Mustafa Arı
Dil bir iletişim aracıdır. Duygu, düşünce ve istekler dil ile aktarılır.
Allah iki göz, iki kulak, bir dil vermiş. Atalarımız: “Bin düşün bir söyle” Demişler. Çünkü bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
Dilimizi daima iyi kullanmalıyız. Çünkü dilimiz bizi saadete götürdüğü gibi, felakete de götürebilir.
Biliyorsan söyle ibret alsınlar, bilmiyorsan sus insan sansınlar. Allah’a ve ahiret gününe inanan ya hayır söylesin ya da sussun. Diline sahip çıkan, dinine sahip çıkar. Bu sözler boşuna söylenmemiştir.
Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler.” buyurmuş.
Diğer bir ayete: “İnsan, (iyi veya kötü) her hangi bir söz söylemez ki, yanında (yaptıklarını) gözetleyen (ve tespit eden) hazır bir melek bulunmasın” (Kaf süresi:18) Buyurmuştur. Acaba dünyaya ve ahirete yaramayan sözlerle doldurduğumuz amel defterleri, yarın elinize verildiğinde utanmayacak mıyız?
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Boş konuşmaktan sakınmak, insanın iyi bir Müslüman olduğunu gösterir.”
Hadis-i Kutsi’de zikredildiği gibi, “Ey Adem oğlu! Sana haram kıldığım bir hususta dilin seninle çekişirse, sana iki kapak olarak dudak verdim, onlarla dilini kapat.”
Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz, dili doğru olmadıkça kalbi doğru olmaz. Lokman Hekim oğluna öğüt verirken şunları söylemiştir. Namazda iken kalbini, insanlar arasında iken dilini, sofrada iken elini, başkasının evinde iken gözünü muhafaza et ki kurtuluşa eresin.
Dilin görevi: Allah’ı tespih etmek, İnsanlarla iletişim sağlamak, Kuran okumak, Nasihat etmek, İnsanlara iyiliği emredip kötülüklerden sakındırmak, Boş sözlere alet olmamak. İlim talep etmek. Yiyecekleri öğütmek, Düzgün konuşmaktır.
İnsan diline sahip olmalı ve her işittiğini doğruluğunu bilmeksizin konuşmamalıdır. Peygamberimiz bu konuda bizleri uyarıyor. “Her işittiğini söylemesi insana yalan olarak yeter”
Bizler de Allah’a hiçbir şeyin gizli kalmayacağının şuurunda olarak dilimizi muhafaza etmeye çalışalım. Dilimizi yalandan, yalan şahitlikten, iftiradan, gıybetten, söz taşıma ve arkadan çekiştirmelerden, küfürden, kaba ve kötü sözlerden arındırmaya gayret sarf göstermeliyiz.