Esra Tunç – Özel Özkocaman Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni
Anne babalar ergenlik dönemiyle beraber birçok soruyla karşı karşıya kalıyorlar. Bu dönem ergen için de anne babalar için de farklı süreçler içeriyor. Biz bu yazımızda ergenlik dönemindeki birey için nasıl davranmalıyız sorusuna cevaplar aracağız.
Ergen bireyin karar alma ve uygulama aşamasında onun adına karar almak yerine karar alma sürecinde ve uygulamada yardımcı olunmalı, yol gösterilmelidir.
Söyledikleriniz ve yaptıklarınız arasında çelişki olmamalı, tutarlı olmalısınız. Unutmayınız ki gençler söylenenden ziyade görüneni daha çok öğrenir ve uygularlar.
Aileyi ilgilendiren ortak konularda karar alınırken ergenin fikri de alınmalıdır. Böylece aidiyet duygusunu hissetmiş olacaktır.
“Ben senin yerinde olsam, ben senin yaşındayken…” gibi cümleleri kurmamaya dikkat etmelisiniz. Bu tarz iletişim ergeni olumsuz etkiler.
Ebeveyni, ergeni asla başka biriyle kıyaslamaya gitmemelidir. Bu tavır ergenin ailesinden uzaklaşmasına neden olur.
Ergen yanlış davrandığında kişiliği değil yaptığı davranış üzerine konuşulmalıdır.
Kuralların öğretilmesinde tutarlı, açık ve kararlı olunmalı.
Ebeveyn, çocuğunun yaşadığı süreçle ilgili şaka bile olsa alay etmemelidir.
Ebeveyn bu sürecin geçici olduğunu düşünmeli ve ergene karşı sabırlı, anlayışlı olmalıdır.
Ebeveyn sıkıcı ve öğüt veren konuşmalardan kaçınmalıdır.
Bu dönemde yapacağınız aşırı baskı ve cezaların genci sizden uzaklaştıracağı unutulmamalıdır.
Ebeveyn olarak çocuklarınızın sorumluluklarını kendi üzerinize almamalısınız. Ne kadar çok sorumluluk üstlenilirse o derece sorumlu bir birey olacakları unutulmamalıdır.
Her olumsuz davranışı ergenlik dönemi diye hoş karşılanmamalıdır. Çocuğunuzun ergenlik dönemini kendi lehine çevirmesine izin vermemelisiniz.
Sevgili anne-babalar sürecin biraz zor ama geçici olduğunu unutmayın. Ergen için gerçek mutluluk deneyimlerinden öğrendikleriyle hayata devam edebilmektir. Sizler de bu süreçte ona rehber olun. Sevgiyle kalın.