Bayram Efe: “Soruyorum sizlere; Köylerin arazilerini satarak karşılığında köye ne verdiniz? Hangi ihtiyacını karşıladınız? Ne gibi bir yatırım yaptınız? Görünen köy kılavuz istemez. Bu yasa çıktığından beri köylere hiçbir şey yapılmadı. Bu yasa köylere ve köylüye hiçbir fayda sağlamadı.”
Karacabey Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe, 28 Mayıs seçimleri sonrası ülke yönetiminde söz sahibi olacak siyasilere seslendi. Büyükşehir Yasası’nın kaldırılması ve köy tüzel kişiliklerinin de geri verilmesi gerektiğine dikkat çeken Efe, “Köyleri ve köylüyü önemsiyorsanız bu Bütünşehir uygulamasından vazgeçin. Çünkü bu yasa ileride daha büyük sorunlara sebep olacaktır.” dedi.
Köylerin köyde idare edilmesi gerektiğini vurgulayan Karacabey Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe, “Köy idareleri Osmanlı’dan kalma yerel bir yönetim biçimidir. Belediye Meclisi’ne benzer şekilde azaları ve muhtarı vardır. Avrupa’nın kıskandığı bu idare biçimi yıkılamaz. Çünkü ileride daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.
Köyleri mahalle yaparak çöp vergisi, emlak vergisi, su faturalarında fiyat artışı yapmak ve köyün arazilerini satmak kimseye yakışmaz, hayır da getirmez. Köylerin ortaklaşa veya köy adına kayıtlı tapulu arazileri kişisel mülkiyeti temsil eder. Bu alanlar köylerin sürdürülebilir olması için ayrılmış alanlardır. Bir gün bu yasanın çıkarılacağını bilemezdik. Bilseydik şahsi tapu alma hakkımız varken bireysel tapuya dönüştürürdük. Bu öngörememezlik yasalarımızda sabittir, yasalar geleceği temsil eder.” ifadesini kullandı.
Köylere ait malların ve arazilerin Belediyelere sermaye edilmesinin büyük haksızlık olduğunu savunan Bayram Efe, şöyle devam etti: “Köylünün kendi parasıyla satın aldığı bu arazileri elinden almak size yakışmaz. Bu yasayı çıkaranlara sesleniyoruz; Sizler, ‘köyün ortak mallarının sigortasıyız’ demiştiniz. …Gelinen nokta da ne değişti? Sözünüzü tutmanızı istiyoruz. Köy tarlalarının satışına, üreticiler ve yöre halkı adına karşı çıkıyoruz. Köy tarlası demek ‘altın yumurtlayan tavuk’ demektir. Belediye olarak mademki paraya ihtiyacınız var. O zaman Belediye adına o arazileri ekip, ürününü satın. Tarlalardan ne istiyorsunuz? Köy tarlalarının çoğu köylünün, çiftçinin kendi paralarıyla alınan arazilerdir. Soruyorum sizlere; Köylerin arazilerini satarak karşılığında köye ne verdiniz? Hangi ihtiyacını karşıladınız? Ne gibi bir yatırım yaptınız? Görünen köy kılavuz istemez. Bu yasa çıktığından beri köylere hiçbir şey yapılmadı. Bu yasa köylere ve köylüye hiçbir fayda sağlamadı.”
Köy arazileri satışlarının durdurulmasını talep eden Dernek Başkanı Efe, “Ne yazık ki satılan köy tarlaları bir daha geri gelmeyecek. Köylerimizdeki muhtarlık adına kayıtlı tarım arazilerinin satışını lütfen durdurun. Hiç köyün ortak malı satılır mı? Nerede görülmüş? Her şeyden önce köy tarlaları bizlere atalarımızdan, dedelerimizden kalan birer miras ve yadigârdır.” diye konuştu.