Karacabey Ziraat Odası, İlçe Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik İstasyon Amirliği ile İlçe Jandarma Komutanlığı işbirliğinde dün çiftçilere traktörlerinin karayoluna çıkması için gerekli kurallar anlatıldı. Bilgilendirmede, traktörlerin fenni muayenelerinin ve sigortalarının mutlaka yapılması, ışık donanımı ile fren sistemlerinde de herhangi bir sorunun olmaması gerektiği üzerine duruldu.
Ziraat Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına İlçe Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’nden Komiser Musa Sevil, Jandarma Kıdemli Başçavuş Turan Altun, Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, Ziraat Odası Meclis Başkanı İbrahim Büke, bazı muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
İlçe Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’nden Komiser Musa Sevil ve Jandarma Kıdemli Başçavuş Turan Altun tarafından gerçekleşen bilgilendirmede, çiftçilerin traktörleriyle ilgili yapmaları gerekli olan kurallar anlatıldı. Özellikle traktörlerin fenni muayenelerinin ve sigortalarının mutlaka yapılması, ışık donanımı ile fren sistemlerinde de herhangi bir sorunun olmaması gerektiği üzerine durulan toplantıda çiftçilere yönelik şu uyarılar bulunuldu:
“Traktörlerle yürütülen zirai faaliyetler öncesi ve sonrasında ikamet yerlerine traktörler üzerinde günübirlik gidip gelindiği, traktör arkasına takılan gereçler ile şehirlerarası karayoluna kontrollü veya kontrolsüz giriş çıkış yapıldığı, başta ışık ve diğer teknik donanımları eksik ve bulunmayan traktörlerin gün bitiminde gece seyrettiği, sonuç olarak eksiklikleri veya yapıları itibariyle diğer sürücülere fark edilme ve görülmelerinin sınırlı düzeyde olmaları nedeniyle trafik denetimlerinin amacını ve karayolunun trafik güvenliğini olumsuz etkiledi bildirilmiştir.
Traktör römorklarına arkadan çarpma, traktörlerin tarladan karayoluna katılımında meydana gelen kazalar, traktörlerde ön ve arka ışık donanımlarının yanı sıra flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli uyarı lambası bulundurma zorunluluğu vardır. Römorklar ve bağlantı ekipmanlarının uygunsuz ve görüşü engelleyecek şekilde yüklenmesi, traktörlerde yolcu taşınması, fenni muayene ve sigortalarının da mutlaka yaptırılması gerekmektedir.
Lastik tekerlekli traktörler yerleşim yeri içinde 20, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 30, bölünmüş yollarda ise 40 kilometrede gidebilir. Traktörler otoyollara ise giremezler.
Lastik tekerlekli traktörler ile ve römork takarak ticari amaçla yük taşımak yasaktır. Tarım ürünlerinin toplanması, yüklenmesi ve boşaltılması amacıyla tarla veya işyerlerinde götürülüp getirmek üzere lastik tekerlekli traktörlerin römork veya yarı römorklarına oturmaları şartıyla, taşıma sınırının her tonu için en çok üç kişi bildirilebilir. Yük üzerinde insan taşınamaz. Ancak yük ve insanın beraber taşınmasını mecburi kılan hallerde, aracın her türlü hareketi ve durması sırasında insanların bulunduğu sahaya tecavüz etmeyecek şekilde yükün sağlamca tespiti ve römork kapaklarının da düşmeyi önleyecek şekilde kapalı olması mecburidir. Çiftçilerimizin bu kurallara dikkat etmesini istiyoruz. Çünkü bu konuda bizler de denetimleri sıklaştıracağız.”