İÇ HASTALIKLARI UZMANI DR. HÜSEYİN ÖZMAN – KLİNİKA
19.yüzyılın bitiminde bazı bilim adamlarının ortaya koyduğu hastalık yapıcı mikrop teorisi ile tıpta biyolojik bir devrim yaşandı. Bağışıklık kazandırma(aşı) ve antibiyotik tedavisi bulaşıcı hastalıkları daha az yaygın ve daha az korkulur hale getirirken (Covid-19 pandemisine rağmen), bir başka hastalık ailesi ön plana çıkmaya başladı.
Önem ve etki bakımından büyümekte olan bu hastalık ailesi kronik hastalıklardır. Kronik hastalıklar; sağlığımızın bozulmasına yol açan ve sonrasında hiç geçmeyen durumlar, rahatsızlıklar ve hastalıkların tamamıdır.
Nedir bu hastalıklar?
Obezite, Tip 2 Diyabet, Kalp ve Damar Hastalıkları, Gut Hastalığı ve Yüksek Tansiyon, Artrit gibi iltihabi bağışıklık sistemi hastalıkları (otoimmün inflamatuvar hastalıklar), Depresyon, Dikkat Bozukluğu, Gastrik Reflü, Oniki Parmak Bağırsak Ülseri (duodenal ülser), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (otoinflamatuvar bağırsak hastalıkları), Osteoporoz(kemik erimesi), Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Astım, Kas Ağrıları ve Halsizlikle Seyreden Kronik Yorgunluk Sendromu ve Fibromiyalji, Böbrek ve Karaciğer hastalıkları ve Kanser.
Fonksiyonel tıp, kronik hastalıkların altında yatan işlev bozukluğuna bakarak bu hastalıkları önleyebilecek ya da tersine çevirebilecek bir bakım modeli önerir. Fonksiyonel tıp, belirtilerin köklerine erişmek ve dengeyi yeniden sağlamak için kişiselleştirilmiş bir yöntemdir. Çevre ve yaşam değişikliği ile genlerin buna verdiği cevabı düzenleyerek beden dengesini sağlıklı bir yaşama doğru yönlendirir.