Bursa Tabip Odası, Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BURULAŞ’ın, meclis kararı olmadığı gerekçesiyle, Resmi Gazete’de yayımlanan, sağlık çalışanlarının toplu taşımadan yıl sonuna kadar ücretsiz yararlanabileceği kararını uygulamadığını açıkladı. Uygulamayı eleştiren CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal, “Bursa Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarının zulüm gibi süren iş yaşamlarında onlara destek olmak yerine adeta köstek oluyor. Tıpkı su faturalarında olduğu gibi daha önce Bursa halkına uygulanan çifte farklı muamele şimdi de sağlıkçılara yapılıyor. Sağlık çalışanlarının toplu taşıma hakkı Bursa’da Eylül ayı itibariyle son buldu. Bu nasıl bir vicdandır?” diye sordu.
28 Ağustos 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında sağlık hizmeti veren kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin ücretsiz ulaşım ve kamuya ait sosyal tesislerden yararlanma hakkı uzatılmıştı. Sağlık çalışanlarına tanınan bu hak Bursa’da ise, meclis kararı olmadığı gerekçesiyle Bursa Ulaşım Toplu Taşıma İşletmeciliği (BURULAŞ) tarafından uygulanmıyor.
Bursa Tabip Odası’nın açıklamasına göre, Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan 14 Eylül 2020 tarihinde BURULAŞ’a yazı yazarak konuya ilişkin istedi. 2 Ekim 2020 tarihinde Türkkan’ın yazısına Genel Müdür Mehmet Kürşat Çapar imzasıyla cevap verildi. Cevabi yazıda, “Sağlık çalışanlarımız ile ilgili ücretsiz seyahat hakkı verilmesine dair tarafımıza ulaşan bir meclis kararı mevcut değildir. Konu üst yönetimimizin gündeminde olup herhangi bir değişiklik yapılması durumunda tüm yayın organlarımızdan duyurusunun yapılacağını bilgilerinize rica ederiz.” denildi.
Uygulamaya tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal İstanbul, Ankara ve İzmir’de sağlık çalışanlarına tanınan bu hakkın Bursa’da neden verilmediğini sordu. Sarıbal, “ Bursa’ya yapılan bu üvey evlat muamelesinin nedenini çok merak ediyoruz. Canları pahasına mücadele eden sağlık emekçilerinin giderek tükendiği bir ortamda kendilerine yapılan bu muamele reva mıdır? Bursa’daki sağlık çalışanlarının İstanbul’dakilerden farkı nedir? Hepsi halk sağlığı için canlarını dişlerine takıyorlar. Koronavirüs salgınının başladığı günlerden bugüne kadar çok zor şartlarda halkın sağlığı için çalışan sağlık çalışanlarından 47’si hekim olmak üzere 107’si yaşamını yitirdi. Giden canlar, yitip solan gencecik hekimlerin acısı çok taze iken BURULAŞ’ın bu kararı önce vicdani sonra da insani olarak sorgulanmalıdır. Çok değerli Bursa Tabip Odası ve değerli üyelerinin, Bursa’daki tüm sağlık emekçilerinin bu mücadelelerinde yanlarında olduğumu bilmelerini isterim.” diye konuştu.