BUSİAD İftarında konuşan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir işsizlikle karşılaşıldığını belirterek, bu durumdan çıkışın da hızlı olmayacağını söyledi. Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) Çekirge Toplantıları kapsamında gerçekleştirilen Geleneksel İftarının konuğu Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel oldu.
İftarın ardından açılış konuşmasını yapan, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, konuşmasında ekonomiyi değil çevreyi ele aldığını belirterek, “Ramazan paylaşma ayı ise başka canlılarla birlikte paylaştığımız Dünya’ya yaptığımız kötülüklerden biraz bahsetmek istiyorum” dedi. BUSİAD Başkanı Türkay, şöyle devam etti: “Karbon salımı, insanların doğayla pazarlık edebileceği bir konu değil. İnsan, Dünya ile ilişkisini gözden geçirip çözümler üretmeli. Ulaşılabilir, ancak bir o kadar da zorlayıcı hedefler ortaya koyulmalı. Zarar görmüş topraklar rehabilite edilmeli. Tarımda doğru yatırımlar yapılmalı. Son 150 yılda havadaki CO2 miktarı 280 ppm’den, 440 ppm’e yükselmiş durumda.
İlk olarak yüksek karbon çıktısı olan endüstrilerden vazgeçmeliyiz. Yerine daha düşük karbon salımı üreten sanayiye yönelmeliyiz. Geri dönüşüme çok özel bir önem vermeliyiz. Evsel atıkların geri dönüşümünü kaynağında çözmek için uğraşmalıyız. Bizim gibi güneşi bol bir ülkede, güneş enerjisini daha iyi kullanabilmenin hukuksal ve ekonomik altyapısını bir an önce iyileştirmeliyiz. Elektrikli araçlar, bisikletler, ulaşım için desteklenmeli. Yeşil ekonomiye geçip, bunun koordinasyonunu oluşturacak bir birim kurmalıyız. BUSİAD olarak saydıklarımızın çoğunu kentimiz Bursa için de geçerli olduğunun bilincindeyiz. Bu açıdan bir süredir dile getirdiğimiz, Bursa’ya 500’er dönümlük 5 park fikrimizin de karşılık bulmasını temenni ediyoruz.”
BUSİAD Başkanı Türkay’ın ardından konuşan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise “Türkiye İşgücü Piyasasında Çarpıcı Gelişmeler” başlıklı bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Gürsel ise, “Bu kriz önceki krizlerden farklı bir kriz. Koşullar çok farklı. Bu krizden çıkış da etkili ve süratli olmayacak, öncekilerde olduğu gibi.” dedi.
Gürsel, şunları ifade etti: “2018’in üçüncü çeyreğinde küçülme başladı. 2019 birinci çeyrekte dip noktasını bulduk. Bu daralmanın çok önemli bir etkisi işsizlikte ortaya çıktı. Krizden çıkışın hızlı olmayacağı kanaatindeyim. Yüksek işsizliği de düşürmekte çok zorlanacağız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir işsizlikle karşılaşacağız. Süratli artış sonra da aynı şiddetle de düşüşler yaşıyorduk. Büyüme belirli bir çıtanın altındaysa Türkiye gibi ülkelerde, işsizlik artışı sürüyor. 2020’de yüzde 4-5’in altındaki büyümeler olmazsa işsizlik de artışını sürdürecek.”
İstihdamda en büyük kaybın inşaat sektöründe yaşandığını da kaydeden Prof. Dr. Gürsel, “İnşaatta kriz çok önce başladı ve yüzde 20 istihdam kaybı oldu. Sektör her beş çalışanından birini kaybetti. Bunu sanayi ve hizmet sektörleri izledi.” ifadesini kullandı.
İşsizlik rekorunun kırılmasını beklediğini de kaydeden Gürsel, kadın ve genç istihdamında da sorunlar olduğunu kaydetti. 2005’te yüzde 23’ler düzeyinde olan kadın istihdamının yüzde 34’lere kadar çıktığını ancak batılı ülkelerin gerisinde bir yerde olduğumuzu belirten Prof. Dr. Gürsel, “Kadının iş hayatına katılımına ilişkin teşviklerde ipin ucu kaçtı. İş dünyası şüpheyle yaklaşıyor. Bence bu teşvikler, kadın istihdamını azalttı.” dedi. Genç işsizlik oranının da baş aşağı gittiğini ifade eden Gürsel, meslek liselerinin de nitelik açısından beklentileri karşılamadığını belirtti.
Prof. Dr. Gürsel’e konuşmasının ardından BUSİAD Başkanı Türkay tarafından özel bir Türk kahvesi fincan seti hediye edildi.