Mustafa Arı
Ebeler haftası 21-28 Nisan tarihlerinde kutlanmaktadır. Ebeler fedakarlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırlar. Çalışan ebeler, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Ebeler doğduğumuz, dünyaya geldiğimizde doğum mucizesine şahit oluyorlar.
Bir ülkenin huzur, mutluluk ve geleceğinin en önemli teminatı sağlıktır. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerle oluşur. Tarihin en eski mesleklerinden biri olan ebelik de sağlıklı birey, aile ve toplumun oluşmasında çok önemli bir yere sahiptir.
Ebeler; kadının, ailenin ve toplumun sağlık danışmanlarıdır. Doğum öncesi ve sonrasında ailelerin yanında olarak, onları eğiterek sağlıklı nesillerin oluşmasına katkı sunarlar. Bir bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı olmaları, doğumda bir annenin acısını dindirmeleri onları daha da özel kılar ve insanlarla derin bağlar kurmalarını sağlar.
Sağlık sistemimizin başarıya ulaşmasında her sağlık çalışanının yeri vazgeçilmezdir. Ülkemizde özellikle son yıllarda anne ve bebek ölüm oranlarının büyük bir hızla indirilmesinde ebelerimizin rolü büyüktür. Bu başarıları devam ettirebilmemiz için başta Anne dostu olan Hastaneler olmak üzere doğum hizmeti sunulan tüm hastanelerde ebelik hizmetlerinin güçlendirilmesi, normal doğumun desteklenmesi ve sunulan hizmetin kalitesinin daha da artırılması gerekir.
Bu duygu ve düşüncelerle mesleklerinin kutsallığına inanarak büyük bir sevgiyle insanımıza hizmet eden, gece gündüz demeden özveriyle görev yapan tüm ebelerimizin Sağlık kurumunun kanatsız meleklerin bu özel gününü kutlarım. Ülkemizin sağlığına yaptıkları katkılardan dolayı şükranlarımı sunarım.
BU İSİMLERE DİKKAT!
Peygamberimiz: “Siz kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız. Öyleyse çocuklarınıza güzel isimler koyunuz.” buyurmuştur. Evladın Anne-Baba üzerindeki haklarından biri de “Güzel İsim” koymalarıdır.
Evlatların ana babası üzerinde üç hakkı vardır: Doğduğunda Müslüman ismi koymak. İlim ve sanat öğretmek. Evlenme çağına ulaşınca evlendirmektir.
İnsanın bedeni, izzet ve onuru saygın olduğu gibi onun kimliğini ifade eden ismi de saygındır. Hazreti Muhammed, İslam inancıyla bağdaşmayan isimleri değiştirmiştir.
Anne babalar çocuklarınıza isim koyarken Kur’an’da var diye konuluyor ama manalarına dikkat etmek gerekiyor. Kuranda geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kuranda geçen her kelimenin isim olarak konulamayacağını hatırlatırım.
Mesela: Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir.
Kezban ismi Kur’an’da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir.
Rumeysa “gözü çapaklı kadın” demektir. Hüreyre, “kedicik” demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde ‘tanrı’ demektir, Allah’tan başka ilah mı olur?
Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil.
Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah’a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça’da dağınık, perişan demektir. İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın.
İrem, cennet bahçesi olarak Allah’ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Alara, İleyda bu isimler İslami değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceği gibi, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca yoktur.
Allah’a has isimler çocuklara verilmemelidir. Şayet çocuklara ilahî isimler verilecekse başına, “Kul” anlamına gelen “Abd” kelimesi eklenmelidir. Abdullah, Abdurrahman, Abdürrahim, Abdulkadir, Abdüllatif gibi isimler verilmelidir.
İslam büyüklerinden hatıra kalan isimlerin kullanılabileceği gibi, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimler de konulabilir. Son zamanlarda çift isimler veriliyor, bunun da bir zararı yok.
Netice olarak, çocuklarımıza Müslüman olduklarını her daim hatırlatacak, dini ve milli değerlerimize uygun, anlamlı isimler verelim. Evlatlarımıza verdiğimiz isimler, onlara ahlak, edep, şuur ve ideal aşılasın, ömürleri boyunca iyiliğe, güzelliğe, hayra davet etsin.