EGEMEN EROL – MALİ MÜŞAVİR
Sıkça sorularıyla karşı karşıya kaldığımız Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası olarak bilinen ve 08.09.1999 öncesi işe girmiş sigortalıların yaş şartı aranmadan emekli olabilmesine olanak sağlayacak kanun teklifi, 30.01.2023 tarihinde TBMM’ye sunuldu. 15 gün içerisinde yasalaşması beklenmekte. Bu teklif ile birlikte ilerleyen zaman içerisinde 5 milyona yakın kişinin emekli olabileceği öngörüldü. Kanun teklifi dört maddeden oluşup, EYT konusunu çözüme kavuşturmuştur.
Birinci madde ile yapılacak düzenlemede yaş şartı kaldırılmakta, 08/09/1999 ve önceki tarihlerde sigortalı olan, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran herkes emekli olacak.
SSK’lılar için işe giriş tarihine göre 5000-5975 prim gün sayısı ile emekli olunabilecektir.
Bağ-Kur’lularda ve memurlarda ise kadınlarda 7.200 gün, erkeklerde 9.000 gün prim gün sayısı ile emekli olunabilecektir.
Düzenlemede işverenleri de ilgilendiren bir diğer konu, emekli olanlar aynı özel sektör işyerinde 10 gün içerisinde SGDP (Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma) kapsamında işe başlamaları halinde yaklaşık 500 TL civarında olan 5 puanlık indirim olan SGK prim teşvikinden yararlanabilecek. SGDP (Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma) kapsamında ilgili EYT ile emekli olmuş işçilerin bu işyerinden işten ayrılmaları durumunda bu destek de bitecek.
İkinci Madde ile yapılan düzenlemede, kamudaki kadroya alınan taşeron işçilerin emeklilikten sonra çalışamaz hükmü kaldırıldı, emeklilik sonrasında aynı işyerinde çalışmaya devam edebilme imkanı sağlandı. Emekliliğe hak kazanıldığı takdirde bu çalışan işçilerin zorunlu olarak iş akdinin feshine yönelik düzenlemeyi kaldırılıyor, dolayısıyla emekliliği hak eden taşerondan kamuda işçi kadrosuna geçen çalışanlar için ister emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanları sağlanıyor.
Şubat ayında yasa olarak Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmekle birlikte emeklilik başvurularına e-devlet’ten daha az zamanla müracaat etme hakkı söz konusu. Yanı sıra bizzat Sosyal Güvenlik Kurumlarına müracaatla, çalışansa kendi kurumlarına başvurarak bu taleplerini ortaya koyabilirler. Mevcut mevzuata göre emeklilik dilekçelerinin başvuru tarihinden itibaren takip eden aybaşı itibarıyla emekliliğe hak kazanılmış olur. Ardından da emekli maaşı almaya hak kazanır. Dolayısıyla Şubat’ta başvuran bütün emeklilerin Mart’ta maaşlarını alabilme imkanları söz konusudur.