Ulusal Süt Konseyi, olağanüstü toplantı sonrası çiğ süt referans fiyatını revize etti. Buna göre Ulusal Süt Konseyi (USK), 4 lira 70 kuruş olan çiğ süt tavsiye satış fiyatını 1 TL (yüzde 21) artırarak 5 lira 70 kuruş olarak açıkladı. Ancak bu artış üreticinin beklentilerini karşılamadı.
USK’dan yapılan açıklama şöyle: “Bilindiği üzere 29.11.2021 tarihinde 8 Aralık 2021’den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 4,70 TL/Litre olarak belirlenmişti. Çiğ süt üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 18.03.2022 tarihinde toplanmıştır.
Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için + 8 Kuruş fark uygulanacaktır.”
Bu karardan bir kaç saat önce de Tarım ve Orman Bakanlığı, 20 kuruş olan çiğ süt destekleme primini 80 kuruş artırarak 1 TL’ye çıkardığını duyurmuştu. Böylece 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 5 lira 70 kuruş olurken; Mart, Nisan ve Mayıs aylarına yönelik çiğ süt destekleme primi de 1 TL olarak belirlendi.
Öte yandan, son 5 aylık dönemin prim destek ödemelerinin de hala üreticilere ödenmediği vurgulandı. USK ve Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan fiyatlar, çiğ süt üretici kesimini çok mutlu etmedi. Artan girdi maliyetlerine dikkat çeken çiftçi temsilcilerinin daha önceki açıklamalarına göre, çiğ süt fiyat beklentisi prim dahil 7 lira 70 kuruştu.
Sektörde, söz konusu fiyatların maliyetlerin altında kaldığı için zarar eden üreticilerin damızlık hayvanlarını kesime göndermeye devam edeceği görüşü hakim. Üreticiler, “Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu fiyat, biz üreticileri hayal kırıklığına uğratmıştır. Artan girdi maliyetleri ortadayken böyle bir fiyat açıklamak biz üreticilerin yok sayıldığının göstergesidir. Yem fiyatları ve parite ortadayken açıklanan bu fiyat üreticinin yok olmasına neden olacaktır. Bu şartlarda ne inek, ne de süt kalır. Herkes ineğini kestirir ve üretim yapılamaz hale gelir.” ifadelerini kullandı.
Solakoğlu’ndan süt fiyatlarına yönelik uyarı
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, Akıllı Tarım programında Türkiye’nin hayvancılık politikasını süt sektörü özelinde değerlendirdi. Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın sorularını yanıtlayan Solakoğlu, artan üretim maliyetlerine karşın sabit tutulan çiğ süt fiyatlarının sektör açısından yarattığı risklere dikkat çekti. Zarar eden üreticilerin anaç hayvanlarını kesime göndermeye devam ettiğinin altını çizen Solakoğlu, çiğ süt piyasasındaki istikrarsızlığın kırmızı et üretimini de riske attığını kaydetti. Gıda enflasyonu açısından tehlikeli bir süreçten geçildiğinin altını çizen Solakoğlu, “Çiftçi enflasyonun sebebi de değil, çözümü de değil. ÜFE ile TÜFE arasındaki farkı çiftçinin sırtına yükleyerek gıda enflasyonunu durduramayız.” dedi.