İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödülle onurlandırıldı. Buna göre Karacabeyli genç akademisyen İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Merve Akbaş da, ‘Üstün Başarı Ödülü’ne layık görüldü.
Güçlü birikimi ve dinamik yapısıyla ülkemizin ve dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi, 250. yılında Rektör Prof. Dr. İsmail Koyuncu tarafından ilk kez hayata geçirilen “Sürdürülebilirlik” temasıyla; bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarını ödüllendirdi. Sürdürülebilirlik temasıyla dikkat çeken İTÜ Ödülleri Töreni, 20 Ocak Cuma akşamı İTÜ Maçka Yerleşkesi Mustafa Kemal Amfisi’nde akademi dünyasından üst düzey isimlerin de aralarında bulunduğu; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yanı sıra İstanbul’daki üniversitelerin rektörleri, çok sayıda akademisyen ve bilim insanı katılımıyla gerçekleşti. 10 farklı kategoride 22 bilim insanına ödülleri takdim edildi.
Böylesine anlamlı ve kapsamlı ödül töreninde ilçemizin genç akademisyenlerinden, İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Merve Akbaş da, ‘Üstün Başarı Ödülü’ne layık görülerek Karacabey’in gururu oldu.
1994 Karacabey doğumlu olan Merve Akbaş, ilk ve ortaokul eğitimini ilçede tamamladıktan sonra lise eğitimine Bursa Anadolu Lisesi’nde devam etti. 2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi serüveni İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne kayıt olmasıyla başlayan Akbaş, 3.5 yılda lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine İTÜ’de yüksek lisans eğitimime start verdi ve 2019 yılında Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans derecesini aldı. 2020 yılında yine aynı bölümde doktora programına başlayan genç akademisyen, şu an doktora tez çalışmaları ile birlikte 2019 yılında İTÜ-İnşaat Fakültesi Geoteknik Birimi’ndeki Araştırma Görevlisi görevine devam etmekte.
“Hem Sürdürebilir hem de depreme dayanıklı sistemlere ihtiyacımız var”
Yaptığı çalışmalarla ilgili gazetemiz aracılığıyla ilçe kamuoyunu bilgilendiren Merve Akbaş, şu ifadelere yer verdi: “Yüksek Lisans ve Doktora hocam Prof. Dr. Sayın Recep İyisan ile birlikte mühendislikte sürdürülebilirlik teması kapsamında geri dönüştürülmüş beton atıklarının kullanılması için yoğun laboratuar deney yöntemlerini içeren çalışmalarımıza; “Hem Sürdürebilir hem de depreme dayanıklı sistemlere ihtiyacımız var” düşüncesini temel alarak başladık.
Bu konudaki çalışmalarımız ile ülkemizde ilk defa sürdürülebilir yol projelerinde kullanılmak üzere kentsel dönüşüm projelerinden elde edilen geri dönüştürülmüş beton agregalarının kullanıldığı çeşitli durumlar deprem etkisini de dikkate alacak şekilde incelenmiş oldu. Sürdürülebilirlik kapsamında yaptığımız çalışmalar yaklaşık % 30’a varan maliyet tasarrufunun yanı sıra, doğal kaynakların korunması, geri kazanımın sağlanması, atıkların bertaraf edilmesi, azaltılmış enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları gibi ekonomik ve çevresel faydalar da sağlamaktadır. Çalışmalarımızın yaklaşık son on yılda kullanımı yurtdışında hızla yaygınlaşan sürdürebilir yol üstyapı tasarımında kullanılacak alternatif bir malzeme olan inşaat atıklarının ülkemizde de alternatif bir malzeme haline getirilmesine yardımcı olacağını düşünmekteyiz. Prof. Dr. Recep İyisan ile birlikte 2 yıl gibi kısa süre içerisinde hazırladığımız sürdürülebilirlik temalı 10 adet yayınımız bulunmakta ve çalışmalarımız halen devam etmektedir.
Tüm akademik çalışmalarımın yanında akademik hayatıma başladığım yıldan beri her dönem görev yaptığım birimde tüm zorunlu derslere ve Mühendislik Tasarım Projeleri’ne yardımcılık yaparak ve derslerin laboratuar ve proje çalışmalarını yürüterek eğitim ve öğretime önemli katkılar vermeyi temel hedefim haline getirdim. Bu çalışma sürecinde öğrencilerle yakından ilgilenip, iyi bir iletişim kurarak motivasyonlarını üst düzeye çıkarmanın takım çalışmasının gereği olduğunu vurgulamayı ilke edindim. Ayrıca fakültemizde Staj Komisyonu, Fakülte Mezunlarla İlişkiler Komisyonu ve MasterBee Komisyonları’ndaki görevlerim dışında, 2022 yılından beri İstanbul Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Temsilcisi görevimi sürdürmekteyim. Gönülden bağlı olduğum İTÜ Ailesi’nin bir parçası olmak beni her zaman mutlu etmiş ve bilime olan tutkumu arttırmıştır. Öncelikle böyle bir ödül törenini düzenleyen, bizden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Sayın İsmail Koyuncu’ya, gerek tören öncesi gerekse tören sonrası bizlerin her türlü sorusuna içtenlikle yanıt veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, çalışmalarımda beni sürekli destekleyen ve bu ödüle aday olarak gösteren değerli hocam Prof. Dr. Recep İyisan’a ve beni bu ödüle layık gören İTÜ Ödül Komisyonu’na teşekkürü bir borç biliyorum. Ve tabii ki daha ben ilkokul sıralarındayken kendini bana adayan anneme, beni akademiye teşvik edip bu mesleği yapmama vesile olan ve ne zaman yorulsam emek vermenin önemi bana hatırlatıp ülkem için çalışmayı ilke edinmemi sağlayan babam ile her daim benden desteğini esirgemeyen kardeşime minnettarım.”