CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan yolsuzluk iddialarını Meclis’e taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yanıtlaması için soru önergesi verdi.
CHP’li Vekil Özkan, soru önergesinde; “Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirdiğimiz, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki çadır skandalından sonra gördük ki, çadırın altında iddialardan çok daha büyük yolsuzluk ve usulsüzlükler varmış. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan inşaat yolsuzlukları nedeniyle beş ayrı soruşturma açılmış ve bazı personeller açığa alınmış. İl Milli Eğitim Müdürü Hatay’a gönderilmiş ve daha sonra da görevden alınmıştır.” dedi.
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılması kararlaştırılan 8 okuldan 2 tanesine güçlendirme çalışması yapıldığına dikkat çeken Özkan, bu 2 okulun güçlendirilmesi için harcanan paranın okulların yapım maliyetini aştığınıniddia edildiğini belirterek, “Yıkım kararı alınan okullara hangi amaçla ve kimler tarafından güçlendirme kararı verilmiştir?” diye sordu.
Yandaş firmalara ballı ihaleler
Bursa’da depreme dayanıksız okulların yeniden yapımı için 3 milyar Lira bütçe ayrıldığını, ancak ihalelerin 2017 yılından bu yana rekabet temelli şeffaflık içinde yapılması gerekirken ‘pazarlık usulü’ ve ‘doğrudan davet’ usulü ile adrese teslim yapıldığı iddialarına değinen Özkan, “Bu 3 milyar liralık bütçenin 1,5 milyarının yandaş firmalara verildiği iddialar arasındadır.” dedi.
Yüksel Özkan, şöyle devam etti: “Hayat Boyu Öğrenme Hizmeti Müdürlüğü, gerekli olan ihtiyaçların satın alınması için Bakanlık bürokratları tarafından yıllardır aynı firmalara yönlendirildiği iddia edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay var. Bu adrese teslim ihaleleri geçmişte FETÖ bağlantısı olan ilçe ve il müdürlüklerinde ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan bazı bürokratların yönettiği iddiaları durumu daha da vahim hale getirmektedir.”
Hurdaları bile satmışlar
Yıkılan okullardaki hurdaların prosedür olarak HEK’e (kullanılamaz durumdaki malzeme, araç, gereç, hurda-enkaz-köhne) ayrıldıktan sonra Makine Kimya Enstitüsü’ne gönderilmesi gerektiğini belirten Özkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Okullardaki kazan daireleri başta olmak üzere tüm hurdalar milyonlarca liraya satılmış ve birilerine usulsüz kazanç sağlanmış. Ortada büyük bir yolsuzluğun olduğu gerçektir. İvedilikle konunun üzerine gidilmeli ve gerekli soruşturmalar derinleştirilerek aydınlığa çıkartılmalıdır. Bursa kamuoyu adına biz de sürecin takipçisi olacağız.”
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları yöneltti:
1 . Bursa’da yıkılması gereken okullar listesinde yer alan 8 okula neden güçlendirme yapılmıştır?
2 . Bu okullardan 2 tanesinin güçlendirilmesi için harcanan paranın tüm okulların yeniden yapılabilmesi için gereken tutara eşit olduğu doğru mudur?
3 . Bursa’da depreme dayanıksız okulların yeniden yapımı için 3 milyar lira bütçe ayrıldığı, ancak 2017 yılından bu yana 7144 ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesine göre ‘pazarlık usulü’ ve ‘doğrudan davet’ ile adrese teslim ihaleler yapıldığı doğru mudur?
4 . ‘Pazarlık usulü’ ihalelerde yaklaşık 1,5 milyar lira harcandığı doğru mudur?
5 . Yıkılan okullarda bulunan hurdaların HEK’e çıkarılıp Makine Kimya Enstitüsü’ne gönderilmediği, bazı kişiler tarafından 3. şahıslara satıldığı doğru mudur? Yıkılan okullarda, aralarında kazan dairesi gibi hurdaların da bulunduğu malzemelerin milyonlarca liraya satıldığı doğru mudur?
6 . Hayat Boyu Öğrenme Hizmeti Müdürlüğü’ne gerekli olan ihtiyaçların, Genel Müdürlük bürokratları tarafından yıllardır aynı firmalardan alınması için yönlendirildiği doğru mudur?