Ülkemizin ve Bursa’nın önemli isimlerinden, Dil ve Edebiyat Araştırmacısı Dr. İbrahim İmran Öztahtalı, bundan böyle bilgi, birikim ve tecrübelerini Karacabey YÖREM Gazetesi okurları için paylaşacak. Öztahtalı, YÖREM’de çıkacak yazılarıyla ilçe halkını özellikle eğitime dair konularda bilinçlendirmeyi, bakış açısını değiştirmeyi, bilgi kirliliğinin önüne geçmeyi ve yaşamsal anlamda yol göstermeyi amaçladığını söyledi.
1972 yılında Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde dünyaya gelen Dr. İbrahim İmran Öztahtalı, 1989’da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde 1 yıl teknik öğrenim gördü. 1994’te Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1995 Haziranı’na kadar Bingöl’de edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra Uludağ Üniversitesi Türk Dili Bölümü’ne atanan Öztahtalı, Uludağ Üniversitesi’nde 1997’de yüksek lisansını, 2009’da Gazi Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 2013 yılında Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne Öğretim Üyesi olarak atandı.
Çok sayıda ulusal ve uluslararası kitap bölümü ve makalesinin yanında, otomotiv sektöründe önemli bir buluş olarak kabul edilen, ‘yolcu ve sürücü güvenliği’ ile ilgili “Proneck”in incelemeli patentini alan Öztahtalı; dağcılık, dalış ve rafting sporlarıyla da profesyonel olarak ilgileniyor.
Öztahtalı, 2012’de Türk Kızılay Uludağ Üniversitesi Şubesi’ni kurdu. Seslendirme, dublaj ve mikrofon oyunculuğu dersleri verirken çeşitli belgesellerin de sesi oldu: “Bıçak İzi, Kemalettin Sami Paşa, Gezek Kültürü, Güneşe Lamba Yakan Adam”…
Yanı sıra Uluslararası Patent Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Kalite Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Nilüfer BUGES Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcılığı, Uludağ Koleji Bilim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdüren Dr. İbrahim İmran Öztahtalı, 15 yıldır da TV programları yapmakta; TRT Belgesel Kanalı’nda” Yansıma”, Line Tv’de “Artı Değer”, “Artı Eğitim” programları yayınlanmakta. Öztahtalı ayrıca Bursa’da Özel Orsa Eğitim Kurumları ve Orsa Enstitü’nün de kurucusudur.
26 yıllık akademik hayata 18 kitap ve onlarca ulusal – uluslararası makale ve proje sığdıran yazar, zamanı ürüne dönüştürmenin özgün bir formülünü üreterek okumaya ve yazmaya devam ediyor. Mart 2020’de Bursa Uludağ Üniversitesi Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (KARAKUM) kurarak merkez müdürlüğüne atanan Öztahtalı, halen KARAKUM Müdürlüğü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama Yazarlığı ve Dramaturji ASD Başkanlığı görevini sürdürmekte.
Kitaplarından Bazıları:
“Lâmi’î Çelebi’nin Lugat-ı Manzumu (Farsça-Türkçe Sözlük)” Gaye Kitabevi 2004 BURSA
“Yetişkinler için Etkili Okuma ve Anlama Teknikleri (SOS) Süper Okuma Sistemi” Sentez Yayıncılık 2006 ANKARA
“Çocuklar için Etkili Okuma ve Anlama Teknikleri (SOS) Süper Okuma Sistemi” Sentez yayıncılık 2009 ANKARA
“Ömrünün Sonbaharında Bursa’da Bir Yabangülü: Murad Emrî Efendi ve Divanı” Yıldırım Belediyesi Kültür Yayınları 1, 2017 BURSA
“İYA- İçimizde Yaşayan Arkadaş” Sentez Yayıncılık 2017 ANKARA
“İşyerinde İletişim Becerileri” Türkün Akademi Yayınları, 2016 BURSA
“Ekip Çalışması ve Başarı” Türkün Akademi Yayınları, 2017 BURSA
“İş Etiği ve Davranışlar” Türkün Akademi Yayınları, 2017 BURSA
“Zaman Yönetimi” Türkün Akademi Yayınları, 2017 BURSA
“Toplantı Yönetimi” Türkün Akademi Yayınları, 2017 BURSA
“Etkili Liderlik ve Yönetim Becerileri” Türkün Akademi Yayınları, 2017
“XIX. Yüzyıl Bursa Kültür Tarihinin İki Önemli Tefrikası: Favâ’id’in Nüsha-i Güzîdesi ve Hüdâvendigâr’ın Nüsha-i Mümtâzesi” Sentez Yayıncılık 2018 ANKARA
“Okuma Becerileri” Uludağ Gelişim Akademisi yayınları, 2019 BURSA
“Zaman Yönetimi” Uludağ Gelişim Akademisi yayınları, 2019 BURSA
“Etkili Liderlik ve Yönetim Becerileri” Uludağ Gelişim Akademisi yayınları, 2019 BURSA
“Tanzimat Dönemi Tiyatro Edebiyatından İki Örnek: Nedamet ve Kölemenler” Sentez Yayıncılık, 2020 ANKARA
“Aş ve Aşk” Tiyatro Oyunu, Sentez Yayıncılık, 2021 ANKARA
“Kimseden Mektup Var” Tiyatro Oyunu, Sentez Yayıncılık, 2021 ANKARA “Lâleruh” Tiyatro Oyunu, Sentez Yayıncılık, 2021 ANKARA.