Demokrasi ve Atılım Partisi Karacabey İlçe Başkanı Şaban Önen, beraberinde İlçe Yönetim Kurulu Tarım Komisyonu Üyeleri ile birlikte Ziraat Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, tarım ürünlerinden yapılan ihracat kısıtlamasının üretime büyük darbe vuracağını söyledi.
Daha önce de birçok siyasi partinin toplantı yaptığı Ziraat Odası, bu kez kapılarını çiftçilerin sorunlarını gündeme getiren DEVA Partisi’ne açtı. DEVA Partisi Karacabey İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen toplantıya İlçe Başkanı Şaban Önen’in yanı sıra, Genel Sekreter Ozan İneç, Tarım Komisyonu Üyeleri Süleyman Saknar, Fatih Yıldız, Melih Altınbaş, Eray Kaya, Hasan Yolcu ve Hilmi Tutar ile Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ve Meclis Başkanı İbrahim Büke katıldı.
Her zaman çiftçinin yanında olduklarını ve her platformda tarımın sorunlarını gündeme taşımaya devam edeceklerini belirten DEVA Partisi İlçe Başkanı Şaban Önen, şu ifadelere yer verdi: “Bazı tarım ürünlerinde ihracat kısıtlaması yetkisinin bir genelge ile Tarım Bakanlığı’na bağlanması üreticileri endişeye sevk etti. Ülkemizde zaten uygulanamayan ‘Üretim Planlaması’ bu karar ile tam bir kargaşaya dönüşecektir. Bu karar Demokles’in kılıcı gibi çiftçinin başında sallanırsa, çiftçi bazı ürünleri yetiştirmeyi bırakacaktır.
Şu an soğan, karpuz, patates ve genelgede yer alan diğer ürünlerde çiftçinin kafası karışmıştır. Bölgemizde yazlık soğan ekecek çiftçiler, vazgeçmiş, karpuz fide siparişlerinde iptaller yaşanmaktadır. Önümüzdeki yıl, ihracat kısıtlaması (yasaklaması) ihtimali olan ürünlerde ithalat kaçınılmaz olacaktır. Bu iş Tarım Bakanlığı’nın işi değildir. Tüm ülkelerde ithalat-ihracat işlerini Ticaret Bakanlıkları organize eder.
Tarım Bakanlıkları üretim rekolteleri, ürün arz-talepleri, ürün maliyetleri konusunda bilgi verir. Anormal derecede artan tarım girdileri (mazot, elektrik, gübre, ilaç, tohum) karşısında çiftçi tarlasını ekip ekmemekte kararsız iken böyle kararların çıkması üretime büyük bir darbe vuracaktır.
Dünya ülkeleri artan girdi maliyetleri, kuraklık, iklim değişiklikleri nedeni ile tedbirler alırken, destekleri ve teşvikleri artırırken çiftçiyi tedirgin eden böyle kararlar ne amaçla alınmaktadır?
TÜİK tarafından % 48 olarak açıklanan enflasyon tarım ve hayvancılık sektöründe % 150 – 250 oranında yaşanmaktadır. İşçi, memur ve emeklilere yetersiz olsa da gelirlerinde iyileştirmeler yapılırken, çiftçi ve hayvan yetiştiricileri hiç değerlendirmeye bile alınmamıştır. Ne halin varsa gör denilmiştir.
Gıda tedariğinin zorlaştığı ve daha da zorlaşacağı belli iken, bu kayıtsızlık ve vurdumduymazlık ülkeyi kıtlık ve hatta açlıkla baş başa bırakabilir. Ayrıca, desteklemelerin tarım sezonu öncesinde verilmesi ve günümüz enflasyon koşulları dikkate alınarak belirlenmesi elzemdir.
Önen’in açıklamasının ardından söz alan Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ise, “Odamızın kapısı herkese açıktır. Daha önce de birçok kez siyasi partiler odamızda toplantı gerçekleştirmişlerdir. Bu kez de bunu DEVA Partisi yaptı. Çiftçilerimizi ilgilendiren bir konuda bu açıklamayı burada yapmaları ve bilgilendirmeleri bizleri mutlu etti.” dedi.