Vatan Partisi Karacabey İlçe Başkanı Rifat Narhın, T. C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıkladığı “İstihdam Paketi” ile emekçilerin haklarının gasp edilmeye çalışıldığını söyledi. Bu duruma tepki gösteren Narhın, “Örnek olarak İsveç’ten seçme yerlerden sözde kalkan sağlamaya çalışılıyor. Burası Türkiye, İsveç değil. Önce emekçilerin gasp ettiğiniz haklarını verin.” dedi.
Başkan Narhın, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türk Çalışma Mevzuatı’nda ‘kısmi süreli çalışma’ olarak geçen uygulamanın olumlu ve olumsuz yönleri vardır. ‘Gönüllü kısmi süreli çalışmada’ işçinin kendi tercihi kendisine ve ailesine daha fazla zaman ayırmaktır. ‘Zorunlu kısmi süreli çalışma’ ise, tam zamanlı iş bulamayan işçinin geçim sağlamak adına genellikle kendi yeteneğinin altındaki işlerde zaman geçirmesidir. Türkiye’de de kısmi süreli çalışma yaygınlaşmaktadır. Kısmi süreli çalışanlar, İş Yasası’nda yer alan bazı haklardan yoksun bırakılmaktadır. Tercih tam zamanlı işler olmalıdır.”
Vatan Partisi İlçe Başkanı Rıfat Narhın, daha sonra örnek olarak alınan İsveç kökenli tasarı ile karşılaştırmalar yaparak işçileri uyardı. Narhın, “Sayın Bakan, İsveç ve Hollanda’da uygulanan, genel olarak AB ülkelerinde kabul görmüş alıntılar paylaşmıştır. Sayın Bakan’ın o ülkelerdeki işçi lehine önemli yasalar ve Toplu Sözleşmeleri de bilmesi gerekir. Ülkeler arasında kısmi süreli çalışma konusunda karşılaştırma yapıldığında, ülkeler arasında asgari ücret karşılaştırması da yapılmalıdır. Çünkü kısmi süreli çalışanların büyük bölümü Türkiye’de asgari ücret almaktadır. Türkiye’de günümüzde asgari ücret brüt ayda 2 bin 943 liradır. Bu miktar yaklaşık 380 avrodur. 2020 yılı Hollanda’da asgari ücret bin 654 avro, İsveç’te ise 2 bin 237 avrodur. Ayrıca Türkiye’de çalışanların yarısı asgari ücret ile ter dökerken, İsveç ve Hollanda da bu oran yalnızca 3’tür. Hazırlanan tasarı özü bırakıp kırpıklarla bir emeğin sömürülmesidir.
İşçi, sendika ve işçi yakınlarını uyarıyoruz. Bu tasarı ile hakları gasp edilmektedir. Bugünü kurtarmak adına emekçinin yarınlarının da karartılması demektir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstüne uygulanması planlanan belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı yoktur. Üçer yıllık peşi sıra 4 dönem çalışsa bile sonunda bir kuruş bile kıdem tazminatı alamayacaklardır. Yine emekçinin geleceğinin güvencesi olan Kıdem Tazminatı ile ilgili yapılan çalışmalar da ‘kazanılmış hakların gaspı’ demektir. Bu durum, bir parmak bal verirken kolu koparmaya yöneliktir. Bu emperyal tasarının kabulü yarınlarda vücudun tümüyle yok olması demektir. Gasp edilecek haklar, patrona işçinin cebinden sermaye sağlamaya yarıyor. İşçi ve sendikalar dahası asgari ücretle çalışan emekçilerin aileleri bu gaspı durdurmak için kararlı olmalıdır. Görülüyor ki, bu gasp ile ilgili sendikalar genel grev dahil her şeyi göze almıştır. Vatan Partisi Karacabey İlçe Örgütü olarak emekçilerin hak gasplarına yönelik yapacakları her eyleme tam destek vereceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.” diye konuştu.