Süt sektörü ve süt üreticileri, “Bursa İli Süt Üretimi Değerlendirme Paneli’nde” bir araya geldi. Bursa’nın sanayisi ve tarımıyla birlikte gelişim gösteren ender şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Yoğun nüfusuna (4. sırada), gelişmiş ve yaygın sanayisine ve kısıtlı tarım arazisi varlığına (36. sırada) rağmen Bursa’mız, 2021 yılında yaklaşık 11 milyar TL bitkisel üretim değeri ile 6. sırada yer aldı. İlimiz ayrıca 16 milyar TL’ye yakın toplam tarımsal hasıla elde etti. Bursa, bu nedenle ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir.” dedi.
Gerçekleştirilen panele Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Anıl, Yenişehir İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sektör temsilcileri, İlçe ve Şube Müdürleri’nin yanı sıra çok sayıda süt üreticisi katıldı.
Programın açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, şu bilgilere yer verdi: “Bursa sanayinin ve tarımın birlikte gelişim gösterdiği ender şehirlerden biridir. Yoğun nüfusuna (4. sırada), gelişmiş ve yaygın sanayisine ve kısıtlı tarım arazisi varlığına (36. sırada) rağmen ilimiz, 2021 yılında yaklaşık 11 milyar TL bitkisel üretim değeri ile 6. sırada yer almakta olup, 16 milyar TL’ye yakın toplam tarımsal hasıla elde etmiştir. Bu nedenle Bursa’mız, ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir.
Tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı ilimizde; üretim modern yöntem ve tekniklerle yapılmaktadır. Hammaddenin kalitesi ve arzın yüksekliği beraberinde tarıma dayalı gıda sanayisinin kurulmasına ve gelişmesine de olanak sağlamıştır. Bu sektörlerin başında hiç şüphesiz süt sektörü ilk sıralarda yer almaktadır.
Süt, içerdiği çok çeşitli besin maddelerinden dolayı tüm canlılarda organizmanın ihtiyaçlarını karşılayabilen hayati bir gıdadır. İnsan yaşamındaki öneminden dolayı, sütün üretimi ve ürünlere işlenmesi, tarımsal üretim içinde önemli bir yere sahiptir.
Bursa, ülkemizde olduğu gibi modern süt çiftlikleri yanı sıra daha çok küçük aile işletmelerinin yoğun olarak faaliyette bulunduğu şehirdir. Büyükbaş işletmelerde 1-10 baş arası, küçükbaş işletmelerde ise 1-25 baş arası işletmeler çoğunluktadır.
Desteklemelerinde katkısıyla ilimizde hayvan sayısı yıllar arasında artış göstermektedir. 2000 yılında 385 bin 88 ton olan toplam çiğ süt üretimimiz, 2021 yılında 567 bin 276 tona ulaşmıştır.
Toplam çiğ süt üretimimizin ¼’ü hastalıktan ari 58 işletmemizdeki 22 bin 199 sağmal hayvandan sağlanmaktadır. 2000 yılında süt yem paritesi 1,37 iken, 2022 yılında dalgalanmalar göstermiş ancak Aralık ayında 1,54 olmuştur. Tüm vatandaşlarımızı sağlıklı yaşamaları için düzenli süt içmeye davet ediyor, üreticilerimize çalışmalarında başarılar ve bol kazançlar diliyorum.”
Daha sonra panelde Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak tarafından Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim İsmet Türkmen tarafından Süt Sığırı Yetiştiriciliğinde Beslenme Kaynaklı Yapılan Hatalara Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Hastalıklar hakkında sunum yapıldı.
Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Anıl ile Yenişehir İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna da süt üretimi ile uğraşan çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Panelistlerin sunumlarının ardından katılımcıların soru-cevap ve önerileri sonrası program sona erdi. İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, panel sonuç raporunun hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerine iletileceğini sözlerine ekledi.