Yüksel Baysal
Bursa inanılmaz bir kuşatma altında…
Dört bir yanı sanayi bölgeleriyle çevriliyor.
Tarım arazileri üzerine organize sanayi bölgeleri kurulmaya devam ediliyor. Ne yazık ki bunun öncülüğünü de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi yapıyor.
Bursa halkı, başta Büyükşehir olmak üzere belediyeler de sanayicilere kolay yoldan sağlanan bu rantı siyasal çıkarlar nedeniyle seyrediyor.
Oysa bu çarpık sanayileşme, her tarafa gecekondu fabrika kurulması Bursa’da uzun vadede hem hava kirliliği yaratacak, hem de ulaşımı çıkılmaz noktanın doruklarına ulaştıracak.
Yani zararı yine belediyeler ve dolayısıyla Bursa halkı çekecek.
En baştan itibaren karşı çıktığım bir konudur TEKNOSAB…
Batı Organize Sanayi Bölgesi adıyla başladı, izin almada sorun olunca makyaj yapıp adını değiştirdiler, TEKNOSAB’a izin aldılar.
Böylece milyon metre kare tarım toprağını imara açtırdılar. Teknoloji dediği bir masa, bir sandalye, bir bilgisayardan ibaret olabilir. Milyon metre kare tarım toprağında ne teknolojisi üreteceksiniz?
Bursa’da pek çok duyarlı insan gibi BTSO İnşaat Komitesi de durumun farkında…
Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir toplantıda şu sorular ortaya atıldı:
“TEKNOSAB’ta, sahibinden.com’da metre karesi 1 milyon liraya arsa satışı yapılıyor? Ne iştir?
TEKNOSAB’ı kim yönetiyor?
BTSO’nun rolü nedir?
Bugüne kadar kimlere arsa satıldı? Onlar kimlere devretti?
Amacına uygun yüksek teknoloji fabrikalar yapılmakta mıdır?
Çalışacak insanların geliş-gidişi, konutları nasıl olacak?
Burada inşaat işleri kimler veriliyor?”
Bu sorularda ortak kanıya varılması üzerine BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan bir toplantı istendi. O toplantı gerçekleştirildi ama çok uzun bir sunum yapan (Siyasilerin taktiğidir, uzun konuş, soru sormaya mecalleri kalmasın) Burkay, sorulara yanıt vermedi. Doğalgaz krizi konuşuldu, iş orada kaldı.
TEKNOSAB’DA HANGİ TEKNOLOJİK ÜRETİM YAPILACAK?
Akademik odalarda kongre süreci devam ediyor. Uzun yıllardır Çalışma Grubu’nun elinde bulunan Bursa İnşaat Mühendisleri Odası’nda Çağdaş Mühendisler, bu kez yarışa bir kadın adayla girecek. Ülkü Mercan Küçükkayalar genç bir ekiple yönetime talip oldu.
Peki, kent sorunları hakkında ne düşünüyor Küçükkayalar?
“Kaçak inşaatın iki boyutu var. Birincisi yerel yönetimlerin inşaat yapılacak alanları planlaması, ötekisi de sosyolojik boyutu. Nüfus artışı, göçün getirdiği büyüme bir talep oluşturuyor. Siyasetçilerin popülist yaklaşımları kaçak inşaatların patlamasına neden oluyor.”
Hemen bütün eğitimli meslek gruplarının ana sorunlarından biri de çok sayıda fakülte açılması… Ülkü Küçükkayalar, grubunun bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı:
“ÖSS’de 250 bininci olan bir insan mühendislik okuyabiliyor. Bu ne demektir biliyor musunuz? Matematikte iki doğru yapması yeterli. Elbette bu öğrencilerin suçu değil. Her yere inşaat fakültesi açanların sorumluluğu… Peki biz ne yapacağız? Oda yönetimini alırsak temel eğitimden yoksun mühendisleri deneyimli mühendislerle buluşturacağız. Her gün odada bir seminer, söyleşi olacak.”
İnşaat mühendislerinin ana konularından biri olan ulaşım konusunda da Başkan Adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar’ın görüşlerini aldım: “Ulaşım sıkıntıları bugünün konusu değil. Şehir hala doğu-batı aksında tek bir hat olarak yürüyor. Yeni ana arterler açılmalı…”
Bursa’da sanayicilerin her yere OSB yapma, tarım topraklarını yok etme konusunu da sordum Küçükkayalar’a: “Bursa tarım arazilerine hasret kalmaya aday… 1/100 binlik planda Karacabey ve Mustafakemalpaşa tarafındaki tarım arazilerine depo öngörmüşler. Bu yapılırsa tarım alanlarını tamamen kaybederiz.”
Tam bu noktada sözü bir önceki dönem adayı, BTSO Meclis Üyesi Kemal Cüneyt Erdem aldı: “Sanayicinin gözü doymuyor. Bursa’nın bütün düzlüklerini sanayi arsası yapmaya niyetliler. Bir yandan mevcut bazı sanayi alanlarını konut AVM imarına açıp kazanmak istiyorlar öte yandan buradan götürdükleri fabrikaları tarım alanlarının ortalarına koyuyorlar. Soruyorum buradan TEKNOSAB’da hangi teknolojik ürün üretilecek? İnşaat malzemeleri üreten var. Alüminyum fabrikası kuruluyor. Bu mudur teknolojik yatırım?”
Bu yazının dipnotu: Çağdaş İnşaat Mühendisleri yönetimi, Ülkü Mercan Küçükkayalar, Gonca Hüyüklü, Ayşegül Kebir, Deniz Güzel, Uğur İçöz ile Aykurt Ertürk’ten oluşuyor.
Enver Kır, Necmettin Turan, Necip Naci Doğru, Zafer Tolunay, Yaşar Poyraz, Gürkan Varlı, Kemal Cüneyt Erdem gibi deneyimli isimlerden de bir Danışma Kurulu kurulacak.