Karacabey İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, yarın akşam idrak edilecek olan Kadir Gecesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kur’anı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir Gecesi’nin birçok hikmetler barındırdığını ve en güzel şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Müftü Karaca, “Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ne kavuşmuş olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Kur’an-ı Kerim’in bu mübarek gecede indirildiğini bizlere bildiren Rabbimiz, bu gecenin değerini ve önemini adını bu geceden alan Kadir Suresi ile anlatmıştır. Kim Kadir Gecesi’ni faziletine inanarak ve mükâfatını da Cenâb-ı Allah’tan umarak ihya ederse, o kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” dedi.
İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, mübarek Kadir Gecesi ile ilgili şu önemli açıklamayı yaptı: “Ramazan’ı Şerif’in son 10 gününde ulaşmış bulunuyoruz. Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan’ın son 10 günü itikafa çekilir, ibadete daha fazla yoğunlaşırdı. Hz. Aişe annemiz der ki; “Resulullah Ramazan’ın son 10 gününde öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. Resul-ü Ekrem, Ramazan’ın son on gününde itikafa girerdi ve bu adetine vefatına kadar devam etmiştir. Sonra onun ardından hanımları itikafa girmiştir.”
Resulullah Kadir Gecesi’ni de Ramazan’ın son on gecesi içinde (özellikle tekli 21., 23., 25., 27., 29. gecelerinde) aramamızı tavsiye ederlerdi. “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son 10 günündeki tek gecelerde arayın” buyururlardı. Ramazan’ın son 10 günün tek gecelerinde veya son 7 gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler sebebiyle Ramazan’ın son gecelerini Kadir Gecesi’ymiş gibi değerlendirmek gerekir. İslam alimlerimizin büyük çoğunluğunun görüşüne göre Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın 27. Gecesi ihya ederiz. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27’sinde olduğu genel kabul görmüştür.
Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Zirr b. Hubeyş anlatıyor; “Ubey b. Ka’b’a (R.A.) İbn-i Mesud’un (R.A.); senenin bütün gecelerini ihya eden kimse Kadir gecesine tesadüf edebilir sözünü hatırlatırım. O da bana şu cevabı verdi; Kendisinden başka ilah olmayan yüce Allah’a yemin olsun ki, Kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir Gecesi Resulullah’ın bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır.”
Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz Peygamber; “Kadir Gecesi’ni aramak isteyen 27. gecede arasın” buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir.
Bu yıl da 27 Nisan Çarşamba günü akşam namazının vaktinin girişi ile Ramazan’ın 27. Gecesi Kadir Gecesi olarak inşa edilecektir. Hepinizin Kadir Gecesi’nin tebrik ederim. Kur’an-ı Kerim’in 97. Suresi olan Kadir Suresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur’an’ın Kadir Gecesi’nde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.
“Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Meleklerle ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece. Ta tan yeri ağarıncaya kadar.”
Yüce dinimizin tarihinde olduğu kadar Müslümanların hayatlarında da yüksek bir yeri ve değeri olan Kadir Gecesi’nin zamanı değilse de kıymeti bu sure ile bizlere tanıtılmıştır. Hidayet rehberimiz olan Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlanması, meleklerle ruhun bu gece yeryüzüne inmesi ve tan yeri ağarıncaya kadar bu gecenin tam bir esenlik ve selamet olması Kadir Gecesi’nin başlıca özellikleridir. Kur’an’ın indiği bu kutlu geceyi değerlendirmek, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aylık (83 yıl 4 aylık) bir ömrü hayırla geçirmiş olmak, yani bereketlendirmek anlamına gelmektedir.
Kadir Gecesi’nin Kur’an-ı Kerim ve hadislerde ifadesini bulan önemi bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları Müslüman toplumlarda Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine vesile olmuştur. Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son kitabı ve nihai mesajı olan Kur’an’ın indirilmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık Müslümanlara Kadir Gecesi’nin verildiği belirtiliyor. Resulullah Efendimize geçmiş ümmetlerin ömürleri gösterildi. Peygamber Efendimiz kendi ümmetinin ömürlerini geçmiş ümmetlerin kendi yaşamları boyunca işledikleri amellerine ulaşamayacaklarından az buldu. Onun üzerine Allah peygamberimize bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni verdi. Peygamberimiz, “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır.
Yine Resûl-i Ekrem’in Kadir Gecesi’nde; “Allah’ım sen affedicisin, affı seversin beni de affet” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir.
Yüce Rabbimiz hepimize Kadir Gecesi’ni en güzel ve rızasına uygun bir şekilde değerlendirmeyi, bütün günahlarımızdan arınmayı ve Ramazan Bayramı’na da ulaşmayı nasip eylesin.”