2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı’na Covid-19 salgınının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yol açtığı sorunların gölgesinde hazırlanırken, AKP iktidarının “nitelikli okul” olarak nitelediği ve merkezi sınavla öğrenci alarak en çok rağbet gören Anadolu ve fen liseleri konusunda Türkiye’nin dördüncü büyük kenti Bursa’daki tablo hiç de iç açıcı değil.
Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 2020 LGS Sınav Kılavuzu’ndaki verileri esas alarak yapılan incelemenin acı gerçeği bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak, “Bursa’nın 5 ilçesinde sınavla öğrenci alan bir tane bile lise yok. 13 ilçemizde Anadolu Lisesi, 12 ilçemizde fen lisesi bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın derhal gerekli düzenlemeleri yaparak Bursa’daki Anadolu ve Fen Lisesi açığını kapatmasını talep ediyoruz.” dedi.
Okul ve kontenjanlarıyla ilgili verileri paylaşan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, bu yıl 8’nci sınıfı tamamlayan öğrenci sayısının geçen yıla göre daha fazla olacağını da hatırlatarak şunları söyledi: “Bursa’da geçen yıl 41.900 öğrenci 8’i bitirdi, liselere 37.000 dolayında öğrenci liselere yerleştirildi. 4+4+4 sisteminden kaynaklanan artışla, bu yıl yüzde 35 daha fazla, tam 56.583 öğrenci 8’i bitirecek ve liselere kayıt için kapıya gelecek, çünkü 12 yılllık eğitim zorunlu. Merkezi sınavla öğrenci alan okul türlerine göre baktığımızda, Bursa’da Anadolu Liseleri için sadece 4.386 öğrenci kontenjanı ayrılırken, fen liselerine 952, sosyal bilimler liselerine ise 238 öğrenci kayıt yaptırabilecek. Mezun olan öğrenci sayısı 56 binden fazla ama sınavla girilen okullarda toplam kontenjan sadece 5.406 olarak görülüyor. Nitelikli okul olarak 8 Anadolu Lisesi, 6 fen lisesi, 2 sosyal bilimler lisesinin bulunduğu Bursa’da, geçen yıl sayısı 9 iken bu yıl 5 okulun daha ilave edilmesiyle 14 imam hatip lisesi sınavla öğrenci alacak. Görüleceği üzere, veli ve öğrenci talebi Anadolu ve fen liselerine ama MEB ısrarla talep olmayan okul türlerinin sayısını yükseltme çabasında.”
AKP iktidarının liyakatsiz atama örneklerinin kamuoyunda şaşkınlık yarattığını kaydeden Karaca, “Bakıyorsunuz, bir milli güreşçiyi hiç ilgisi olmayan bir dalda, bir bankanın yönetim kurulu üyeliğine atamışlar. Kaliteli eğitim, liyakat hiç umurlarında değil. Çocuklarımızın ‘Eğitime gerek yok, güreş kulübüne başlamak daha avantajlı’ diye düşünmesini değil, tam tersine adil bir ortamda, eşit koşullarda eğitim almasını önemsiyoruz.” dedi.
Merkezi sınavla öğrenci alan bir tane bile lisenin bulunmadığı Bursa ilçelerinin sayısının 5 olduğunu belirten Karaca, şöyle dedi: “Bursa’daki sınavla öğrenci alan Anadolu liseleri sadece Osmangazi, Nilüfer, Mudanya ve Yıldırım’da bulunuyor. Diğer illerimizde olduğu gibi Bursa’da da en çok ilgi gören okul türü olmasına rağmen, Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi ve Yenişehir’de merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi yok. Büyükorhan, Harmancık, İznik, Keles ve Orhaneli’de ise bırakın Anadolu lisesini, sınavla öğrenci alan hiçbir lise yok. Okulları nitelikli-niteliksiz diye biz tasniflemedik. O tasnifi yapanlarla Bursa’yı niteliksiz okullara mahkum halde bırakanlar aynı zihniyet.”
Karaca, okul türlerine göre Bursa’da Anadolu Liseleri için 4.386 öğrenci kontenjanı ayrıldığını, fen liselerine 952, sosyal bilimler liselerine ise 340 öğrencinin kayıt yaptırabileceğini kaydetti. Nüfus bakımından Bursa’nın gerisinde kalan Antalya’da 11, Kocaeli’de 8 fen lisesi bulunduğunu kaydeden Karaca, sadece Nilüfer ilçesi kadar nüfusa sahip Çorum’daki fen lisesi sayısının Bursa’daki fen lisesi sayısına eşit olduğunun da altını çizdi.