Defne bitkisinin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Karacabey’de dün düzenlenen panel büyük ilgi görürken, söz konusu defne üretiminin hem bölge, hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlaması bekleniyor.
Orman Genel Müdürlüğü, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 85’inin Türkiye’den, bunun da yarısının Karacabey ve Mustafakemalpaşa’dan karşılandığı defne yaprağı ile ilgili üretimi artırma çalışmalarına start verdi. Bu kapsamda dün Orman Genel Müdürlüğü, Karacabey Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen, “Defne serüveni başlıyor” isimli panel büyük ilgi gördü. Panelde, bu zamana kadar tam anlamıyla fark edilemeyen defne üretiminin orman köylüsü için büyük bir kazanç kapısı olacağı vurgulandı.
İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe yaygın kullanımı olan defne bitkisinin yetiştirilmesi, korunması, bakımı, üretilmesi, dış ticaret kapasitesi, Pazar payı ve artan Pazar taleplerinin karşılanmasına yönelik çalışmalar, kaliteli defne yaprağı üretilen alanların sayısının artırılması, koruma-kullanma dengesinin gözetilerek üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması konularında alanlarında uzman panelistler, verdikleri önemli bilgilerle programa ışık tuttu.
Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Orman Genel Müdürü Hayati Özgür, Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in yanı sıra konunun uzmanı öğretim üyeleri, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kooperatifler, muhtarlar ve orman köylüleri katıldı.
Programın açılışında konuşan Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, defne üretimini 30 bin tona yükselterek, bundan da 25 milyon dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Defne üretimine öncelik verdiklerini vurgulayan Akın, “Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de rehabilitasyona ve yol yapımına ihtiyaç duyan 74 bin 620 dekar defne sahamız var. Biz bu rehabilitasyonu gerçekleştirdiğimiz zaman yılda en az 30 bin ton yaş defne üretebileceğiz ve Türkiye genelinde en çok defne üreten il olacağız. Bu üretimle, orman köylümüz yılda 60 milyon TL, ülkemiz ise 25 milyon dolar gelir elde edecek.” dedi.
Tarım, Teknoloji ve Turizm yatırımlarından oluşan “3T”ye vurgu yapan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, bu doğrultuda tarımı çok önemsediklerini söyledi. Karacabey’in salçalık domateste yüzde 40 ile ülke üretimine öncülük ettiğine dikkat çeken Özkan, yine hayvan sayısı bakımından da ilçenin birinci olduğunu kaydetti. Karacabey’in her anlamda çok zengin kaynaklara sahip bir ilçe olduğuna dikkat çeken Özkan, “Karacabey’imizde her şey var. Longozumuz var, kestane ağaçlarımız var, ıhlamur ağaçlarımız var ve defne ağaçlarımız da var. Belediye olarak ilçemizin tüm zenginliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda defne üretimine de büyük önem veriyoruz. Bu alana yapılacak yatırımları her zaman desteklemeye hazırız.” diye konuştu.
Böyle bir organizasyonun paydaşı olmaktan onur duyduklarını vurgulayan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Tüm uzmanlık alanlarımızla Bursa’mızın emrindeyiz.” dedi. “Defnede dünya markası olabiliriz” diyen Karademir, Türkiye’nin kendi gelir kaynaklarına sahip çıkması gerektiğinin de altını çizdi.
Ormanların adeta üretim objesi olduğuna işaret eden Orman Genel Müdürü Hayati Özgür de, bu biyoçeşitlilik sonrası keşfedilen ıhlamur, kestane ve defne gibi ürünlere daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını kaydetti. Defne üretiminin Türkiye adına çok önemli olduğunu belirten Özgür, “2008’de 7 bin olan defne üretimini 2019 yılı itibariyle 28.500 tona yükselttik. Bu oranı daha arttırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem odun, hem de odun dışı üretimden mutlaka faydalar sağlamalıyız.” ifadesini kullandı.
Bursa Vali Yardımcısı Abidin Ünsal ise, “Açıkçası biz defneyi mitolojiden bilirdik ancak meğer çok önemli bir ürünmüş. Ülkemizin defne üretiminde dünya birincisi olması, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın da buna öncülük etmesi bizler adına mutluluk verici. Bu üretime katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Protokol konuşmaları sonrası panele geçildi. Moderatörlüğünü Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Salih Parlak’ın üstlendiği programda; Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Murat Ertaş; Defne yaprağının endüstriyel açıdan değerlendirilmesi, Dr. Öğretim Üyesi Salih Parlak; Defne fidanı yetiştirme ve defne yaprağı üretimi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan Yardımcısı ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit; Defne yaprağının ithalat ve ihracat durumu, OGM Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Özgür Balcı ise; Defne yönetimi ve faydalanma çalışmaları konularında önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.