23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 2 yıllık pandemi tedbirlerinin sona ermesinin ardından Cumartesi günü tüm yurtta olduğu gibi Karacabey’de de coşkuyla kutlanacak. Bu kapsamda Karacabey Kaymakamlığı, 23 Nisan programını da kamuoyuyla paylaştı. İlk olarak Cumartesi günü saat 10.00’da Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayacak kutlama programı, daha sonra saat 11.30’da Ömer Matlı İlkokulu’nca düzenlenecek etkinliklerle devam edecek.
23 Nisan programı öncesinde ise 22 Nisan Cuma günü saat 10.00’da öğrencilerin geleneksel makam ziyaretleri gerçekleştirilecek. Buna göre Cumhuriyet İlkokulu Kaymakamlık makamını, Ömer Matlı İlkokulu Karacabey Belediye Başkanlığı’nı, Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nü ziyaret edecek. Söz konusu bu görüşmelerin, 1 öğretmen ve Okul Müdürü refakatinde 3 öğrenci ile yapılacağı bildirildi. Öğrenciler ayrıca ziyaretlerinde makam koltuklarına oturarak 1 günlüğüne Karacabey’i yönetecekler.
Cumartesi günü Cumhuriyet Alanı’ndaki çelenk sunumunun ardından Ömer Matlı İlkokulu’nda düzenlenecek olan kutlama etkinliğinde, öğrenciler birbirinden güzel şiirler okuyacak ve yine birbirinden renkli gösteriler sergileyecek. Kutlama programı ödül töreni ile sona erecek.
23 Nisan’ın anlam ve önemi
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak önemli bir yere sahip olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.
23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi, kanun 2 Mayıs 1337’de (2 Mayıs 1921) ise Ceridei Resmiye’de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.”, ikinci maddesinde ise, “Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.” ifadesi yer aldı.
Atatürk, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı’nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı. 23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi.
Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, “Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü” ifadesi yer aldı.
1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da, 20 Nisan 1983’te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.
1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye’ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülkedir.
Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yeri alan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil ediyor.