Mustafa Arı
İlim öğrenmek, kadın erkek her Müslüman’a farzdır.
Bilgiyi kıymetli kılan; insanlığın faydasına olmasıdır.
Sahibini Allah’ın rızasına ulaştırmasıdır. İlim maldan hayırlıdır. Çünkü malı sen koruyacaksın, halbuki ilim seni korur. Bütün ilimleri öğrenmek lazım zira, tembellik gösterip biriyle yetinme. Arı, bütün çiçeklere konup bal toplar ve iki cevher verir; biri mum olup ışık saçar, biri de nice dertlere deva olan baldır.
Toplumu adalete, doğruya ve iyiliğe götürmesidir. Haksızlıktan, zulümden ve her türlü kötülükten uzaklaştırmasıdır. Sadakanın en üstünü, kişinin bir ilim öğrenip sonra da onu Müslüman kardeşine öğretmesidir. İlim tahsil etmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır.
İnsanın diğer mahlukattan üstünlüğü ilmi iledir, güç ve kuvvetiyle değildir. Maddi ve manevi alanda ilerlemenin ve kalkınmanın yolu ilimden geçer:
Bilgisiz insan davula benzer içi boştur, ama sesi çok çıkar. Günümüzde okumanın yerini seyretme almıştır. Hristiyan Alim olunca dinden çıkar. Müslümanlar ise cahil olunca dinden çıkar.
Cehalet, İslam’ın en büyük düşmanıdır. Bütün kötülüklerin kaynağıdır.
Cehalet, kişiyi Allah katında da insanlar katında da değersiz kılar.
Peygamber Efendimiz (SAV): “Ya öğreten ol, ya öğrenen ol, ya dinleyen ol, ya da ilmi destekleyen ol. Beşincisi olma, helâk olursun.” buyurmuştur. İlim talebesi, ilme ve ilim öğreten hocasına hürmet etmedikçe, öğrendiği ilmin faydasını göremez.
Lokman Hekim’in oğluna şöyle vasiyette bulunduğu söylenir: “Yavrucuğum! İlim meclis ve sohbetlerine devam et. Çünkü Allah Teâlâ, toprağı gök sularıyla dirilttiği gibi, kalpleri de ilim ve hikmet nurlarıyla diriltir.”
İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i cariye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat.
Öğrendiğimiz bilgilerle Kuran ve Sünnete uygun amel edelim, bilmediğimiz şeyleri de bilmiyorum deyip öğrenelim. Kendimizi gösteriş ve riyadan uzak tutalım, bildiklerimizle de amel edip çocuklarımıza ve insanlığa örnek olan bir Müslüman olup bu çerçevede güzel bir hayat yaşayalım.
İlim insana kendisinin ne olduğunu anlatır yani; kendini bilmeyi öğretir. Bu konuda Merhum Yunus Emre ne güzel söylemiş:
İlim, ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir;
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır.” Unutmayalım ki, Allah katında iyi bir kul olmak bilgi ve eğitimle sağlanır.