Bursa Valiliği, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Bursa Engelliler Federasyonu iş birliğinde engellilere yönelik olarak düzenlenen “Bursa Engelli İstihdamı ve Kariyer Günü Buluşması” (BENİB-2019) Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Meslek Okulu’nda gerçekleştirildi.
‘Engelsiz Bir Yaşam İçin Buradayız’ ve ‘Burası Bursa, Burada İş Var’ sloganlarıyla gerçekleştirilen buluşmada Bursa’nın önde gelen firmaları da yerlerini aldı ve stantlarını açarak engelli bireylerle görüşmeler gerçekleştirdi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak eğitim öğretim yapan Özel Eğitim Meslek Liseleri’nin 12. sınıflarında okuyan 160 öğrencinin de yer aldığı buluşmaya Bursa Valisi Yakup Canbolat, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen ve Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Ünal Şipkan katıldı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat törende yaptığı konuşmada engelli bireylerin de geçimlerini sağlayabilmeleri ve gereksinimlerini karşılayabilmeleri için ekonomik açıdan bir zorunluluk olduğunu ve bu sebeple çalışma hayatına girmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Engellilerin istihdam dışında kalmasının bir ülkenin en değerli kaynağı olan insan gücünün kullanılmaması anlamına geldiğini belirten Canbolat, “Toplumu oluşturan engelli ve engelli olmayan tüm bireylerin haklarını fırsat eşitliği kapsamında korumak amacıyla politikalar üretmeye çalışan sosyal devlet anlayışının önemli hedeflerinden biri de sosyo ekonomik hayatı yönlendirerek engelli bireylere yönelik koruyucu tedbirler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktan geçmektedir. Engelli bireylerin topluma yük olmadan sosyal hayata ve çalışma hayatına katılmaları önemli tedbirlerin başında yer almaktadır.” dedi.
Canbolat, “Bugün ülkemizde 5 milyona yakın engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Bursa’da ise resmi kayıtlara göre 46.500 engelli vatandaşımız var. Engelli bireylerin diğer bireylere oranlar iş bulmalarının daha zor olduğunun hepimiz farkındayız. Özellikle işverenlerin yasal bir zorunluluk olmaksızın iş yerlerinde engelli bireyleri istihdam etmek istememeleri nedeniyle engellilerin istihdamının daha çok devlet eliyle gerçekleştirilmesini gerekli kılmaktadır. Ancak ilimizdeki iş yeri sahipleri bu noktada özel hassasiyete sahipler ve bu durumdan ötürü de onlara teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Engel bireylerin özel veya kamu kurumlarında iş hayatına katılması yolunda Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de özel eğitim alanında eğitim gören öğrencileriyle katkı sağlıyor. Özel eğitim meslek liselerinde 12. Sınıfta okuyan öğrencilerin iş hayatına katılması bu doğrultuda gerek veli gerekse de öğrenci rehberlikleriyle onlara doğru yol haritaları çizme yönünde adımlar atılıyor.
Engelli İstihdamı İçin İŞKUR – Milli Eğitim el ele
Engelli İstihdamı konusunda Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile İŞKUR arasında imzalanan birliği protokolü ile özel eğitim liselerinin özellikle son sınıfında okuyan öğrencilerinin istihdamı için protokol gereği okul rehber öğretmenleri ile İŞKUR danışmanları eşleştirildi. Rehberlik servisi ve İŞKUR danışmanı birlikte hareket eden öğrenciler, kendilerine uygun iş bulmaları konusunda rehberlik hizmeti alıyorlar.