Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde hastane eczacılarının gelir eşitsizliğine uğradığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya; “Kamuda çalışan eczacıların mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir çalışmanız olacak mı?” diye sordu.
12 Ağustos 2022 günü Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile kamu hastanelerinde görev yapan eczacıların mağduriyete uğradıkları iddia edildi. Konuyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, eczacıların tıpkı diş hekimleri gibi 5 yıllık eğitim sonucu açıktan atama ile kamuya stratejik personel olarak atanan ana sağlık personeli olduğunu hatırlattı.
Yönetmelik ile açıklanan katsayılar incelendiğinde iki meslek arasında büyük mali farklarla eczacıların diş hekimlerinin çok altında kaldığına dikkat çeken Aydın şunları söyledi: “Daha evvel diş hekimleriyle arasında total alınan döner sermaye bakımından bu kadar olmayan fark, eczacıların hem taban ödemede hem teşvik ödemesinde unutulmasıyla 10-15 katlara kadar çıkmıştır. Yönetmelikle açıklanan taban ödeme katsayı oranlarına bakıldığında stratejik ana sağlık personeli olan eczacılar ile yardımcı sağlık personeli arasında, taban ödeme farkı yok denilecek kadar azalmıştır. Teşvik ödemelerinde ise yardımcı sağlık personeline verilen artırımlı ödemeler ile eczacılara daha düşük teşvik ödemesi mağduriyete yol açmıştır. Yataklı servis sorumlu hemşiresine verilen 0,1’lik ekstra katsayı sorumlu eczacıya verilmemiştir.”
Yönetmelikte açıklanan katsayılara bakıldığında aynı bakanlığa bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu’nda (TİTCK) çalışan kamu eczacıları ile hastanede görev yapan kamu eczacıları arasında yaklaşık 7 katın üzerinde katsayı farkı doğduğunu dile getiren Erkan Aydın, ay sonunda ele geçen net ücrette yaklaşık iki kat fark oluştuğunu ve hastane eczacılarının gelir eşitsizliğine uğradığını söyledi.
CHP’li Vekil Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti: “Kamuda çalışan eczacıların mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir çalışmanız olacak mı? Aynı bakanlık çatısı altında aynı meslek grupları arasındaki fark çalışma barışına aykırı değil mi? Bu farklılığın giderilmesi için bir planlamanız var mı? Kamudaki eczacıların sorunlarının giderilmesi için yeni bir çalışma yapacak mısınız?”