Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Bursa Tarımı Konuşuyor Paneli’nin ikincisi düzenlendi Tarımsal Kooperatif Destekleri Bilgilendirme temasıyla düzenlenen panelde sektör temsilcilerine tarımsal kredi, hibe destekleri, doğru tarım uygulamaları ve tarım sigortaları hakkında bilgilendirme yapıldı.
Uludağ üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural yönetimindeki panelin açılış konuşmalarını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül yaptı. Panelde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ile Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Bursa Bölge Müdürü Mustafa Değer panelist olarak yer aldı.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’ndaki panelin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Pandemi süreci bize gösterdi ki tarım olmazsa olmaz. Elde etiğimiz karlarla da bizim tarımı finanse etmek, tarımı desteklemek, tarımla alakalı birlikteliği sağlamak gibi bir hedefimiz ve hayalimiz var. Tarım ihracatıyla alakalı her sene rakamlarımız yükseliyor. Bu sene yüzde 29 artmış. İnşallah el birliği ile her şeyi başarabileceğimizi düşünüyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, yüreğinize sağlık.” şeklinde konuştu.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül konuşmasında, tarımsal desteklerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Bursa tarımı hakkında bilgiler sunan İl Müdürü Aygül, sahada aktif olarak birlikte yürütülen çalışmaların yanı sıra, bu programla iyi bir sonuca ulaştırılmasının ve çiftçilerin katkı sunulmasının önemine vurgu yaptı.
İl Müdürü Aygül, şöyle konuştu: “Bursa tarihte olduğu gibi günümüzde de önemli bir kent. Bursa, sanayi ve tarımın birlikte geliştiği, kültür ve turizm yönünden çok geniş bir güce sahip şehir. Ülkemizin nüfus bakımından dördüncü büyük şehri. Bursa, tarımsal üretim konusunda da Türkiye’nin sayılı kentlerinden. İlimizin toplam tarım alanlarına baktığımız zaman tarım arazisi varlığı bakımından 34. sıradayız. Bitkisel üretim bakımından ise altıncı sırada yer almaktayız. Oldukça verimli bir tarımsal üretimimiz var. Bu konuda elbette çiftçilerimizin, tarım kuruluşlarımızın ve Büyükşehir Belediyemizin büyük katkıları yadsınamaz. İşbirliği ile zaman zaman ortak çalışmalarımızı sahada direkt çiftçilerimize yönelik yaptığımızdan, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Birlikte çok güzel hizmetler üretmekteyiz. Fidandan, tohumdan, makine ekipmanına kadar birçok konuda çiftçilerimizin taleplerini belediyemiz doğrudan ya da il ve ilçe müdürlüklerimiz üzerinden toplayarak önemli destekler sağlamaktayız. Desteklerimizin büyük kısmı yüzde 75 oranında hibe içeriyor. Tarım Bakanlığı’nın sağladığı desteklerle son 20 yılda Bursa tarımına doğrudan verdiği destek miktarı 3 milyar liranın üzerinde. Yine IPARD destekleri, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu üzerinden çiftçilerimize ulaştırılıyor. Kırsal kalkınma ekonomik yatırımları var. Her yıl belli dönemlerde hibe çağrı dönemi oluyor. O dönemlerde başvuran üreticilerimize ciddi manada destekler vermekteyiz. Bu güne kadar 200’e yakın tesisi tamamlamış durumdayız. Bu tesislerde de 3 bin kişiye yakın istihdam sağlandı. Bursa’nın bu ilerleyişinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’mızın yaklaşımının ve Bakanlığımızın desteklerinin çok büyük katkısı var.”
“Tarımsal ihracatımız yükseldi”
Bursa’nın tarımsal ürün ihracatının yıldan yıla artış gösterdiğine dikkat çeken İl Müdürü Aygül, “2022 yılında yüzde 29 artışla 563 milyon dolara yükseldi. Son yıllarda yaptığımız çalışmalarla özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ve gıda firmalarımızın faaliyete geçmesinden dolayı önümüzdeki yıllar bu ihracat trendinin daha da artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi.
“Bursa’nın çok büyük bir üretim hacmi var”
Hamit Aygül, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl ilimizde 3 milyon ton civarında tarla bitkisi, 2.2 milyon ton civarında sebze ve 900 bin ton üzerinde de meyve olmak üzere 6.1 milyon ton bitkisel üretimim gerçekleşti. Bu verimlilik açısından çok ciddi bir değer ifade etmektedir. Bursa’nın çok büyük bir üretim hacmi var. Bu verimlilik daha da devam edecek. Tarım Bakanlığı hiçbir tarım arazisinin boş kalmaması için şu anda yüzde 75 hibeli destekler veriyor. Bunlarla birlikte büyüme sürecimiz daha da devam edecek.”
“Bitkisel üretim olduğu kadar hayvansal üretimde de marka bir kentiz”
Bursa’nın bitkisel üretimde olduğu kadar hayvansal üretimde de marka bir kent olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Türkiye’nin en önemli hayvancılık, süt ve süt işleme firmaları ilimizde bulunuyor. Dondurulmuş gıda sektöründe bir numarayız. Su ürünleri üretiminde ise potansiyelimiz olmasına rağmen pek iyi noktada değildik, fakat şimdi üretimimiz 8 bin tonu aştı. Özellikle denizlerde atıl alanların midye çiftliklerine dönüştürülmesiyle hem üreticilerimizin sağlıklı ve kaliteli midye yemesi, hem de ihracat imkanları sağlamış olacağız. Su ürünleri üretimimizin 2024 yılında 20 bin tona ulaşmış olacağını öngörüyoruz. Ayrıca ilimizde 30 bine yakın da gıda işletmesi var. Bu da şehrimize ekonomik değer katmakta. İl Müdürlüğümüzce buralar sık sık denetlenmektedir.” diye konuştu.
Konuşmasını tüm paydaşlara teşekkür ederek sonlandıran Aygül, “Tarım; birçok sektörün iç içe geçtiği, birbiriyle bağlı olduğu kompleks bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarımsal başarıyı sürdürmek, oluşan sorunları hızla çözmek için tüm paydaşların sürece katkı sağlaması ve birlikte hareket etmesi önemlidir. Bursa Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği bu program kurumlar arası işbirliğinin güzel bir örneğini göstermektedir.” şeklinde konuştu. Panele ayrıca, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ile sektör temsilcileri, iş insanları da katıldı.