eskisi gibi olmayacak. Bu bölgelerimize sahip çıkmalıyız. Planlama ve organizasyon çok önemli. TEKNOSAB’la birlikte ‘Uludağ’ diye bir ilçenin ortaya çıkacağı konuşuluyor. Planlama olursa bu araziler daha da değer kazanacak. O nedenle sahip olduklarımızı kaybetmemeliyiz. Madem ille de bu yerleri satmak istiyorsunuz, o zaman planlama yaparak bu alanları daha yüksek değerlere satabilirsiniz.” ifadesini kullandı.
Arazi satarak yeni pazaryeri yapılacak!
Planlama konusunun yalnızca Karacabey Belediyesi tarafından yapılamayacağını vurgulayan Belediye Başkanı Ali Özkan, doğru planlamanın devlet aklıyla yapılacağını söyledi. Bu arazi satışlarından gelecek para ile Ömer Matlı Kapalı Pazaryeri’ni yıkarak daha modern bir hizmet yapmayı planladıklarını ima eden Özkan, “Mevcut Pazaryeri’ni yıkarak, altı otopark ve çevresinde dükkanlar olacak şekilde, modern bir yapı inşa etmek istiyoruz. Bu yatırımı yapmak için İller Bankası’ndan 100 milyon liraya kadar kredi çekme hakkımız var. Ancak biz borçlanmak yerine kaynak arayışındayız. Bizler her koşulda Karacabey’imizin menfaatlerini gözetiyoruz. Bu konuda müsterih olun. Ayrıca bu taşınmazları satsak dahi, yine planlama konusu Belediyemiz olmadan yapılamaz. İlçemizin her bir karışına sahip çıkıyoruz.” ifadesini kullandı.