Türkiye’de Koronavirüs’e (Kovid-19) karşı alınan önlemler kapsamında ilkokul, ortaokul ve liselerde 16-30 Mart 2020 tarihleri arasında iki hafta süreyle eğitime ara verilmişti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı basın toplantısında iki haftalık bu sürenin ilk haftasında öğrencilerin evlerinde istirahat ederek geçirmelerini rica etmiş, 23 Mart’tan itibaren ise uzaktan eğitim süreçlerinin başlayacağını duyurmuştu. Bakan Selçuk, bu süreçte ülkemizdeki uzaktan eğitimin adresi Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT kanalları olacağını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Fatih Projesi kapsamında online eğitim platformu olarak geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA),tüm ders içeriklerini internet üzerinden sunuyor. MEB bünyesindeki Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (Yeğitek) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformu olan EBA’ya, www.eba.gov.tr adresi üzerinden erişilebiliyor. “Öğrenci”, “Öğretmen” veya “Veli” olarak giriş yapılabilen EBA platformuna ayrıca cep telefonlarına indirilebilen mobil uygulamayla da ulaşılabiliyor.
EBA’ya nasıl giriş yapılır?
Öğrenciler eba.gov.tr adresindeki EBA ana sayfada “Öğrenci Girişi” butonunu tıklayarak T.C. Kimlik No ve şifre ile giriş yapabiliyor. Bugüne kadar hiç şifre almammış öğrenciler ise aynı sayfadaki “EBA Hesabı Oluştur” butonunu tıklayarak e-okul bilgileriyle şifre oluşturabilecekler. Öğrenciler ayrıca velileri ve öğretmenleri vasıtasıyla da şifre edinebiliyor. Veliler, EBA ana sayfa üzerindeki “Veli Girişi” kısmına tıkladıktan sonra e-Devlet üzerinden EBA’ya yönlendiriliyor. Ancak sisteme girmek isteyen velinin, öğrencinin e-okul’da kayıtlı velisi olması gerekiyor. Öğretmenler ise “EBA Giriş” ekranından MEBBİS ya da e-Devlet bilgileriyle giriş yapabiliyor. Öğretmen yurt dışında görev yapıyorsa MEBBİS kaydı varsa MEBBİS bilgileriyle ya da e-Devlet bilgileriyle EBA’ya giriş yapabiliyor. Halen aktif olarak kullanılan EBA platformu hakkında ayrıntılı bilgiye eba.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.
EBA ne gibi hizmetler sunuyor?
EBA’da öğrenciler için öğrenciye göre özelleştirilmiş öğrenme ortamı ve arayüz, öğrenciye özel takvim, destek yayınlar ve kaynaklar, kontrolden geçirilmiş oyunlar, tüm ders içeriklerine tek yerden erişim, derslerde öğrenilenleri evde tekrar etme, soru ve sınav bankası, öğretmen desteğine okul dışında erişim gibi hizmetler sunulurken; veliler için de öğrencinin akademik takibi, çocuğun sınav tarihlerini ve çalışmalarını takip etme imkanı, sistem tarafından yapılan analizler sonucu oluşan raporlarla çocuğun gelişimini takip etme ve çocuğun konulardaki performansını izleme gibi imkanlar sağlıyor.
Öğretmenlere bütün ders içeriklerine tek yerden erişim sağlayan EBA, öğretmenler için ayrıca MEB öğretim programıyla uyumlu içerik ve soru havuzları, etkileşimli tahtalara özel ders içerikleri, öğrencilerinizi izleme ve destekleme, sınıf ve öğrenci bazında detaylı gelişim raporları, akıllı önerme ile öğrencilerin eksiklerine özel içerik yönlendirmeleri, ödev, etkinlik, tartışma ve projeler gönderme imkanı, mesleki bilgi ve becerileri geliştirmek için kurslar ve programlar ile uzaktan eğitim ortamı gibi hizmetler sunuyor.