Bursa mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan ve başta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olmak üzere birçok eserde söz edilen “Bursa Üzüm Şırası”, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa’da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ürünleri korumak, gelecek nesillere aktarmak ve tanıtmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. İlk olarak Bursa’nın ünlü lezzetlerinden kestane şekerine coğrafi işaret tescili alan BTSO’nun üzüm şırası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu başvuru da neticelendi. Yapılan inceleme sonucunda “Bursa Üzüm Şırası” coğrafi işaret alarak kentin tescilli lezzetleri arasına girdi.
5 lezzet daha tescil bekliyor
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin en önemli gastronomi kentleri arasında yer alan Bursa’nın lezzetlerini tescilleyerek koruma altına aldıklarını söyledi. Kestane şekerinin ardından üzüm şırası için de coğrafi işaret tescili aldıklarını belirten Başkan Burkay, “Halihazırda cevizli lokum, cantık, tahinli pide, Bursa döner kebabı ve süt helvası için yaptığımız başvurular da Türk Patent ve Marka Kurumu’nda inceleme aşamasında. Ayrıca kestane şekerinin AB tarafından tescil edilmesi için girişimlerimiz sürüyor. Bu ürünlerimizin tescil edilmesiyle ekonomik değerleri daha da artacak. Bursa’da coğrafi işaretli ürün sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Bursa Üzüm Şırası
“Bursa Üzüm Şırası”, tören ve kutlama yemeklerinde, iftar sofralarında ve özel günlerde sunulmaktadır. Özellikle Bursa’nın diğer ünlü lezzetleri Bursa döner kebabı ve pideli köftenin yanında tercih edilir. Birçok tarihçinin eserlerinde ve gezginlerin yazılarında Bursa Üzüm Şırası hakkında yazılar bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Uluabat Gölü kenarında üzüm bağlarından ve kırmızı üzüm şırasından bahsedilir. Bursa Üzüm Şırası; çekirdekli siyah kuru üzüm, su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak üretilmektedir.