Bursa’da aralarında Karacabey Soğanı’nın da yer aldığı coğrafi işaretli ürün sayısı 29’a ulaştı. Sahip olduğu coğrafi işaret sayısı bakımından bulunduğu Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alan Bursa, Gemlik Zeytini ile AB coğrafi işaret tescili aldı. Gemlik Zeytini Bursa’nın ilk, ülkemizin de 12. AB coğrafi işaretine tescil ürünü olarak yerini aldı. Bursa’nın coğrafi işaret tescili bekleyen 12 ürünü dışında, AB tescil başvurusunda bulunulan İnegöl Köfte, Bursa Şeftalisi, Bursa Siyah İnciri ve Bursa Kestane Şekeri ile marka şehir olmayı sürdürüyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimizde coğrafi işaret tescil potansiyeline sahip ürünlerin belirlenmesi, belirlenen ürünlere yönelik olarak başvuruya esas teşkil edilecek literatür çalışmaları ile teknik konularda destek sağlamak ve tescil edilen ürünlerin uygunluğuna yönelik denetimlerde görev alarak sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz.” denildi.
Coğrafi İşaret Nedir?
Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olarak tanımlanmaktadır. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
Bursa coğrafi işarette önemli potansiyele sahip
Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültürden insanların yaşadığı, önemli ticaret noktalarından biri olan ve günümüzde de önemini korumaya devam eden kadim şehir Bursa, coğrafi işarete konu olacak ürünler açısından da önemli potansiyele sahip.
2018 yılı sonuna kadar Bursa’ya ait 8 adet coğrafi işaretli ürün bulunmaktayken, bugün bu sayı 18’i mahreç ve 11’i menşe olmak üzere toplam 29’a ulaştı. Böylece ilimiz bulunduğu Marmara Bölgesi’nde sahip olduğu coğrafi işaret sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor.
İlimizde bu konuda farkındalığın artması ile birlikte Belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları ve Kooperatif Birlikleri’nin girişimi ve geniş katkılarıyla 2021 yılından itibaren Bursa genelinde 17 adet ürün Coğrafi İşaret tesciline kavuştu. Tescil edilen 29 ürün dışında başvuru yapılmış ve tescil bekleyen 12 ürün ile önümüzdeki günlerde başvurusu yapılacak ürünler de bulunuyor. Tescil edilerek şehrimize özgü olduğu kabul edilen ürünlerin sadece ülke sınırlarında değil, uluslararası alanda tanıtılma çalışmalarına start verildi. Bunun için Avrupa Birliği Tescili de büyük önem taşımakta. Bu süreç her ne kadar uzun ve oldukça zor olsa da Bursa’ya özgü olan Gemlik Zeytini bunu başardı ve Bursa’nın ilk, ülkemizin de 12. AB coğrafi işaretine tescil ürünü olarak yerini aldı. İlimizde ayrıca İnegöl Köfte, Bursa Şeftalisi, Bursa Siyah İnciri ve son olarak Bursa Kestane Şekeri ile ilgili olarak AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı.
İl Tarım Müdürlüğü’nün de katkılarıyla Bursa’da coğrafi işaret tescil çalışmalarının hız kesmeden devam edeceği belirtildi.
Öte yandan ilçemize özgü Karacabey Soğanı, Karacabey Ticaret Borsası tarafından 30 Kasım 2017 tarihinde coğrafi işaret tescili almıştı.