Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, her yıl Ramazan ayında başta gıda olmak üzere, et ve süt ürünleri ile sebze ve meyve fiyatlarının arttığını belirterek, fiyat artışlarının maliyetlerle ilgili olmadığını söyledi. Dönmez, bazı kesimlerin Ramazan ayında resmen fırsatçılık yaptığını belirterek, “Maalesef her yıl Ramazan ayında maliyet enflasyonu değil, ahlak enflasyonu yaşıyoruz.” dedi.
BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ ve Genel Sekreter Yasa Çeliktaş’ı Bursa’da ağırladı. BUYSAD yöneticilerinin de katıldığı iftar yemeğinde endüstriyel yemek sektörünün deprem bölgesine yönelik faaliyetleri, pazar gücü, Ramazan ayındaki et, gıda, meyve ve sebzedeki fiyat artışları değerlendirildi.
İftar yemeğinde konuşan BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, Ramazan ayıyla birlikte et ve süt ürünleri ile gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, bazı kesimlerin her yıl Ramazan öncesinde başlayıp ay boyunca fırsatçılık yaptıklarını ileri sürdü. Gıda fiyatlarındaki artışın maliyetle ilgilisi olmadığını kaydeden Dönmez, şu görüşlere yer verdi: “Türkiye’de her Ramazan öncesi ve Ramazan ayı boyunca maalesef gıda fiyatları fırsatçılar tarafından yükseltiliyor. Girdi maliyetlerinde, enerji maliyetlerinde herhangi bir değişiklik yokken fiyatların artırılması, fırsatçılıktan başka bir şey değil. Et fiyatları artışı, maliyete ve şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlansa da, hem et, hem gıdadaki fiyatların yükselmesinde Ramazan fırsatçılarının etkisi daha fazla. Şap hastalığı üç ay önce Irak’ta görülmüştü. Şu anda Türkiye’de birçok hayvan pazarı kapalı durumda. Nedense zamanında önlem alınmadı. Çiğ et fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 64 arttı. Endüstriyel yemek sektöründe maliyetin yüzde 20’sini çiğ et oluşturuyor. Etteki artış sektörümüzü de zor durumda bıraktı. Bu durum artık maliyet enflasyonu ile değil, ancak ahlak enflasyonu ile açıklanabilir. Yaşanan maliyet artışını ne yazık ki sektör olarak sırtlamak durumunda bırakılıyoruz.”
BUYSAD Başkanı Dönmez, sektörün geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunurken, önümüzdeki süreçte endüstriyel yemek sektörünün en önemli sorununun istihdam olacağını vurguladı. Üretim aşamalarında yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini dile getiren Dönmez, “İş gücü açığımızı kapatmak için kaliteli, hijyen ve sanitasyona uygun üretim adına teknolojiyi kullanmak zorundayız.” diye konuştu.