*Uzman Çavuş’tu. Girişimci olmaya karar verdi. Mantar yetiştiriciliği işine girdi. Yalnızca internetten videolar izledi. Sürekli araştırdı. Yeniliklere önem verdi. Bakış açısını değiştirdi. Risk almaktan korkmadı. 2 adet hayvan damını mantarhaneye çevirdi. Mantar üretimine başladı. 6. yılında 120 ton mantar üreterek ekonomiye hatırı sayılır katkı sundu. Kasım ayıyla birlikte ihracata başladı. Hedefleri büyük! İşte Cihan Tura’nın genç girişimci adaylara örnek olacak başarı hikayesi…
Karacabeyli genç girişimci Cihan Tura, Şahinköy’e kurduğu ‘Mantarhane Tesisi’ ile yılda 120 ton mantar üreterek, ilçe ekonomisine de ciddi katkı sağlıyor. Yaklaşık 6 yıldır bu işle uğraşan Tura, Azerbaycan başta olmak üzere birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesine de ihracat yapmaya başladı. Genç girişimci ihracat yaptığı ülkelere yalnızca mantar değil, mantarhane tesisi için gerekli ekipman satışları da gerçekleştiriyor. Cihan Tura ayrıca, Uludağ Üniversitesi işbirliğinde Esentepe’ye Uygulama ve Eğitim Merkezi adı altında mantarhane kurarak öğrencilerin mantar yetiştiriciliğini bire bir görerek öğrenmesini sağlayacak.
8 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde sözleşmeli olarak Uzman Çavuş’luk yapan Cihan Tura, daha sonra girişimci olmaya karar verdi. İlk olarak babasının mantar yetiştiriciliği konusunda kendisini yönlendirmesi ile bakış açısı değişen Tura, ardından internetten izlediği mantar yetiştiriciliği videoları sayesinde bu işe ilgi duymaya başladı. Özellikle mantarhane sistemleri hakkında detaylı videolar izleyen ve sürekli araştıran Cihan Tura, bu işi yapmaya karar verdi.
Şahinköy’deki evinde bulunan toplamda 240 metrekarelik 2 adet hayvan damını mantarhaneye çeviren Tura, tesis için gerekli tüm pano ve kurulumu da tek başına yaptı. Azimle ama bir o kadar da araştırarak bu işe start veren Tura, mantarhane tesisi için olmazsa olmaz olan mantarın ana maddesi kompost yapımını ise Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yüksek Ziraat Mühendisi Yavuz Selim Şahin’in katkılarıyla öğrendi. Kompostun hazırlanmasının oldukça hassas olduğunu belirten Tura; ph, sıcaklık ve nem gibi değerlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda bilimsel destek aldığını söyledi. Tura, kompost için yerli tohum kullanmaya da özen gösterdiklerini vurguladı.
Kompostların yanı sıra mantarların da istenilen verimde oluşabilmesi için tesis içindeki sıcaklık, soğukluk ve nem gibi değerlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Cihan Tura, “26. ve 27. günde mantarları hasat ediyoruz. Yılda ortalama 7 kez hasat yapıyoruz. 8 kilogram olan 1 komposttan yaklaşık 6 kilogram mantar çıkıyor. 1 kg mantarı da 35-40 TL arasında toptan fiyatına satıyoruz. 1 yıl içinde toplamda 120 ton mantar üretiyoruz.” dedi. İlgi ve emek verildiği zaman mantar yetiştiriciliğinin ciddi kazanç bıraktığına dikkat çeken Tura, girişimciliğin temel kuralının ise sürekli araştırmak ve risk almaktan korkmamak olduğunu vurguladı.
2022 yılı Kasım ayıyla birlikte ihracata da başladıklarını ifade eden Genç Girişimci Cihan Tura, kısa sürede başta Azerbaycan olmak üzere Cezayir, Fas, Ukrayna, Rusya, Kuveyt, Katar, Hollanda, Almanya, Avusturya, Polonya gibi birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine mantar satışı gerçekleştirdiklerini, yanı sıra mantarhane tesisi için gerekli ekipman hizmeti de verdiklerini söyledi. Tura, “2022 yılı Kasım ayında almış olduğumuz Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) belgesi ile dünya ihracat ağımızı hızla geliştirmeye başladık. İşimizi maksimum seviyelere çıkarmak, üretim ve kurulum hizmetimizi büyütmek, hem Karacabey hem de ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak amacıyla 2023 yılı sonuna kadar tüm dünya ülkelerine mantar ihracatı ve mantarhane kurulumu yapmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Cihan Tura ayrıca, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yüksek Ziraat Mühendisi Yavuz Selim Şahin öncülüğünde ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde Karacabey’in Esentepe Mahallesi’ne Uygulama ve Eğitim Merkezi adı altında mantarhane kurduklarını, yakın zaman içinde öğrencilerin mantar yetiştiriciliğini hem teorik hem de pratik olarak bu merkezde öğreneceklerini belirtti. Genç girişimci son olarak, “2016 yılında ‘Hayalden Gerçeğe’ sloganıyla çıktığımız bu yolda başarı hikayemizi yazmaya devam edeceğiz. Bu sayede hem ilçemiz hem de ülkemiz ekonomisine katkı sunmaktan dolayı büyük onur duyuyoruz.” ifadesini kullandı.